Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Terveydentilarasismia!

Vuosina 1935-1970 Suomessa oli voimassa rotuhygienialaki, jonka perusteella saatettiin steriloida kuuromykkiä. Tuhansia naisia silvottiin, jopa heidän tietämättään nukutuksen aikana. Samaa lakia sovellettiin myös epileptikoihin, mielenvikaisiin, kehitysvammaisiin ja mustalaisiin. Toiveena oli samalla "sosiaalihuollon menojen leikkautuminen".

Natsitkin olivat jo ennen sotaa aloittaneet syrjinnän vammaisista, mutta lopulta laajensivat sitä juutalaisiin, romaaneihin, homoihin, toisinajattelijoihin ja muihin hallinnolle vastenmielisiin ryhmiin.


Ludwig van Beethoven sävelsi miltei umpikuurona suurenmoisia sinfonioita. Kuuluisa tiedemies, 68-vuotias Stephen Hawking tutkii maailmankaikkeutta ja on kuitenkin ollut vuosikymmeniä niin liikuntakyvytön, että hänen puheensakin kulkee koneen kautta. Lapsena polion sairastanut USA:n presidentti Franklin D. Roosevelt johti pyörätuolista käsin jättivaltakuntaa.

Nyt kuntaliitossa on havaittu, että "hoitotestamenttien lisääminen voisi vähentää vanhustenhoidon kustannuksia". Tuonpuoleiseenpassitusasiamiehet saavat oikein bonusta siitä, että potilas allekirjoittaa lupauksen, ettei häntä pidä elvyttää. Kaikkia sotainvalidejamme ei saatu operoitua aivan toimintakykyisiksi. Oliko se työskentely siis rahan haaskausta? Entä liikenneonnettomuuksien uhrit ja muut vajaakuntoiset?


Ritva-Liisa Harju

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto