Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tätä työnantajat sinulta odottavat

Aviisi selvitti, mistä asioista työnantajat ovat ihan oikeasti kiinnostuneita.

Mitä kieliä pitää opiskella? Onko gradusi aiheella väliä? Entä onko kukaan kiinnostunut arvosanoistasi? Aviisi kysyi kolmelta työnantajalta, miten ja mitä kannattaa opiskella juuri nyt. Kysymyksiin vastasivat Keskon tiedottaja Pasi Pihlava, YLEn toimituspäällikkö Marjo Ahonen ja erityissuunnittelija Hanna Keskinen Helsingin kaupungilta.


Mitä kieliä pitää osata?

Pihlava: Suomi on konsernimme työkieli, joten se on tärkein. Toki englannin kielen taitoa on myös oltava. Kaikki muut kielet ovat plussaa.

Ahonen: Englantia pitää osata. Se on oletus. Ulkomaantoimittajiksi haluaville minkä tahansa muun kuin englannin ja ruotsin taito on etu, esimerkiksi venäjän, ranskan tai vaikka espanjan kielen osaaminen. Kotimaantoimittajilta odotamme ruotsin ja englannin kohtuullista hallintaa, mutta valinta ei välttämättä ole kielitaidosta kiinni.

Keskinen: Suomea pitää osata sujuvasti sekä kirjallisesti että suullisesti. Erityisesti hallinnollisissa tehtävissä tarvitaan erinomaista ja napakkaa kirjallista ilmaisutaitoa. Helsingin kaupunki on kaksikielinen, joten tarvitsemme myös ruotsin kielen taitavaa henkilökuntaa. Myös viroissa ja esimiestehtävissä edellytetään ruotsin kielen osaamista. Kansainvälisissä yhteyksissä käytetään englantia. Muusta kielitaidosta on tehtäväkohtaista hyötyä.


Pitääkö lähteä vaihto-opiskelijaksi?

Pihlava: Toimimme Skandinaviassa, Venäjällä ja Baltiassa, joten onhan se hakijalle etu, jos hän on ollut näillä alueilla harjoittelussa tai vaihdossa. Vaihto ylipäätään antaa sellaisen kuvan henkilöstä, että hän on valmis kehittämään itseään.

Ahonen: Emme hirveästi katso sitä, onko henkilö ollut vaihdossa. Toki jos on kaksi hyvää hakijaa rinnakkain, vaihdossa ollut voi mennä ohi valintatilanteessa. Vaihtokokemus osoittaa, että hakija ei pelkää outoja tilanteita tai vieraita ympäristöjä.

Keskinen: Kuntatyönantajan näkökulmasta opiskelijavaihto ei ole keskeistä, mutta ei siitä haittakaan tietenkään ole.

Kiinnostaako gradun sisältö?

Pihlava: Katsomme kyllä aihetta. On hyvä, jos se liippaa läheltä kaupan alaa.

Ahonen: Gradun aihe ja arvosana kiinnostavat kyllä. Niillä on enemmän merkitystä kuin muilla tutkinnon arvosanoilla.

Keskinen: Jos gradun aihe liittyy selkeästi haettavaan työtehtävään, niin siitä on toki hyötyä. Hakija erottautuu muiden hakijoiden joukosta.Entä sivuaineet ja aineyhdistelmät?

Pihlava: Liiketalouden opinnot ovat tärkeä perusta, mutta niitä täydentävät hyvin esimerkiksi markkinoinnin tai logistiikan opinnot. Myös yrittäjyyteen tai henkilöstöosaamiseen liittyvät opinnot ovat hyviä.

Ahonen: Pääaineena ei tarvitse olla journalismi. Kansainvälinen politiikka on hyvä lähtökohta ulkomaantoimittajalle ja esimerkiksi kunnallispolitiikan ja valtio-opin opinnot kotimaantoimittajalle.

Keskinen: Kaupungilla työskentelee monenlaisia akateemisen koulutuksen saaneita työntekijöitä. Tiettyihin tehtäviin hakijalta vaaditaan lainsäädännön edellyttämä pätevyys, esimerkiksi sosiaalityöntekijöiltä. Opiskelijan kannattaa pohtia sopivia aineyhdistelmiä siitä näkökulmasta, millaisissa tehtävissä haluaa tulevaisuudessa työskennellä.

Onko arvosanoilla merkitystä?

Pihlava: Arvosanoilla on merkitystä, mutta vaativiin tehtäviin haettaessa on osallistuttava myös psykologisiin testeihin.

Ahonen: Kyllä niitä saatetaan vilkaista. Jos arvosanat ovat huonot, siihen kiinnittää kyllä huomiota.

Keskinen: Erinomaisilla ja hyvillä arvosanoilla ei ole suurta merkitystä, mutta huonoihin arvosanoihin kiinnittää huomiota.


Nopea valmistuminen vai runsas työkokemus?

Pihlava: Perushyvä koulutus on ehdoton. Mikään ei kaadu siihen, jos ei ole työkokemusta kaupan alalta.

Ahonen: Emme voi ottaa töihin sellaista henkilöä, jolla ei ole lainkaan alan kokemusta. Pitää olla jonkin verran opintoja ja työkokemusta muista medioista, mielellään jostakin valtakunnallisesta välineestä. Sähköisten välineiden kokemusta emme edellytä, lehtikokemuskin käy hyvin. Arvostamme myös sitä, että henkilö on valmistunut tai että valmistuminen on näköpiirissä.

Keskinen: Nopea valmistuminen ja työssäolo eivät sulje toisiaan pois. Jos hakijalla on tehtävään tarvittavaa työkokemusta, siitä on hyötyä. Eri työpaikoissa oppii työelämässä vaadittavia taitoja, joten kaikenlainen kokemus on tärkeää.

Millainen on "hyvä tyyppi"?

Pihlava: Hyvä tyyppi on sellainen, joka on valmis ja halukas oppimaan uutta. Tämä kuulostaa kliseeltä, mutta pitää tulla ihmisten kanssa toimeen. Kaupan alalla asiakaslähtöisyys ja yhteistyökykyisyys ovat tärkeitä.

Ahonen: Katsomme kokonaisuutta, opiskelua ja työkokemusta. Tarvitsemme skuuppimaakareita, joilla on tutkiva mieli ja toisaalta taitavia ilmiöiden bongaajia. Pitää olla uutisnenää ja ymmärrystä yhteiskunnan toimimisesta.

Keskinen: Hyvä tyyppi on sellainen, joka sopii työyhteisöön ja tehtävään, johon häntä haetaan. Hyvä tyyppi on aktiivinen, oma-aloitteinen, vastuuntuntoinen ja hän osaa ottaa asiat haltuun.Satu Meriluoto, teksti

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto