Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Virkattu vessa lumoaa kävijän

Kun astuu galleria Rajatilan alakertaan, kaikki näyttää ensin normaalilta. Mutta olikos täällä tosiaan kaksi vierekkäistä vessaa? Ei, sillä toinen toiletti on kokonaisuudessaan käsityötä, neulosta, virkkausta ja ommelta! Sekä vessanpönttö, lavuaari, seinät että lattiat ovat käsityöteosta. Taiteilija ja Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen kolmannen vuoden opiskelija Liisa Hietanen ei ole päästänyt itseään niin helpolla, että olisi vain päällystänyt vessan virkkauksella, vaan kaikki esineet on tehty teokseen alusta asti käsityönä, ilmeisesti tarkkojen muottien päälle.

Virkattu vessa on lumoava. Parasta Vapaa-teoksessa on sen yllättävyys. Siinä on jotain pysäyttävää, että niin posliini kuin muovikin on taipunut neulokseksi. Pienimmät yksityiskohdat viehättävät eniten: miten putkista on saatu niin oikeannäköiset, miten vessapaperi on keksitty virkata nuhjuisesti mutkalle, miten roskakorista pudonneet roskat ovatkin niin aidon näköisiä, miten puhdistusainepullon tekstit on saatu piperrettyä langasta niin selkeiksi? Miten kauan aikaa teoksen tekemiseen on mennyt?

Teos jatkuu vessan ulkopuolelle saliin, jossa Rajatilan alakerran näyttelyt yleensä ovat. Siellä on muuten tyhjää, paitsi yhdellä seinämällä on virkattu patteri. Onneksi teokselle on annettu tilaa olla ja täyttää neliöt.

Vapaa-teos asettuu nätisti buumiin, johon kuuluvat myös neulegraffitit ja Kaija Pavun virkattu poliisiauto.


Hertta-Mari Kaukonen
* * * * *

Liisa Hietanen: Vapaa.
Galleria Rajatila, Hämeenpuisto 10. 27.2.2011 asti.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto