|
Yliopisto, tuo paikka, jossa kansakunnan älyllinen eliitti kouluttautuu yhteiskunnallisiksi vaikuttajiksi, oman erityisalansa huippuosaajiksi ja tutkijoiksi. Utopiaa, sanon minä. Moni asia voisi olla paremmin yliopistomaailmassa, mutta tahdon nostaa esille erityisesti yhden asian. Tieteen tekemistä yhtään väheksymättä väitän, että yliopiston on turha kouluttaa ensisijaisesti tutkijoita. Yliopiston lähtökohdissa on siis perustavaa laatua oleva virhe!
Mitä yliopistossa opiskeleva lastentarhanopettaja tekee tutkimuksellisilla valmiuksilla? Duaalimallin mukainen jako käytäntöön ja teoriaan on osittain vanhentunut, joten rouvat ja herrat päättäjät voisivat hiljalleen herätä. Tässä maailmassa ihmiset aidosti elävät ja tekevät työtä. Tästä johtuen yliopistotasolla tulee olla jo lähtökohtaisesti käytäntöön suuntaavaa koulutusta.
Mitä jos lähdettäisiin arvioimaan uudelleen koko korkeakoulutusta. Eritellään ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen koulutustarjonta ja etsitään jokaiselle koulutusalalle ja -paikalle rooli tässä kokonaisuudessa.
Heittona tarjoan kolmea eri maalia korkeakoulutukselle: 1. pitkälle koulutettu duunari, joka pystyy hallitsemaan laajoja kokonaisuuksia, 2. tieteellisen ja kriittisen otteen omaava huippuosaaja sekä 3. tutkija.
Lähdetään kehittämään korkeakoulutusta kohti maailman huippua, koska opiskelijamateriaalista se ei jää kiinni, kuten PISA-vertailut osoittavat. Ei tehdä muutosta pakottamalla, mutta kansallinen koordinaatio on Suomen kokoiselle pikkuruiselle valtiolle elinehto. Luodaan yhteinen tavoite ja rakennetaan korkeakoulujärjestelmästä aidosti sellainen, joka vie meidät opiskelijat yhteiskunnallisiksi vaikuttajiksi, oman erityisalansa huippuosaajiksi ja -tutkijoiksi!
Jouni Markkanen
Kirjoittaja on Tamyn hallituksen jäsen
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen