Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Väittelyillat tulevat Tampereelle

Jyväskylässä debatit täyttävät Ilokiven ääriään myöten, mutta niissä ratsastetaan tissijulkkiksilla

Jussi Halla-aho veti tuvan täyteen Jyväskylässä  järjestetyssä väittelyillassa.
Jussi Halla-aho veti tuvan täyteen Jyväskylässä järjestetyssä väittelyillassa.

Viime syksynä Aviisiin tehty juttu Jyväskylän todella suosituista väittelyilloista potkasi käyntiin tapahtumaketjun, jonka tuloksena väittelyillat ovat rantautumassa Tampereelle kevään aikana. Uta Debate Society, Tamy ja Aviisi ovat yhdessä järjestämässä väittelyillan näillä näkymin huhtikuun alkupuolella Yo-taloon.

Väittelyillan ohjelma koostuu kahdesta eri aiheen väittelystä eli illan mittaan lavalla on kaksi väittelyparia mittaamassa argumentaatiotaitojaan yleisön edessä. Väittelyn alustaviksi aiheiksi on ajateltu esimerkiksi asevelvollisuutta, kirkon erottamista valtiosta ja EU:n liittovaltiokehitystä. Väittelijöitä ei ole vielä tiedossa, mutta ainakin joitakin eduskuntavaaliehdokkaita kysytään.

"Iltoihin ollaan pyytämässä kiinnostavia ja ajankohtaisia henkilöitä. Esimerkiksi kirkkoaiheeseen ollaan pyytämässä jotain vähän tunnetumpaa henkilöä Tampereen seurakunnasta ja Vapaa-ajattelijoista. Tulossa olevat vaalit värittävät varmasti keskustelua", Uta Debate Societyn puheenjohtaja Jenni Juvonen sanoo.

Väittelyiden aikana on mahdollista jättää väittelijöille kysymyksiä laatikkoon, josta valitaan muutama yleisökysymys väittelijöille esitettäväksi.

"Kysymyksen kirjoittaja saa esittää kysymyksen itse, mutta keräämme kysymykset etukäteen, jotta kysymysten aika pysyy kohtuullisena", Juvonen sanoo.

Väittelyillat suunnataan ennen kaikkea yliopisto-opiskelijoille, mutta kuka tahansa on tervetullut. Liput maksavat 3-4 euroa, joilla on tarkoitus kattaa väittelijöiden mahdolliset ruoat, matkat ja palkkiot.

Jos väittelyilta osoittautuu suosituksi, niitä aletaan järjestää säännöllisesti esimerkiksi yksi syksyisin ja yksi keväisin.

"Uskon, että väittelyillat tarjoavat opiskelijoille ajateltavaa. Toivon, että niissä on mukana myös opiskelijoita koskevia asioita, kuten opintotuki väittelyaiheena. Lisäksi olisi hyvä olla myös sisäänheittoaiheita, että porukkaa tulee paikalle", Tamyn järjestösihteeri Hanna-Riikka Roine sanoo.

Ainakin ensimmäinen Tampereen väittelyilta järjestetään asiapohjalta, mutta viihteellisyyttä ja julkkisvetoisuutta ei ole ajatuksena hylätty.

"En vielä tiedä, mitä johanna tukiaisia meillä nähdään", Juvonen sanoo.


Johanna Tukiainen ei ole kovin kaukaa haettu nimi, sillä Jyväskylän illassa hän on väitellyt.

"Me olemme aika paljon käyttäneet tissijulkkiksia väittelijöinä, koska miehet tulevat katsomaan kauniita naisia ja naiset tulevat katsomaan, nolaavatko he itsensä. Joku voisi sanoa, että olemme käyttäneet halpoja keinoja saada porukkaa paikalle, mutta esimerkiksi Marika Fingerroosilla ja Martina Aitolehdellä voi olla heidän omaan elämäänsä liittyvistä aiheista sanottavaa", Jyväskylän väittelyiltoja järjestävä Pekka Vahvanen sanoo.

Jyväskylässä väittelylavalla on nähty paljon valtakunnan julkkiksia, kuten esimerkiksi Jone Nikula, Claes Andersson, Juhani Tamminen ja Jussi Halla-aho. Jyväskylän illoissa on aina kolme väittelyä ja virallinen kommentaattori, joka on usein myös julkkis. Illan ensimmäisessä väittelyssä on kansanedustajia, toisessa tutkijoita ja kolmannessa hömppäjulkkiksia. Politikkoaiheessa on keskusteltu muun muassa maahanmuutosta ja tutkija-aiheessa siitä, onko rakkaus kannattavaa.

"Hömpässä esimerkiksi Susanna Sievinen ja vittuilun suomen mestari Ninni Saajola väittelivät siitä, ovatko hepat ihania. Toinen aihe oli esimerkiksi tissit vai perse."

Jyväskylässä väittelyiltoja on järjestetty parhaimmillaan neljä vuodessa. Pekka Vahvasen mielestä Tampereellakaan ei kannata lähteä liian kurttunaamaisesti rakentamaan väittelyiltoja.

"Ei kannata kutsua sellaisia väittelijöitä, jotka kiinnostavat itseä, mutta joista suuret massat ei ole kuulleetkaan. Meillä on sellaisia väittelijöitä, jotka kaikki tietää, mutta ei osaisi yhdistää väittelemiseen tai aiheeseen."

Hyvät väittelyt ovat parhaimmillaan älykkäitä ja viihdyttäviä.

"Parhaimpia väittelijöitä ovat ne, jotka ovat jollain tavalla pätevöityneet asiasta ja osaavat olla rentoja. Hyviä ovat olleet esimerkiksi Juha Mieto ja Rakel Liekki."


Vahvanen pitää väittelyiltoja koko kampuksen yhteisenä projektina, koska hän on saanut kaveriporukkansa lisäksi niin monelta yliopistolaiselta vinkkejä väittelyiltojen järjestämiseen. Hän on vastannut väittelyilloista itse taloudellisesti ja alkuun illat tekivät tappiota, mutta nyt debattien talous näyttää plus miinus nollaa. Vahvanen luki historiaa pääaineena ja on vastikään valmistunut maisteriksi. Hän pitää väittelyiltoja enää harvemmin, koska kokee irtautuneensa hiukan yliopistolta.

"Aloin järjestää väittelyiltoja, koska halusin päästä esille ja saada tytöiltä huomiota."

Väittelyjä ja keskustelua on Vahvasen mielestä liian vähän yliopistolla. Hänen opinnoissaan oli vain kaksi suullista esitelmää, joista toinen oli ruotsiksi ja toinen englanniksi.

"Väittely on älyllisen pätemisen kuninkuuslaji, jossa ei pysty menemään kirjojen tai netin taakse, vaan kaikki on siinä hetkessä. Se on reilu, mutta ankara keskustelutapa."


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Hanna Nauha, piirros


Kenet sinä tahtoisit väittelemään? Mistä?

Mistä aiheista haluisit kunnon väittelyn? Ketkä muodostaisivat parivaljakon, jonka debattia tahtoisit seurata? Kerro ihmeessä ideasi!

Kommentoi juttua tai lähetä ehdotuksesi sähköpostilla osoitteeseen aviisi@uta.fi

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (3)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Ehdotus (21.02.11, kello 18:16)

    Ehdotan väittelijöiksi Kalervo Kummolaa ja Sofi Oksasta. Aiheella ei ole väliä, ovat varmasti aivan eri mieltä.

  2. AnnaH (21.02.11, kello 18:32)

    Olisikohan Hjallis vs. Urpilainen sopiva taistelupari?!

  3. Late (05.04.11, kello 12:18)

    Filosofian tohtori Jussi Halla-aho ja varatuomari Astrid Thors väittelemään humanitäärisen suojeluntarpeen perusteella myönnettävistä oleskeluluvista, turvapaikanhakijoiden sosiaalietuuksista ja humanitäärisen suojeluntarpeen perusteella oleskeluluvan saaneiden perheenyhdistämiskäytännöistä.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto