Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Puhe kuntoon puheterapeuttiopiskelijan ohjauksessa

Opiskelija saa apua äänen kuntoutuksesta, jos ääni väsyy tai ässä suhisee liikaa

Logopedian opiskelijat eli tulevat puheterapeutit pitävät joka vuosi erilaisia puheterapiaharjoitteluita yliopistolla, joihin kenen tahansa on mahdollista hakeutua asiakkaaksi kuntouttamaan ääntään melkein ilmaiseksi. Harjoitteluihin kuuluvat kaikenlaiset puheen ja kielen ongelmat: artikulaatiovirheet eli esimerkiksi s- ja r-viat, lasten puheen häiriöt, neurologisten vammojen aiheuttamat puheongelmat ja äänen käytön ongelmat.

Yliopisto-opiskelijat hyötyvät lähinnä äännevikojen kuten ärrien ja ässien sekä äänen käytön kuntoutuksesta. Äänen käytössä voi olla ongelmia esimerkiksi, jos ääni väsyy tai pettää puhetyössä.

"Harjoittelua ei saa kutsua puheterapiaksi, koska puheterapeutti on laillistettu ammatti ja logopedian opiskelijat vasta opiskelevat ammattiin. Käytännössä asiakasharjoittelu on äänen kuntoutusta", logopedian opetuskoordinaattori Anna Oksa sanoo.


Kuntoutukseen pääsemiseen ei ole mitään varsinaisia kriteerejä. Oksa sanoo toivovansa, että asiakkaat olisivat käyneet foniatrin eli puhehäiriöihin erikoistuneen lääkärin vastaanotolla rakenteellisten poikkeavuuksien poissulkemiseksi ennen kuntoutusta, mutta se ei ole välttämätöntä.

"Jos itse kokee, että ei pärjää äänen tai kielen kanssa työssä, opiskelussa tai arjessa, voi hakeutua meille", Oksa sanoo.

Tällä hetkellä logopedian opiskelijoiden pitämän kuntoutuksen isoin asiakasryhmä on lastentarhanopettajat, joiden pitää puhua paljon työssään. Minkä tahansa alan opiskelija voi hyötyä äänen kuntoutuksesta. Tähän mennessä kuntoutuksessa on käynyt lähinnä logopedian ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita sekä muutamia puheopin ja suomen kielen opiskelijoita. Opiskelijat voivat tuoda kuntoutukseen myös lapsensa, jos heillä on puhevikoja.

"Kaipaamme aina asiakkaita, koska ei heitä ole jonoksi asti, vaan ennemmin heitä pitää haalia", Oksa sanoo.

Puheterapeuttiopiskelijat suorittavat opiskelujensa aikana yhteensä neljä asiakasharjoittelua, joissa jokaisessa on eri asiakas. Lisäksi he harjoittelevat neljä kuukautta opintojensa lopussa puheterapeutin työtä sairaalassa, terveyskeskuksessa tai kaupungilla.

"Ensimmäiset asiakasharjoittelut ovat helvetin pelottavia, koska pitäisi osata jotain, vaikka vasta harjoittelee. Siinä saa kuitenkin arvokkaan ensikosketuksen asiakastyöhön", neljännen vuosikurssin logopedian opiskelija Elsa Horila sanoo.


Hertta-Mari Kaukonen


Aviisi testasi: Kuntoutus auttaa


Puheterapiaa tarjotaan julkisessa terveydenhuollossa käytännössä vain lapsille ja vammautuneille. Tampereen YTHS:llä ei ole omaa puheterapeuttia, mutta se tekee maksusitoumuksia yksityisille puheterapeuteille, jolloin opiskelijan maksettavaksi jää vain 4,5 euroa kerralta. YTHS:n lähetteellä puheterapiaan pääsee hoitamaan äänenkäyttöhäiriöitä, puhevikoja ja jossain määrin änkytystäkin. Terapiat ovat kuitenkin melko lyhyitä.

"Opiskelijoiden pitämä kuntoutus on hyvä mahdollisuus, koska muuten puheterapiaan voi olla vaikea päästä. Puheterapia on muutakin kuin lapsille suunnattuja loruja, kuten ärrän kierrän orren ympäri", logopedian opiskelija Elsa Horila sanoo.


Monilla puheenongelmat tulevat esille vasta puhetyössä ja voivat aiheuttaa sairauspoissaoloja, koska ääni ei kestä. Siksi logopedian opiskelijoiden järjestämä kuntoutus on mahdollisuus, joka kannattaa hyödyntää. Itse kävin kuntouttamassa ässääni pari vuotta sitten syksyllä Elsa Horilan pakeilla.

Käytännössä Elsa ohjasi minua asettamaan kieleni ässää sanoessani oikeaan paikkaan, joka löytyy samasta paikasta, jossa kieli on n-äännettä sanoessa. Harjoituskerrat koostuivat käytännössä sanalistojen ja kirjan kappaleiden lukemisesta sekä mukavien juttelemisesta. Jo muutamasta kerrasta oli hyötyä ja lievä s-vikani korjautui käytännössä lähes kokonaan kuntoutusjakson aikana. Loppu olisi ollut treenattavissa omin päin, mutta harjoitukset ovat jääneet vähälle. Puhevika ei kuitenkaan haittaa minua enää lainkaan.


Hertta-Mari Kaukonen


Miten äänen kuntoutukseen pääsee?

- puheterapiaopiskelijoiden pitämästä kuntoutuksesta saa apua äännevikoihin ja äänen väsymiseen

- maksaa kokonaisuudessaan vain toimistomaksun verran eli 50 euroa

- tapaamisia 15-25 kertaa

- tapaamiset voidaan pitää 1-3 kertaa viikossa

- järjestetään terapiatilassa A064 Päätalon A-siivessä

- vuosittain asiakkaaksi pääse kymmenen halukasta

- pääasiassa kuntoutukset alkavat syksyisin

- pääsee ottamalla yhteyttä Anna Oksaan: anna.oksa@uta.fi tai 050-4211063

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto