Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Gradu heti?

Pienentääkö gradunteon aikaistaminen opiskelijan taakkaa, vai onko kyseessä uusi keino ahdistella opiskelijoita valmistumaan nopeammin?

Opiskelija Outi Koivu ja professori Janne Seppänen.
Opiskelija Outi Koivu ja professori Janne Seppänen.

Tutkintorakennetta viilataan uusiksi myös Viestinnän, median ja teatterin yksikössä. Se tarkoittaa, että jatkossa esimerkiksi gradun teko pitäisi aloittaa heti maisteriopintojen ensimmäisenä syksynä. Professori Janne Seppäsen mielestä tässä autetaan opiskelijoita pääsemään vauhtiin. Opiskelija Outi Koivun mielestä yliopisto haluaa valvoa opiskelijoita yhä enemmän. Yksittäistapaus on esimerkki muutoksen suunnasta.

Professori Janne SeppänenOpiskelija on tähän asti saanut vapaasti valita, milloin hän aloittaa graduryhmässä. Tähän halutaan muutos. Visuaalisen journalismin professori Janne Seppänen veti viime vuoden loppuun saakka opetussuunnitelmatyöryhmää, joka valmistelee uusia journalismin ja viestinnän yksikön tutkinto-ohjelmia.

Suurin muutos on, että opiskelu jaetaan kandidaatin ja maisterin tutkinto-ohjelmiin. Myös graduntekoa aiotaan tehostaa. Työryhmä ehdottaa, että maisteriopiskelijat aloittavat gradun suunnittelun ryhmissä heti ensimmäisenä syksynä.

Uusi systeemi on tarkoitus ottaa käyttöön tänä syksynä, mutta mitään lopullisia päätöksiä ei ole vielä hyväksytty.

Kuinka esimerkiksi ensimmäistä kertaa journalismia yliopistossa opiskelevat voivat heti hypätä graduntekoon? Eikö heidän ensin pitäis tutustua alan tutkimushistoriaan?

"Monia graduryhmiä vetäneenä kokemukseni on, että myös pitkään journalistiikkaa opiskelleiden kanssa joudutaan aloittamaan alusta. Ensimmäisenä vuonna luetut oppihistoriat ovat voineet unohtua", Seppänen kommentoi.

Gradu voi pelottaa osaa opiskelijoista, mutta Seppäsen mukaan paineita ei ole tarkoitus lisätä aikatauluja kiristämällä. Nyt graduun liittyvät ongelmat vain kohdataan aiemmin. Seppänen ei usko, että opiskelijat olivat puoli vuotta myöhemmin sen valmiimpia graduntekoon kuin heti maisteriopintojen alussa.

"Opiskelijoille annetaan jatkossakin tilaa ajatella. Gradun tekemisen voi aloittaa lukemalla muiden graduja. Paineet voivat pienentyä, kun huomaa, että kelvollisiksi arvosteltuja graduja voi saada aikaan kohtuullisella työmäärällä."

Muutoksen myötä professoreilla on edellinen graduryhmä menossa uusien jo aloittaessa. Onko professoreilla aikaa kaikille opiskelijoille?

"Omalta osaltani voin sanoa, että joskus turhauttaa kuunnella valituksia huonosta ohjauksesta tilanteessa, jossa opiskelijat eivät tule vastaanotolle puhumaan graduongelmistaan, vaikka heitä on pyydetty niin tekemään."

Seppänen uskoo, että jos ohjaus on alkuvaiheessa tehokasta ja aloitetaan aikaisemmin, niin se voi päinvastoin vähentää professorien työmäärää, koska opiskelijat valmistunevat nopeammin.

Opiskelijajäsen Outi KoivuTutkintoja uudistavassa opintosuunnitteluryhmssä istuu myös opiskelijajäsen, Outi Koivu. Professori Janne Seppäsen tavoin hänkin näkee uudistuksen hyvänä, mutta on samalla epäileväinen.

"Gradu on hyvä saada idulle ajoissa, että se tulisi joskus valmiiksikin. Siinä mielessä kaavaillut uudistukset palvelevat nopeasti valmistumista. Mutta aina on opiskelijoita, joiden gradunteko viivästyy, vaikka tutkintoja miten muutettaisiin. Hyville oman alan työtarjouksille on vaikea sanoa ei."

Koivun graduntekoon puolestaan uhkaa tulla tauko opettajan pedagogisten opintojen takia. Myös vaihtoon lähteminen voi olla ongelmallista gradunteon kannalta.

"Graduseminaari alkaa ensimmäisen maisteriopintovuoden keväällä ja jatkuu toisen syksyllä, joten molemmat vuodet ovat huonoja hetkiä lähteä vaihtoon."

Koivun mielestä yliopisto on ruvennut holhoamaan opiskelijoita entistä enemmän. Gradun tekeminen on varmasti se kompastuskivi, jonka tekemisessä vahtimista eniten tarvitaan.

Koivu kuitenkin varoittaa, ettei graduryhmän kokoaminen puolta vuotta nykyistä aiemmin vielä takaa mitään. Ryhmä ei luultavasti käynnisty täydellä teholla kuin vasta keväällä. Ensikokoontuminen voi jättää ajatuksen gradusta raksuttamaan alitajuntaan, mutta pelkkä graduryhmän kokoaminen ei Koivun mielestä takaa itse gradun etenemistä.

"Jos opiskelijoilta ei vaadita vaikkapa kirjallisia raportointeja gradunteon etenemisestä, he sysäävät esimerkiksi tutkimuskirjallisuuten tutustumisen myöhemmäksi. Käy niin, että he tulevat keväällä seminaariin yhtä eksyssissä kuin tähänkin asti."

Kolmatta vuotta journalistiikkaa opiskeleva Koivu muistuttaa, etteivät opinnot aina edisty niin sulavasti, miltä paperille kirjattu suunnitelma näyttää. Kahden vuoden maisteriopintojen aikana gradunteolle voi tulla kiire, joten siinä mielessä graduryhmän kokoaminen jo ensimmäisenä syksynä toisi helpotusta. Tieteenalayksikön ulkopuolelta tuleville maisteriopiskelijoille taas on ajoissa alkavan graduryhmän avulla hyvä muistuttaa, että uuden oppiaineen tutkimushistoriaan perehtyminen vie aikansa.Annastiina Airaksinen, teksti ja kuva| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto