Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opiskelija saatetaan määrätä huumetestiin tai näyttämään rikosrekisteri

SORA-laki mahdollistaa opiskelijan soveltuvuuden arvioinnin

Rikollisilta, huumeita käyttäviltä tai pahasti mielenterveysongelmaisilta opiskelijoilta voidaan jatkossa peruuttaa opiskeluoikeus. Näin käy, jos opiskelija ei sovi tulevaan ammattiinsa.

Vuoden alusta voimaan tullut SORA-laki on lyhenne sanaparista soveltumattomuuden ratkaisuja. Lakia alettiin valmistella kiireellä kouluampumisten ja insuliinisurmien jälkeen. Etenkin sairaanhoidossa, lasten kanssa tai liikenteessä työskentelevien soveltuvuutta tarkkaillaan.Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) koulutuspoliittinen sihteeri Suvi Eriksson myöntää, että opiskelijajärjestöillä on huolia lain toteutuksesta.

"Tavoite esimerkiksi opiskeluympäristön sekä lasten ja potilaiden turvallisuuden lisäämisestä on hyvä. Mutta on pidettävä huolta, ettei lakia käytetä kiusaamistarkoituksessa epämieluisien opiskelijoiden opiskeluoikeuden perumiseen."

Rikosrekisteriä ei tarkasteta automaattisesti kaikilta, ja huumetestiäkin voi vaatia vain erikoistapauksissa. Ensisijaisesti on tarkoitus auttaa opiskelijaa selvittämään ongelmansa. Vasta sen jälkeen harkitaan muita toimia.

"Opiskeluoikeuden peruuttaminen on järeä ase, eikä sitä voi tehdä pienin perustein. Siinä puututaan ihmisen perustuslailliseen oikeuteen kouluttautua", Eriksson sanoo.

Eduskunta painotti lakia hyväksyessään, että ongelmiin puututaan parantamalla opinto-ohjausta ja kehittämällä opiskelijoiden terveydenhuoltoa. Luvataanko tässä lisää rahaa esimerkiksi mielenterveyspalveluiden järjestämiseen?

"Lisäresurssit ovat tarpeen, jos ongelmiin halutaan puuttua jo ennalta. Opiskelijajärjestöjen tehtävä on muistuttaa lain säätäjiä ja korkeakouluja tästä", Eriksson kommentoi.

Jokainen korkeakoulu voi itse päättää esimerkiksi opiskelijoidensa opiskeluoikeuden peruuttamisesta. Tämä on Erikssonin mukaan ongelmallista, jos kriteerit eivät ole yhdenvertaiset.

SORA-laki tarkoittaa myös, että joillekin opiskelualoille voidaan asettaa terveysvaatimuksia, joista pitää tiedottaa opiskelemaan hakeville. Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei kuitenkaan lähtökohtaisesti saa olla este opiskelijaksi ottamiselle. Esimerkiksi vammaisten oikeudesta ja mahdollisuuksista opiskella on pidettävä huolta.Annastiina Airaksinen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto