Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klassikkoni: Lakeutta niin kaipasin


"Laina väitti
sellaisiakin puheita kuulleensa, että olin Amerikassa etsiskellyt ahkerasti uutta klimppisopan keittäjää itselleni. Kämpilläni Lake Worthissa oli kerrottu monen käyneen keittonäytteitä antamassa."

Verottajaa Floridaan paennut Erkki Hakala palaa vuosien tauon jälkeen kotiseudulleen Antti Tuurin Pohjanmaa-sarjan päätösosassa. Lakeuden kutsu -romaanin tapahtumat keskittyvät yhteen kesäiseen päivään heinäkuussa 1996. Romaanin päähenkilö ehtii päivän aikana ostaa metallipajan ja ajaa ympäri maakuntaa amerikanraudalla. Erkki selvittää välinsä avovaimonsa Kaisun kanssa, jolle on syntynyt pitkän välirikon aikana toinen lapsi, lapualaisen tekemä.

Hakalan suvun vaiheista kertovaan Pohjanmaa-sarjaan kuuluu yhteensä kuusi romaania. Suosittelen lukemaan kirjasarjan kronologisessa järjestyksessä, sillä menneiden tapahtumien tunteminen helpottaa kärryillä pysymistä.

Tuuri kuvaa Pohjanmaa-sarjassa mestarillisesti suomalaista lähihistoriaa kolmen sukupolven kautta. Sisällissota, Amerikan siirtolaisuus, lapuanliike, talvisota ja liittyminen EU:hun käsitellään verevästi.

Tuuri on siitä mielenkiintoinen kaunokirjailija, että Lakeuden kutsussa ei ole yhtään suoraa repliikkiä. Koko kirjan tarina on kerrottu Hakalan kautta, ja toisten puheet esitetään lukijalle kommentoituina. Tehokeino tuo Tuurin romaaneihin lakonisen huumorin. Se uppoaa ainakin minuun, josta nurmolaisuus lähtee vain kuolemalla.

Pasi Kauniston laulama Lakeuden kutsu kiteyttää romaanin elämänmyönteisen tarinan: "Monet kerrathan minä niin lakeutta vain kaipasin, siellä mieleni rauhan yksin vain saan. Minä saavuin ja tänne viimein mä nyt myöskin jään. Tämä seutu on mulle korvaamaton."Antti Tuuri, Lakeuden kutsu -romaani, Otava, 1997.


Juho Mäkelä

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto