Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Avoin kirje Akavalle

Hyvä Akavan
puheenjohtajisto
,


Ilmoitan täten eroavani Akavasta ja sen jäsenjärjestöstä. Koska verkkosivuillanne ei eroilmoituksen yhteydessä ollut mahdollisuutta perustella eroa, lähestyn teitä myös avoimella kirjeellä.

Ammattiliiton palveluihin en ole joutunut turvautumaan, joten eroamiseni ei johdu niiden puutteista. Sen sijaan opiskelijana en voi osoittaa jäsenyydelläni tukea keskusjärjestölle, joka Suomen työn linja 2019 -ohjelmassaan ehdottaa opintotukijärjestelmään muutoksia, jotka toteutuessaan vaikeuttaisivat opiskelijoiden toimeentuloa ja romuttaisivat yhteiskunnallista tasa-arvoa.

Opintotuen muuttaminen Akavan ehdotuksen mukaan lainapainotteisemmaksi saisi aikaan tilanteen, jossa yhden kansanosan olisi pakko turvata osa perustoimeentulostaan lainarahalla.

Yksinkertaisempikin ymmärtää, että pakkolaina ei ole sosiaalisesti oikeudenmukainen vaihtoehto, vaan johtaa entistä pahempaan eriarvoistumiseen sekä opiskelijoiden ja muiden kansalaisten välillä että opiskelijoiden kesken heidän sosioekonomisen taustansa tai oppialansa perusteella.

Opinnoista kertyvä taloudellinen hyöty jakautuu epätasaisesti eri alojen korkeakoulutettujen kesken, joten keskimääräisesti paremmilla palkkatuloilla ei voida perustella kaikille opiskelijoille pakollista lainanottoa. Lisäksi työelämän pirstaloituessa opiskelijoiden on yhä vaikeampi luottaa tulevaisuuden tulojen kattavan elämisen kulujen lisäksi opintolainan takaisinmaksun.

Varsin kuvaavaa on, että ehdotuksenne mukaan "määräajassa valmistunut opiskelija saisi osan lainastaan Â’anteeksiÂ’". Onko lainarahalla mahdollistettu opiskelu jotain, mitä opiskelijan tulee nöyrästi toivoa saavansa anteeksi palkkioksi ahkeruudesta? Opiskelijaa syyllistäen linjauksessa jätetään tahallisesti huomiotta se, että korkeakoulutus tuottaa laaja-alaista hyötyä ja moninaista arvoa koko yhteiskunnalle, ei vain opiskelijalle itselleen.

Esitys tulorajojen korottamiseksi on tässä yhteydessä erityisen vastenmielistä. Korottaminen olisi kallis uudistus, josta hyötyisivät vain ne opiskelijat, jotka jo nyt tienaavat hyvin joko hyväpalkkaisen työn tai ylenmääräisten työtuntien ansiosta. Opiskelijoiden työssäkäyntiä ei kuitenkaan ole Akavan linjan mukaista kasvattaa. Näin ollen Akava siis suuntaa ainoan parannuksen opintotuen tasoon jo valmiiksi hyvätuloisille opiskelijoille, jolloin muille jäävät pelkät kiristykset.

En koe olevani oikeassa paikassa järjestössä, jonka ajama linja osoittaa tällaista välinpitämättömyyttä opiskelijoiden toimeentuloa, koulutuksen tasa-arvoa ja sitä kautta yhteiskunnan tulevaa hyvinvointia kohtaan.
Terveisin,
Pieta Hyvärinen
opiskelija

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Opinnot arvoonsa (22.02.13, kello 11:47)

    Hyvä!

    Hei hei! Opiskele vaikka ikuisesti...

  2. Tatu (18.03.13, kello 11:30)

    Hienoa. Älä huoli, et ole todellakaan yksin näkemyksesi kanssa! Terveisin turkulainen opiskelijakollega, joka ei myöskään hyväksy tätä jatkuvaa syyllistys-diskurssia.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto