Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Rakkaudesta naisiin

Sara Hildénin museo on täynnä voimakkaita naisfiguureja


Meheviä reisiä
ja pakaroita, jotka huutavat hampaita iskemään kiinni. Tosin teräksisen pakaran puremisesta eivät pitäisi hampaat saati museoväki. Mieliteosta kannattaa pidättäytyä, sillä kättä veistoksen pinnalla liuÂ’uttava pikkutyttö saa museovalvojalta armottomat torut.

Koskemaan houkutteleva näyttely on kuvanveistäjä Thomas Schütten ensimmäinen yksityisnäyttely Pohjoismaissa. Esillä oleva Frauen-sarja (1999-2011) käsittää 18 suurikokoista teräksestä, alumiinista ja pronssista valmistettua naisfiguuria. Esillä on myös pieniä, luonnosmaisia keramiikkatöitä.

Deprinotes-sarjan (2006-2008) vesivärimaalauksia on ripoteltu monelle seinälle. Ne ovat tekstin ja kuvan yhteistyötä. Esimerkiksi tukkimiehen kirjanpidolla täytetty teos (Odotus, 2006) ei aukeaisi vilkaisematta nimikylttiä.

Parasta veistoksissa on, että vaikka kohteena on ihminen, ei teoksilla ole selkeää etupuolta. Hienoa on, että veistosten esillepanokaan ei pakota katsojaa määrättyyn kulmaan.

Schütte ei alista naisvartaloa objektiksi: rautajalustalla lepäävät veistokset ovat katsojan tasolla, ei ylä- eikä alapuolella. Selkeä ilmaisu on naisvartalon ylistystä, joka säilyy, vaikka rinnat tai jalat olisi säälimättä leikattu pois. Silloinkin, kun nainen on saanut auton konepeltiä muistuttavan pinnan.

Teokset herättävät museovieraissa monenlaisia tulkintoja. "Sehän on banaani", huutaa pikkupoika alakerran näyttelytilaan päästessään. Keski-ikäinen nainen selittää tohkeissaan miehelleen, kuinka punertavapintainen nainen on syntynyt: "Se on ottanut rannalla aurinkoa, ja tulivuori on purkautunut sen päälle."
Sanna-Kaisa Lähdeaho
Thomas Schütte - Frauen
9.2. -12.5.2013
Laiturikatu 13,
Avoinna ti-su 10-18
8 € / Opiskelijat 4 €****

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto