Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opintotuen kohtalo on vaakalaudalla

Opintotukiuudistus voi johtaa siihen, että opiskelija joutuu ottamaan enemmän lainaa

Sosiaalitieteiden ensimmäisen vuoden opiskelija Mikke Tavast antoi täystyrmäyksen lainapainotteiselle opintotukimallille Tamyn opintotukikahvilassa.
Sosiaalitieteiden ensimmäisen vuoden opiskelija Mikke Tavast antoi täystyrmäyksen lainapainotteiselle opintotukimallille Tamyn opintotukikahvilassa.


Opiskelijoiden tuntema
opintorahapainotteinen opintotuki saattaa tulla tiensä päähän. Hallitus puuhaa opintotukiuudistusta, jossa opintotukeen käytettävä rahamäärä ei nouse.

Aviisin tietojen mukaan neuvottelupöydällä on ollut useampi lainanottopakkoa lisäävä malli, eivätkä neuvottelut ole tuottaneet tulosta. Esillä olleissa malleissa opintotukikuukausia saisi nostaa vain rajoitetun ajan, vaikka niiden määrä pysyisi samana. Loppuaika pitäisi opiskella lainalla.

Kun hallitus muodostettiin, hallitusohjelmaan kirjattiin kustannusneutraali opintotukiuudistus, jonka tarkempi määritteleminen jätettiin puolivälitarkasteluun. Aiemmin opintotukiuudistusta pohtinut työryhmä jätti useamman eriävän mielipiteen sisältäneen mietinnön, josta ei ollut juurikaan hyötyä uudistuksen edistämisessä.

Työryhmässä Suomen lukiolaisten liiton mandaatilla mukana ollut Milla Halme sanoo työryhmän tehtävänantoa epäselväksi ja mahdottomaksi.

"Työryhmän oli tarkoitus saada opintotuen nostajien määrä kasvamaan, mutta lisää rahaa ei ollut luvassa. Lisäksi hallitusohjelman mukaisesti piti korjata toisen asteen opiskelijoiden opintotuen epäkohtia, mikä sekin piti saada aikaiseksi samasta kustannusneutraalista potista."

Hän kritisoi myös työryhmän yhteistyöhalukkuutta.

"Työryhmän jäsenet eivät tuntuneet olevan halukkaita edes keskustelemaan ratkaisuista. Opiskelijat olivat ainoa taho, jotka toivat mitään kokonaisesitystä työryhmään. Vaihtoehdoista on vaikea keskustella, jollei ole esityksiä."


Hallitusohjelman välitarkastelu
on 28. helmikuuta ja budjettiriihi 21. maaliskuuta. Niissä päätetään opintotuen kohtalo.

Opintotuesta vastaava ministeri Paavo Arhinmäki myöntää, että puolueiden välillä on näkemyseroja opintotuen suhteen. Hän sanoo omasta ja vasemmistoliiton puolesta puolustavansa opintorahapainotteista mallia.

Kun hallitusohjelmaa laadittiin, oli opiskelijaliikkeen kärkitavoitteena opintotuen sitominen indeksiin. Indeksistä ei Arhinmäen mukaan olla luopumassa.

"Se on kirjattu hallitusohjelmaan, ja siitä pidetään kiinni."

Kelassa opintotuesta vastaava asiantuntija Ilpo Lahtinen toivoo malttia sen kehittämiseen. Hänen mielestään opintotukeen vuonna 2011 tehtyjen muutosten vaikutus tulisi ensin arvioida. Lahtinen pelkää, että päädytään uusimaan samoja virheitä, joita opintotukijärjestelmän aikana on jo kohdattu ja korjattu.

"Meillä oli lainamuotoinen tukijärjestelmä 1990-luvun alkuun asti. Järjestelmästä luovuttiin, koska se ei toiminut. Opintolainajärjestelmä vaikuttaa nyt houkuttelevalta, kun korkotaso on alhainen. Mutta tietääkö kukaan, millä tasolla korot ovat 5, 15 tai 50 vuoden kuluttua? Jos korot nousevat merkittävästi, lainamuotoinen tukijärjestelmä on vaarallinen koulutuspoliittisesti ja sosiaalipoliittisesti - eikä sen kustannuksia voida hallita."

Lahtisen mielestä hyvin toimiva opintotukijärjestelmä on perusta kansainvälisesti arvostetulle koulutusjärjestelmällemme.

"Ja kannattaa muistaa, että tässä puhutaan ihmisten toimeentulosta. On syytä välttää huonosti valmisteltuja ihmiskokeita", hän kommentoi.


SYL:n hallitukseen
viime vuonna valittu tamylainen Niina Jurva kertoo, ettei SYL:lla ole opintotukiuudistuksen sisällöstä vielä tietoa, vaikka hallituksen puolivälitarkastelu lähestyy.

"Tällä hetkellä puolueet pompottelevat asiaa. Tilanne on oikeastaan epäselvempi kuin kuukausi sitten, ja kaikki vaihtoehdot ovat auki", Jurva kertoo.

Hallituspuolueet käsittelevät opintotukea lähiviikkoina. Jurvan mukaan niillä on aikaa tehdä esityksiä puolivälitarkastelusta budjettiriiheen, jonka jälkeen asia ratkaistaan. Koska esityksiä ei vielä ole, ei ole tietoa edes siitä, minkä vaiheen opiskelijoihin uudistus vaikuttaisi tai koska se tulee voimaan.

SYL ja ylioppilaskunnat Tamy mukaan lukien ovat valmistautuneet mielenosoituksiin opintotuen puolesta.

"Suunnitteilla olevat uudistukset ovat järjettömiä ja panisivat opiskelijat sietämättömän ahtaalle. Jos opiskelijaliike häviää tämän taistelun, nykymuotoiseen opintotukeen tuskin on paluuta", sanoo Tamyn hallituksen jäsen Anni Granat.OKM:n ehdotuksia

Opintotuen maksamisen rajaaminen lukuvuosien määrän mukaan ja opintotuen enimmäisajan lyhentäminen kuudella kuukaudella.

Opintotuen maksaminen opintojen suorittamisen tavoiteajalla opintorahapainotteisena. Tavoiteajan jälkeen opiskelija saisi vain opintolainaa ja asumislisää.

Opintolainahyvityksen käyttöönottaminen ja opintolainavähennyksestä luopuminen.

Lukuvuosipalkkion käyttöönottaminen ja opintolainavähennyksestä luopuminen.Tiina Heikkilä
, teksti Juho Mäkelä, kuva

Opintotukikampanjat:


Tamyn nettisivuilta löytyy tietoa tulevista tiedotustilaisuuksista ja tempauksista opintotuen pelastamiseksi.


Opiskelijan muisti -kampanja muistuttaa opiskelijoita siitä, mitä kansan­edustajat lupasivat opiskelijoille vaalien alla.


Useiden ylioppilaskuntien yhteinen Näpit irti opintotuesta -kampanja vastustaa opintotuen muuttamista lainapainotteiseksi.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Jute (25.02.13, kello 15:37)

    Onneks itellä on ikuinen opinto-oikeus ja rahoituksesta huolehtii sossu \o/

    Saa kunnolla keskittyä yhteiskuntatieteisiin. Saisin varmaan hermoromahduksen, jos olis fyrkat loppu ja opinto-oikeus umpeutumassa...

  2. Susi (28.02.13, kello 9:40)

    Ja allekirjoittanut tehnyt jo toisen korkeakoulututkinnon kokopäivätöiden ohessa alle tavoiteajan. Nostamatta sitä paljon puhuttua opintotukea. Että ei se ehkä niin välttämättömyys ole, kun tekee vähän töitä niiden opintojenkin eteen eikä vain hengaile kampuksella ja nauti opiskelijaelämästä.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto