Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Jos ei se tapa, ainakin se hajottaa

8-pallo-elokuvassa kärvistellään huumehelvetissä

Eero Ahon tarkka työskentely on 8-pallo-elokuvan parasta antia. Kuva: Nordisk Film
Eero Ahon tarkka työskentely on 8-pallo-elokuvan parasta antia. Kuva: Nordisk Film


Sä oot mun
-lause irtoaa romanttisesta kehyksestä, kun sen esittää asetta kantava narkomaani.

Kaikki on kaupan tai ainakin vaihdettavissa Aku Louhimiehen kahdeksannessa elokuvassa 8-pallo. Elokuva perustuu vanhemman konstaapelin Marko Kilven romaaniin Elävien kirjoihin (2011).

Huumehöyryisen maailman armottomuutta päästään elokuvassa ihmettelemään sekä poliisien (Mikko Leppilampi, Pirkka-Pekka Petelius) että huumeenkäyttäjien näkökulmasta.

Keskiöön nousee vankilasta vapautuva Pike (Jessica Grabowsky), jota elämä vetää kahteen eri suuntaan. Tarjolla olisi nilkuttavasti etenevä arki yh-äitinä tai tuttu huumeiden värittämä menneisyys.

Grabowsky tekee Pikestä sympaattisen kaikessa vähäeleisyydessään. Kuvankaunista Grabowskyä on silti vaikea nähdä karkeana pirihuorana.
Elokuvan mauttomilla tatuoinneilla verhotuista, jatkuvasti tupakoivista hahmoista piirtyy kovin siloteltu kuva narkomaaneista.

Käsikirjoitus on parhaimmillaan imitoidessaan eri ammattiryhmien puhetapaa. Sosiaalityöntekijän ja terapeutin ulos-anti tavoitetaan sujuvasti. Sivuroolissa nähtävä Max Ovaska saa hyvin kiinni sekavan ihmisen puhetulvasta: se on vailla minkäänlaista sisältöä.

Käsikirjoittaja Jari Rantala kuljettaa tottuneesti montaa henkilöhahmoa samanaikaisesti. Loppuratkaisun kannalta oleellinen jää kuitenkin liian vähälle pohjustukselle.

Eero Ahon tarkka työskentely on elokuvan parasta antia. Aho pystyy samaan aikaan olemaan kiehtovan itsevarma ja vastenmielisen lipevä.
8-pallo, Paha maa (2005) ja Vuosaari (2012) -elokuvissa aihe ja tyyli muistuttavat toisiaan huomattavan paljon. Tuntuu, että kukaan ei ole tohtinut sanoa ohjaajalle: sama elokuva tuli jo pariin otteeseen tehtyä.

Sanna-Kaisa Lähdeaho


8-pallo (2012). Nordisk Film.
Ohjaaja: Aku Louhimies
Pääosissa: Jessica Grabowsky, Mikko Leppilampi, Pirkka-Pekka Petelius, Eero Aho
Ensi-ilta: 22.2.2013. Kesto: 1h 48 min


***

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto