Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Henkilö: Ville Pekkola on puolustuspään ajokoira

Ville Pekkola
Pyrintö harjoittelee Pyynikin palloiluhallissa. Ville Pekkola aloitti aamutreenin palloharjoituksella.Ammattimaisen urheilun ja täysipainoisen yliopisto-opiskelun yhdistäminen ei ole helppoa. Pyrinnön edustusjoukkueessa koripalloilevalta Ville Pekkolalta tämä onnistuu.


Koripalloilija Ville Pekkolan pituuden tajuaa vasta hänen astellessaan Alakuppilaan. Pekkolan edustaman Tampereen Pyrinnön pelaajien keskipituus on 195 senttiä, joten kentällä 190-senttinen urheilija näyttää jopa lyhyeltä. Alakuppilassa 25-vuotias koripalloilija kuuluu kuitenkin toiseen ääripäähän.


Pekkola on pelannut Korisliigaa Tampereen Pyrinnön edustusjoukkueessa yhtä kauan kuin hän on opiskellut yliopiston Johtamiskorkeakoulussa markkinointia. Tampereelle hän muutti vuonna 2011 opiskelupaikan perässä. Samalla irtosi paikka myös koripallojoukkueesta. Vaikka meno Suomen koripallokentillä ei ole kuin NBA:ssa, missä pelaaja voidaan myydä joukkueesta toiseen päivän varoitusajalla, ei opiskelujen ja ammattilaisurheilun yhdistäminen samalle paikkakunnalle ole aina itsestään selvää.Aiemmin Lahden Namikassa ja Lappeenrannan NMKY:ssä pelannut Pekkola tiesi, että vaihto Tampereelle kovemman tason joukkueeseen muuttaisi myös hänen pelaajarooliaan pienemmäksi.

"Pyrinnöllä oli syksyllä 2011 kaksi liigamestaruutta alla. Oli tavallaan vaikeaa tulla ylimääräisenä pelaajana hyvin menestyneeseen, vakiintuneeseen joukkueeseen."

Ylimääräisyydellä Pekkola viittaa ulkopaikkakuntalaisuuteensa. Pyrintö on perinteisesti suuri kasvattajaseura, jonka suomalaiset pelaajat nousevat joukkueeseen pääosin omien juniorien joukosta.

Vuosien aikana koripalloilijan rooli on kuitenkin kasvanut. Pekkola kuvailee itseään puolustuspään ajokoiraksi, jonka pelaamisessa painottuu etenkin fyysisyys.

"Tähän kauteen olen erittäin tyytyväinen. En tuijota pistetilastoja, mutta mielestäni pystyn tuomaan vaihtopelaajana jotain lisää kentälle."

Pyrinnön joukkue on kokonaisuudessaan sen verran tasokas, ettei vaihtopenkin tulo kentälle juurikaan laske pelin tasoa. Tämä antaa avausviisikolle tärkeitä lepominuutteja.Lahdesta kotoisin oleva Pekkola on pelannut koripalloa käytännössä koko elämänsä. Isä kuskasi hänet Lahden Namikan treeneihin ensimmäistä kertaa hänen ollessa 4-vuotias. Lopulta koko perhe jäi harrastukseen kiinni.

Myös Pekkolan kaksi isoveljeä ovat pelanneet Korisliigassa. Nykyään heistä molemmat työskentelevät yritysmaailmassa, jossa siintää myös Pekkolan pidempi tähtäin. Markkinoinnin lisäksi hän on suunnannut opintojaan johtamiseen ja strategiaan.

"Pienenä haaveilin koripalloilijan urasta. Nyt, kun se on saavutettu, haaveilen yrittäjyydestä ja johtamisesta."

Pekkola kuvailee itseään sosiaaliseksi ja myyntihenkiseksi. Urheilu-urastaan huolimatta hän on käynyt joka kesä muiden opiskelijoiden tapaan kesätöissä. Työkokemus lahtelaisessa yrityksessä on poikinut aiheen kanditutkielmaan. Suunnitelmissa on liittää myös gradu samaan yritykseen.

Tasapainottelu koulun ja ammattimaisen urheilun välillä ei ole helppoa, muttei ylitsepääsemätöntäkään. Pyrinnön treenimäärät ovat suuria, ja pelipäiviä on keskimäärin kolme viikossa. Päivittäisten aamu- ja iltatreenien lisäksi pelaajat treenaavat kuntosalilla.

Kotimaisen Korisliigan lisäksi Pyrintö pelaa tällä kaudella myös Baltian liigaa, joka poikii useamman päivän pelireissuja ulkomaille.

"Välillä joutuu tinkimään aamutreeneistä kurssien takia ja kursseista pelireissujen takia. Osalla kursseista olen siksi takamatkalla muihin nähden, mutta olen siitä huolimatta pystynyt saamaan arvosanoja, joihin olen tyytyväinen."

Jos Pekkola ei suuntaa aamusta yliopistolle, alkaa hänen päivänsä klo 11 aamutreeneillä Pyynikin palloiluhallilla. Päivän toiset treenit alkavat ennen kuutta ja kestävät aina iltakahdeksaan. Urheilun ja yliopiston väliin jäävän vähäisen vapaa-ajan koripalloilija pyrkii viettämään tyttöystävänsä ja muun lähipiirinsä kanssa.

"Monesti tulee pelattua pleikkaria kavereiden kanssa vielä iltatreenien jälkeenkin."Ajankäytön haasteista huolimatta urheilu-urasta on ollut myös kiistämätöntä hyötyä. Joukkue-urheilu kehittää ihmissuhdetaitoja, ja kentällä jatkuvasti kohdattavat suorituspaineet nostavat paineensietokykyä. Pekkolan mukaan myös koripallojouk­kueen dynamiikkaa ja valmennusta on voinut soveltaa suoraan johtamisen opintoihin.

"Monet sanovat, ettei joukkueurheilun hyödyllisyyttä muulle elämälle voi ymmärtää kuin entinen joukkueurheilija."

Opiskelujen jälkeen Pekkolan suunnitelmissa on omistaa pari vuotta pelkälle koripallolle. Tähän hänellä ei ole ollut aiemmin mahdollisuutta. Muutaman seuraavan vuoden tavoitteena on saada maisterinpaperit ja kehittyä hyväksi kotimaiseksi runkopelaajaksi - kenties päästä jopa Pyrinnön aloitusviisikkoon.Pekkolan tämänhetkinen sopimus Pyrinnön kanssa jatkuu vielä ensi kauden, mutta puheissa on ollut, että sopimusta jatketaan aina opiskelujen loppuun saakka. Opiskelujen jälkeen tilanne on vielä auki. Pekkolan kasvattijoukkue Lahti on ollut pelaajasta kiinnostunut, mutta jatko Tampereellakaan ei ole poissuljettu.

"Koska pelaan tuolloin kokopäiväisesti, riippuu valintani tietenkin myös siitä, minkälaista roolia ja peliaikaa minulle joukkueessa tarjotaan. Pelaamisen pitää täyttää tietyt koristarpeet", hän virnistää.Korishype tarttuu


Viime kesän EM-kisoissa lähes sensaatiomaisesti pärjännyt Suomen koripallomaajoukkue Susijengi on nostattanut kiinnostusta myös Korisliigaa kohtaan. Ville Pekkolan mukaan kiinnostus näkyy etenkin me­dian suhtautumisessa, mutta myös peleissä tuntuu käyvän enemmän väkeä.


"Ja opiskelukaverit, jotka eivät ole korista seuranneet ovat tulleet Susijengin myötä kyselemään lisää."

Pekkolalle ei maajoukkueura ole vielä ajankohtainen, mutta liput ensi kesän MM-kisoihin Espanjan Bilbaoon hän on jo hankkinut. Susijengi pääsi kisoihin villillä kortilla hyvän EM-menestyksen siivittämänä. Pyrintöläisistä kisoihin on povattu maajoukkuekalustoon jo vuosia kuulunutta sentteriä Antti Nikkilää ja Pyrinnön keulakuvaksi noussutta kapteenia Antero Lehtoa.

"Lehto on mielestäni tällä hetkellä Korisliigan paras suomalainen pelaaja."

Pyrinnöllä menee hyvin myös joukkueena. Hallussa on nyt liigan kärkipaikka. Mestaruusmahdollisuudet ovat realistiset niin Korisliigassa kuin Baltian liigassa.

"Yliopistoväelle vaan terveisiä, että ei kun Pyynikille katsomaan matseja. On aina kiva nähdä tuttuja naamoja katsomossa!" Pekkola päättää.Ville Pekkola

Syntynyt: 1989, Lahti

Pääaine: markkinointi (Johtamiskorkeakoulu)

Joukkue: Tampereen Pyrintö (koripallo)

Pelipaikka: takamies

Pituus: 190 cm

Lempimusiikki: rap, esimerkiksi Majuri ja LilÂ’ Wayne


Laura Myllykoski, teksti & Aino Heikkonen, kuvat| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto