Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Ruoka: Kotikeittiön pikaruokaa

Kalat ja sipsit
Kietaise kalat ja sipsit leivinpaperikääreeseen tarjolle. Leivinpaperista ei irtoa painomustetta, kuten sanomalehdestä, johon fish and chips aikanaan käärittiin Briteissä.


Fisut ja sipsit syntyvät helposti kotikeittiössä. Niiden tekeminen on hauskaa ja aloittelijakin osaa tehdä näitä maistuvia herkkuja.Fish and chips on tuttu brittiläinen pikaruoka, joka teollistumisen myräkässä vakiinnutti paikkansa kaupunkilaistyöläisten herkkuna. Suomalainen duunarin vastine ovat tietenkin kalapuikot ja kotona tehdyt peru­nalastut.


Edullisten kalapuikkojen väkrääminen itse on hauskaa ja hommassa pärjää aloittelijakin. Puikot pyöräytetään jauhoissa ja niitä voi maustaa paprikajauheella tai muilla makua antavilla mausteilla.

Kalapuikkojen kylkeen sopivat tilli-sipsit, joita paistetaan sekä pannulla että uunissa optimaalisen rapeuden aikaan saamiseksi.

Jos kalapuikot ovat helppo ruoka, niin sipsit vaativat jo vähän ketterämpää kotikokkia.

Majoneesi ja ketsuppi ovat parhaat kaverit kalapuikoille ja sipseille, kotona tehdylle pikaruoalle.Kalapuikot


400 g pakasteseitiä


jauhoja (vehnä- tai maissijauhoja)

korppujauhoja

1 kanamuna

suolaa

sitruunamehua

reilusti öljyä paistamiseenOta seiti sulamaan pakkasesta. Leikkaa se kohmeisena tikuiksi ja anna sulaa hetki vielä. Riko kulhoon muna, kaada yhdelle lautaselle jauhoja ja niihin sekoitettu suola ja toiselle lautaselle korppujauhoja. Pirskottele seitipuikoille hieman sitruunamehua.


Pyöräytä jokainen puikko ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja viimeiseksi korppujauhoissa. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja paista kalapuikot molemmin puolin kullanruskeiksi ja rapsakoiksi.


Tillillä maustetut perunalastut1 kg kiinteitä isoja perunoita


suolaa

kuivattua tilliä

reilusti öljyäPese ja rapsuttele perunat huolella puhtaiksi, jolloin voit jättää kuoret kuorimatta ja saat sipseihin lisämakua. Leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi lastuiksi. Laita lastut vesikulhoon likoamaan noin vartiksi. Kaada vesi pois ja kuivaa perunat puhtaalla pyyhkeellä. Kaada reilusti öljyä laakealle pannulle. Keitä perunalastuja vähän kerrallaan öljyssä kunnes ne saavat hieman väriä. Lastut jäävät tässä vaiheessa löysiksi. Siirrä perunat uunipellille, erottele ne toisistaan ja sirottele päälle suolaa ja tilliä. Paista noin 10 minuuttia 200 asteessa tai kunnes lastut ovat kullanruskeita ja rapsakoita.KauppalaskuKalapuikot


Seiti 400 g, 3,19 e


Maissijauhot kotoa

Muna kotoa

Mausteet kotoa


3,19 €Tillillä maustetut perunalastut

1 kg perunaa 0,79 e

Kuivattu tilli 0,77 e

Öljy kotoa

1,56 €Fisu ja sipsit yhteensä 4,75 euroa eli annosta kohden

1,19 € / neljälle


Säästä


Edullisena pakasteena seiti on täysin toimiva valinta kala-

puikkoihin.


Panosta


Lisää paistin-öljyyn voita, jotta kalapuikot saavat syvemmän ja

kauniimman värin.


Anna lehto, teksti & kuva

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Elisa (17.03.14, kello 15:57)

    Vaikka tässä nyt suomalaista vastinetta haettiinkin, niin minua kummastuttavat ohjeen perunalastut. Brittienglannissa chips tarkoittaa ranskalaisia perunoita. Kyseisissä annoksissa ne ovat vieläpä paksumpia, ns. maalaisranskalaisia. Niitä on kotonakin helpompi tehdä kuin perunalastuja.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto