![]() |
|
![]() |
Fisut ja sipsit syntyvät helposti kotikeittiössä. Niiden tekeminen on hauskaa ja aloittelijakin osaa tehdä näitä maistuvia herkkuja.
Edullisten kalapuikkojen väkrääminen itse on hauskaa ja hommassa pärjää aloittelijakin. Puikot pyöräytetään jauhoissa ja niitä voi maustaa paprikajauheella tai muilla makua antavilla mausteilla.
Kalapuikkojen kylkeen sopivat tilli-sipsit, joita paistetaan sekä pannulla että uunissa optimaalisen rapeuden aikaan saamiseksi.
Jos kalapuikot ovat helppo ruoka, niin sipsit vaativat jo vähän ketterämpää kotikokkia.
Majoneesi ja ketsuppi ovat parhaat kaverit kalapuikoille ja sipseille, kotona tehdylle pikaruoalle.
Kalapuikot
jauhoja (vehnä- tai maissijauhoja)
korppujauhoja
1 kanamuna
suolaa
sitruunamehua
reilusti öljyä paistamiseen
Pyöräytä jokainen puikko ensin jauhoissa, sitten kananmunassa ja viimeiseksi korppujauhoissa. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja paista kalapuikot molemmin puolin kullanruskeiksi ja rapsakoiksi.
Tillillä maustetut perunalastut
suolaa
kuivattua tilliä
reilusti öljyä
Pese ja rapsuttele perunat huolella puhtaiksi, jolloin voit jättää kuoret kuorimatta ja saat sipseihin lisämakua. Leikkaa perunat mahdollisimman ohuiksi lastuiksi. Laita lastut vesikulhoon likoamaan noin vartiksi. Kaada vesi pois ja kuivaa perunat puhtaalla pyyhkeellä. Kaada reilusti öljyä laakealle pannulle. Keitä perunalastuja vähän kerrallaan öljyssä kunnes ne saavat hieman väriä. Lastut jäävät tässä vaiheessa löysiksi. Siirrä perunat uunipellille, erottele ne toisistaan ja sirottele päälle suolaa ja tilliä. Paista noin 10 minuuttia 200 asteessa tai kunnes lastut ovat kullanruskeita ja rapsakoita.
Kauppalasku
Kalapuikot
Maissijauhot kotoa
Muna kotoa
Mausteet kotoa
1 kg perunaa 0,79 e
Kuivattu tilli 0,77 e
Öljy kotoa
1,56 €
Fisu ja sipsit yhteensä 4,75 euroa eli annosta kohden
1,19 € / neljälle
Edullisena pakasteena seiti on täysin toimiva valinta kala-
puikkoihin.
Lisää paistin-öljyyn voita, jotta kalapuikot saavat syvemmän ja
kauniimman värin.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Vaikka tässä nyt suomalaista vastinetta haettiinkin, niin minua kummastuttavat ohjeen perunalastut. Brittienglannissa chips tarkoittaa ranskalaisia perunoita. Kyseisissä annoksissa ne ovat vieläpä paksumpia, ns. maalaisranskalaisia. Niitä on kotonakin helpompi tehdä kuin perunalastuja.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen