Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Klovnit tragedian keskellä

Klovnit Mike (Vasama) ja Zin (Ruuskanen)
Klovnit Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen) yhdistävät huumorin ja rockin. Näyttelijöiden mukaan esitykseen pääsee sisään, vaikka teos ei olisikaan tuttu.


Kari Hotakaisen Juoksuhaudantie muuttuu klovnien käsissä arvaamattomaksi huumoriksi"Kari Hotakainen on itsessään eräänlainen klovni", Juoksuhaudantie-esityksen näyttelijä Tuukka Vasama toteaa.


"Hän kirjoittaa samalla tapaa kuin klovni puhuu eli lyhyesti ja ytimekkäästi. Hahmomme Mike ja Zin ovat käsitelleet paljon kotiin ja perheeseen liittyviä asioita aikaisemmissa esityksissämme. Löysimme Hotakaisen Juoksuhaudantie-teoksen ja oivalsimme sen kokoavan yhteen haluamamme keskeiset teemat."

Vuodesta 2005 klovniteatteria esittäneen RedNoseClubin versio Juoksuhaudantiestä sai ensi-iltansa Tampereen Työväenteatterissa maaliskuussa. Kirjan päähenkilö Matti Virtanen menettää perheensä ja oivaltaa, että hankkimalla talon hän saa vaimonsa perumaan avioerouhkauksen. Jotta Virtanen saavuttaisi päämääränsä, hän on valmis äärimmäisiin uhrauksiin. Klovnit Mike (Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen) esittävät teoksen kahdessa tunnissa kaikkine olennaisine henkilöhahmoineen. Hotakainen antoi näyttelijöille vapaat kädet esityksen toteuttamiseen.

"Saatamme kommentoida Hotakaisen kieltä ja miettiä, miten Hotakainen sanoisi jonkin asian. Voimme myös tuoda esille klovnien mielipiteen tarinan ratkaisuista", Timo Ruuskanen sanoo.

Klovnien kautta näyttelijät pystyvät käsittelemään Virtasen traagisia kokemuksia.

"Klovnit tarttuvat pieniin vahinkoihin, eivätkä peittele virheitään. Mokista tulee tolkuttoman hauskoja. Huomatessamme avaamme niitä yleisölle."Näyttelijät tarkkailevat yleisön reaktioita, jotka vaikuttavat esityksen teemoihin. Ruuskasen mukaan 17-vuotiaalle avioeron pelko on todennäköisesti ajatuksena absurdi ja heille ajankohtaisia ovat ensirakkauteen liittyvät teemat. Varttunutta väkeä saattavat kiinnostaa teoksessa esiintyvän sotaveteraani Taisto Oksasen ja hänen kuolleen vaimonsa kohtalo elämän loppupuolella.

"Jos vain yksi ihminen nauraa, todennäköisesti klovnit reagoivat. Kyse ei kuitenkaan ole interaktiivisesta teatterista. Emme pakota ihmisiä osallistumaan", Vasama korostaa.

Juoksuhaudantie sijoittuu Helsingin esikaupunkialueelle, mutta myös paikkakuntakohtaisuutta pyritään esittämään.

"Asuntomarkkinatilanne on pääkaupunkiseudulla hyvin erilainen kuin muualla. Jos Pispalasta haluaa puutalon, joka on vaimon unelma, niin siinäkin on miehellä kamppailemista. Voimme kysyä, onko järkeä asua suuressa kaupungissa, jossa taistelemme näistä asioista lopun ikäämme?", Ruuskanen sanoo.Huumorin lomassa esitys sisältää rocknumeroita, joissa klovnit esittävät omia tulkintojaan esimerkiksi U2:n ja David Bowien kappaleista. Näyttelijät halusivat 10 vuotta Hotakaista nuorempina päivittää teoksen kappalelistaa omaan nuoruuteensa sopiviksi. Kappaleet eivät ole huumorielementtejä, vaan ne tukevat tarinan kulkua.

"Hotakainen on maininnut rockin tuovan esille tunnetta järjen kustannuksella. Kun mies alkaa keski-ikäistyä, hän pitää musiikin avulla kiinni nuoruudestaan. Halusimme kappaleiden olevan tribuutteja sankareillemme", Ruuskanen kertoo.Näyttelijät toivovat, että tulevaisuudessa klovneria nousee samanlaiseksi valtavirran viihteeksi kuin stand up. Ruuskanen sanoo, että ajan kuluessa Juoksuhaudantien tapahtumat ovat saaneet uusia merkityksiä.

"Minua kosketti vaihe, jossa Virtanen kantaa korvatulehduksesta kärsivää lastaan maku- ja olohuoneen välillä. Kun lapseni kasvavat, ajankohtaiseksi tulee kohtaus, jossa hän miettii tyttärensä varttumista nuoreksi naiseksi. Jos esitämme esitystä vielä 10 vuoden päästä, en tiedä samaistunko teoksen sotaveteraaniin."Juoksuhaudantie TTT:ssa perjantaina 11.4. ja lauantaina 26.4, liput 27,50 € / opiskelijat 22,50 €RedNoseClub


Helsinkiläisten free-näyttelijöiden vuonna 2005 perustama klovniryhmä.Esikuvana on käytetty ranskalaista klovnerian mestaria Philip Boulaytä.


Ensiesitys RedNoseClub Aleksanterin Teatterissa 2008.

Toimii nykyisin yhdistyksenä. RedNoseClub on esittänyt yli 50 keikkaa ja työstää elokuvaprojekteja ja esityksiä, joista tunnetuimpia on Hamlet-näytelmän versiointi yhdessä Boulayn kanssa vuonna 2009.

Lisätietoa: RedNoseClubin nettisivut


Tuomas Ahola, teksti
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto