Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mene avohoitoon, nimittelijä!

Yhteensopimattomat vaatteet, Järviradion yleisöpuhelut, turhanpäiväisistä tuohtuminen. Lähes mitä ja ketä vain normista poikkeavaa luonnehditaan sanalla "avohoidossa". Sananparteen sisältyy ajatus siitä, että täyspäisten porukalla on luvallista naureskella mieleltään järkkyneille ihmisille.

Mielen sairauksien etu ja ongelma on niiden näkymättömyys. Toisaalta on lohdullista tietää, että joka viides popsii lääkkeitä ja ettei ongelma ole havaittavissa. Kelvottomuuden tunne ei pahene, kun vääräleuat eivät sitä päällepäin näe. Pahimmillaan ihmiset elävät kulissielämää, jossa muita ei koskaan kohtaa. Vertaistuki jää saamatta. Yöunta odottava ahdistuja ehtii miettiä päivän aikana kuultuja heittoja moneen otteeseen.Kielen lisäksi todellisuutta luovat myös uudistuneet diagnoosikriteerit. Lääke- ja terapiateollisuuden lobbaamien ehtojen mukaan moni terveiden leirissä naureskeleva saattakin itse olla hoidon tarpeessa. Suomen mielenterveysseuran johtaja Kristian Wahlbeck näpäyttikin DSM-5-tautiluokituksia siitä, ettei ihmisen normaaleja reaktioita epänormaaliin tilanteeseen tulisi tulkita sairaudeksi.

Opiskelijaelämästä ei epänormaaleja tilanteita puutu. Huolta aiheuttavat tulevaisuudennäkymät, sydänsurut ja aikuistumisen kasvukivut. Harmillisen usein näitä asioita haudotaan yksin.

Heikkoudelle avoin ilmapiiri hyödyttäisi kaikkia. Vastavuoroinen kuuntelu ja kokemuksien vaihto auttaa. Ja jos se ei riitä, tosiystävä auttaa varaamaan ajan mielenterveyden yksiköstä.

Mediasta saatu kuntoutujan malli koostuu lähinnä ylisuorittajista, jotka ovat hypännet pois oravanpyörästä. Tämä välittää kuvaa siitä, että suremisoikeuden eteen on ensin rehkittävä. Laiska ei saa romahtaa. Hyväosaisella on varaa yksityisiin palveluihin ja reflektointiin, kun taas avohoidon suppeus on surkeaa. Moni apua tarvitseva pelkää vievänsä hoitopaikan enemmän tarvitsevalta.

Psykologiaikaa jonottavaa ei pitäisi typistää naurettavaksi sketsihahmoksi. Avohoitopotilas on raaÂ’an rehellinen itseään kohtaan. Asiat eivät ehkä muutu paremmiksi, ehkä hän jää kokonaan ilman apua. Silti hän uskaltaa sanoa tarvitsevansa sitä. Siinä on paljon orastavaa toivoa. On hullua pilkata selviytymistaistelua.Leena Pihkala


Kirjoittaja on kuntoutujien kaveri.
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto