|
Viime vuonna noin 200 tamperelaisopiskelijaa keskeytti opintonsa päästäkseen vuorotteluvapaan sijaiseksi. Sijaiseksi voi ottaa vain työttömän, joten opiskelijan on käytävä kortistossa. Työttömän elämää saa maistella yhden päivän.
Yhteiskuntatieteiden opiskelija Tiina Karvinen oli syksyllä 2003 valintatilanteessa: joko hän menisi töihin tai nostaisi opintolainaa. Karvinen kuuli, että tutussa maakuntalehdessä oli avoinna vuoden mittainen vuorotteluvapaasijaisuus. Sijaiseksi valittavan piti kuitenkin olla työn alkaessa työvoimatoimistoon rekisteröitynyt työtön työnhakija.
"Päätös valinnastani tehtiin nopeasti, ja aloin selvitellä, miten pääsisin työttömäksi. Työvoimatoimistossa sanottiin vain, etten saa olla kirjoilla yliopistossa", Karvinen kertoo.
Hän meni yliopistolle ja käveli summamutikassa aktuaarinkanslian vieressä olevaan opintoneuvontaan. Siellä osattiin auttaa. Karvinen kuuli, että tällaisia tilanteita varten on kehitetty systeemi, opintojen keskeytys. Siinä opiskelija sitoutuu keskeyttämään opintonsa tasan vuodeksi. Tänä aikana yliopisto ei ota vastaan opintosuorituksia.
"Opintojen keskeytysmenettely luotiin työvoimaviranomaisten pyynnöstä vuonna 1995", kertoo rekisterisihteeri Anita Äijälä aktuaarinkansliasta.
Äijälän mukaan menettely on yliopistolle ongelmallinen sikäli, että keskeytyksen ajan opinnot seisovat täysin, vaikka työpätkä loppuisikin jo aiemmin. Keskeytystä ei myöskään voi peruuttaa, mikä on aiheuttanut ongelmia joillekin opiskelijoille.
Karvinen täytti aktuaarinkansliassa keskeyttämisilmoituslomakkeen ja palasi todistus kädessään työvoimatoimistoon. Siellä todistus tunnettiin, mutta muuten häntä kohdeltiin kuin työtöntä.
"Se tuntui kiusalliselta. Minulta kyseltiin taitojani, ja virkailija kertoi, että minulla on velvollisuus ottaa vastaan tarjottua työtä."
Karvinen kertoi sovitusta sijaisuudesta. Siitä huolimatta hän olisi voinut kieltäytyä tarjotusta työstä vain, jos kyseessä oleva pätkä olisi ollut lyhyempi kuin jo sovittu työsuhde.
"Onneksi tiesin, että alani töitä ei varmasti tulla tarjoamaan työvoimatoimiston kautta. Jollain muulla alalla tilanne olisi voinut olla toinen", Karvinen toteaa.
Loppuvuosi kului epätietoisessa välitilassa työvoimatoimikunnan päätöstä odotellessa. Kun se neljän viikon kuluttua saapui, Karvinen oli todella huojentunut. Hänestä oli tullut virallisesti työtön.
Henkilöstökonsultti Ilkka Sarimaa Tampereen työvoimatoimistosta kertoo, että vuorotteluvapaasijaisuuksien ohella myös osa-aikalisäjärjestelmä velvoittaa työnantajaa palkkaamaan sijaiseksi työttömän. Osa-aikalisä toimii siten, että työsuhteessa oleva jakaa 40-60 prosenttia työajastaan uuden työntekijän kanssa. Kompensaationa hän saa puolet menettämästään palkanosasta.
"Osa-aikalisän ehdot ovat kuitenkin tiukemmat kuin vuorotteluvapaan. Palkattavan henkilön on täytynyt olla työttömänä kuusi kuukautta ennen työsuhteen alkua", Sarimaa selvittää.
Vuorotteluvapaasijaisuuden voi saada, jos on ehtinyt olla työttömänä yhden arkipäivän. Lainsäädännön hengen mukaan silloinkin tulisi asettaa etusijalle pitkäaikaistyöttömät tai nuoret vastavalmistuneet, mutta käytännössä myös opintonsa keskeyttänyt opiskelija voi olla vahvoilla sijaista palkattaessa. Järjestelmä siis tavallaan luo uuden työttömän voidakseen työllistää hänet.
"Henkilökohtaisesti en kannata kikkailua, mutta joissakin elämäntilanteissa opintojen keskeyttäminen voi olla järkevä ratkaisu. Opiskeluaika venyy, mutta toisaalta opiskelija saa usein hyvää oman alansa työkokemusta", Ilkka Sarimaa muotoilee.
Karvisen opiskeluoikeus jatkui viime marraskuussa, jolloin hän myös pääsi jälleen selailemaan opintosuorituksiaan netissä. Sijaisuuden päätyttyä vuodenvaihteessa hän on jatkanut pakerrusta gradunsa kimpussa.
"Kaikki järjestelyt menivät todella joustavasti. Kun keskeytys alkoi, sain Tamyn jäsenmaksun kevään osalta takaisin. Marraskuussa ilmoittauduin loppusyksyksi poissaolevaksi, ja nyt voin taas suorittaa mitä vain."
Elina Mattila-Niemi
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen