![]() |
|
![]() |
Gradun tekeminen ei tunnetusti ole helppoa puuhaa. Joissakin muissa maamme yliopistoissa on kannustettu gradun tekijöitä apurahan voimin.
Toimistonhoitaja Kirsti Ahola Tampereen yliopiston tukisäätiöstä, myöntääkö Tampereen yliopisto apurahaa?
"Kyllä myöntää. Yritykset tekevät lahjoituksia Tampereen yliopiston tukisäätiölle, ja niistä lahjoituksista maksetaan gradua tekeville stipendejä."
Millä perusteella apurahaa myönnetään?
"Yritys kertoo aluksi, mitä se haluaa tietää ja millaisia tutkimustuloksia se haluaa gradun tekijältä. Sitten laitos yhdistää opinnäytetyön tekijän, kyseisen alan ihmisen tai kyseisestä aiheesta gradua tekevän yrityksen kanssa.
Säätiöllä ei ole omaa pottia, josta se jakaisi rahaa ulos vaan rahat tulevat yritysmaailmasta tai yhteisöiltä, kunnilta, kuntainliittymiltä.
Tavallaan siinä hyötyvät molemmat: Yritys saa itselleen gradusta tietoa tai knowhowÂ’ta ja graduntekijä saa palkkion stipendinä."
Millaisia summia voi saada?
"Ne vaihtelevat alle tuhannesta eurosta kymmeneenkin tuhanteen. Määrä on aika paljon yrityksestä kiinni.
Yksityissektorilla pystytään vähän paremmin satsaamaan, kun taas kuntasektori ei voi jostakin syystä panostaa yhtä paljon rahallisesti."
Kuinka moni saa rahaa vuosittain?
"Viime vuosina noin kolmekymmentä. Pari vuotta sitten tuen saajia oli hieman enemmän. Graduja tehdään enimmäkseen kauppakorkeakoululaisten aineista. Myös historia ja aluetiede ovat aineita, joissa pystytään käsittelemään gradussa sellaisia aiheita, että ne kiinnostavat yrityksiä ja lahjoittavaa yhteisöä."
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen