Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 04/2006
kansi

Hyvää päivää kirvesvartta

Tamyn ja Boomin välit ovat viimein paranemaan päin

Jarno Lahtinen vastaan Aksu Piippo. Kuva: Juha Honkonen
Jarno Lahtinen vastaan Aksu Piippo. Kuva: Juha Honkonen

Talven jälkeen tulee kevät. Kaikki kuolevat joskus. Tamyn ja kauppatieteilijöiden välit ovat viileät.

Jotkut asiat eivät vain muutu. Ylioppilaskunnalla ja Boomi-ainejärjestöllä on ollut kaikenlaista kränää koko historiansa ajan. Miksi ihmeessä?

Tamyn puheenjohtaja Aksu Piippo ja Vapaaboomarit-edustajistoryhmän puheenjohtaja Jarno Lahtinen, istukaa jo herranen aika alas ja jutelkaa.

No mikä on, miksi Tamyn ja Boomin välit ovat olleet jäätävät jo vuosikymmeniä?

Lahtinen: "Tamyä kohtaan on varmaan syntynyt negaatiota, kun siellä on oltu vasemmalle kallellaan. Meillä taas ollaan oltu kallellaan enemmänkin oikealle. Viime aikoina välit ovat kuitenkin parantuneet huomattavasti."

Piippo: "Olen ollut Tamyssä kolmisen vuotta, ja välit ovat tässä ajassa parantuneet ihan älyttömästi. Onkohan kierrettä ennen pahennettu sanomalla jo fukseille, että nuo ovat kauppatieteilijöitä, nuo ovat mulkvisteja?"

Viime aikoinakin kränää on kuitenkin ollut. Miksi?

Lahtinen: "Itsekin olen tykännyt pitää päättäjiä hereillä, mutta ei arvostelu ole pelkästään Tamyyn kohdistunut. Mitään isompaa ei tule mieleen."

Piippo: "Mun mielestä se, että kritiikki on aina kiukkuista ja kärkästä, on turha pelko. Joitain juttuja on joskus argumentoitu liian kevyesti, jolloin asiat eivät ole menneet järkeville kauppatieteilijöille läpi. Laiskuutta on joskus Tamynkin väessä. Ehkä."

Mitä mieltä olette Tamyn jäsenmaksusta?

Lahtinen: "Kun sitä vertaa muihin ylioppilaskuntiin, se on kohtuullisella tasolla. Osa maksustahan menee YTHS:lle, SYL:lle ja OLL:lle. Tamylle taitaa jäädä vain nelisenkymppiä. Korotuspaineita ei mielestäni kuitenkaan ole."

Piippo: "Tamy on juuri ja juuri halvimmassa kolmanneksessa. Ainakin isoissa yliopistokaupungeissa toiminta ammattimaistuu. Itse koetaan se arvokkaaksi ja halutaan antaa jäsenmaksulle vastinetta."

Lahtinen: "Meidän esityksestämme Tamylle menevää osuutta laskettiin viime vuonna. Nyt kun Tamyyn ollaan palkkaamassa uusi työntekijä, kustannukset nousevat lähes 30000 eurolla vuodessa. Alentamiseen ei juuri ole mahdollisuuksia, ellei toimintaa karsita. Siihen taas ei ole poliittista tahtoa tällä hetkellä."

Onko järjestösihteerin palkkaus Tamyyn hyvä vai huono asia?

Lahtinen: "Vastustimme järjestösihteerityöryhmää. Se perustettiin liian heppoisin perustein. Samassa olisi pitänyt arvioida myös muiden sihteerien tehtävänkuvat. Olisi voitu esimerkiksi perustaa tiedotus- ja järjestösihteerin toimi."

Piippo: "Tämä on poliittinen kysymys. Minä uskon, että rekrytointi kannattaa."

Pitäisikö ylioppilaskunnan ylipäätään lisätä vai supistaa toimintaansa?

Lahtinen: "Kun jäsenet maksavat ylioppilaskunnalle joka vuosi muutama kymmentä euroa, täytyyhän heidän saada maksulleen vastinetta. Olenkin sitä mieltä, että pysytään asioissa, jotka kiinteästi liittyvät opiskeluun. Ei siis lähdetä haahuilemaan esimerkiksi kehitysyhteistyöhön. Se ei ole ylioppilaskunnan tehtävä, vaan ihmiset voivat osallistua siihen muutenkin."

Piippo: "Ainakin Tamyssä puolustan kehitysapurahoja, sillä ne tulevat vapaaehtoisista maksuista. Kansainvälisten asiain sihteerin työnkuvastakin kehy-asiat ovat marginaalisia. Mitä Tamyn toiminnan laajuuteen tulee, monet ylioppilaskuntien tehtävät on kirjattu lakiin. Muitakaan tehtäviä ei tule supistaa: ihmiset toimivat ja Tamy tarjoaa puitteet. Resurssit ovat hyvällä tasolla."

Lahtinen: "Supistamisen varaa voisi olla myös naiskulttuuripäivissä ja ympäristöviikossa. Jos jossain paneelissa on jatkuvasti kymmenen Tamyn henkilöstön ulkopuolista, voi kysyä, onko järjestämisessä järkeä."
Piippo: "Mielestäni ne ovat hyviä tapahtumia, jotka vievät rahaa vähän. Ne ovat puoli-ilmaisia."

Tuleeko ylioppilaskunnan ottaa kantaa opiskelun ulkopuolisiin asioihin?

Lahtinen: "Tamyn ei olisi pitänyt ottaa kantaa ydinvoimaan eikä samaa sukupuolta olevien parien oikeuksiin. Mitä se nyt koskikaan - joitain homoja kuitenkin. Viimeisin ärsyttävä kannanotto oli Värjäämön puolesta."

Piippo: "Riippuu asiasta, se täytyy aina tarkkaan miettiä."

Pitäisikö ylioppilaskuntaan kuuluminen olla vapaaehtoista?

Lahtinen: "Todella vaikea kysymys. Jos ei olisi pakkojäsenyyttä, tulisi vapaamatkustajaongelma. Enemmän kallistun pakkojäsenyyteen, kunhan jäsen saa vastinetta maksulle. Tamyssä se ei välttämättä toteudu. Ylioppilaskunnan tärkein tehtävä on opiskelijan etujen ajaminen. Esimerkiksi Tampereen busseista pitäisi saada enemmän alennusta kuin nykyiset 25 prosenttia."

Piippo: "Tärkein tehtävämme on suunnitelmallinen edunvalvonta niin, että meidät nähdään ja että sillä on painoarvoa."

Juha Honkonen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto