Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 04/2006
kansi

200 vuotta taantumusta

Mahtaa J. V. Snellman pyöriä 200-vuotisessa haudassaan että suhina käy.

Sananvapauden puolustajasta ja terävästä kynämiehestä ollaan tekemässä kirjaa, mutta kuinkas kävikään. Opuksen kustantaja, Oulun Snellman-toimikunta peruutti piirtäjä Ville Rannalta tilaamansa kuvituksen. Syy oli niinkin iso kuin Kaltio-kulttuurilehden nettisivuille tehty sarjakuva.

Näin sarjiksen tuoreeltaan. Onhan siinä äkäinen Muhammed, mutta ei sitä voi verratakaan Jyllands Postenin typeriin pilakuviin. Rannan kritiikki kohdistuu ennen kaikkea suomalaisiin. Oulu hakee Euroopan kulttuurikaupungin titteliä, mutta se ansaitsee vuoden kulttuurintappajan pystin.

Kun ykköspalkinto menee Snellman-toimikunnalle, nappaa hopeasijan Kaltion hallitus etunenässään puheenjohtaja Harri Kynnös. Hallitus antoi kenkää päätoimittaja Jussi Vilkunalle, koska tämä ei suostunut poistamaan sarjakuvaa netistä. Jeesus, mitä anteeksiantamattomuutta.

Pronssimitalin saa vakuutusyhtiökolmikko Tapiola, Sampo ja Pohjola, jotka vetivät mainoksensa Kaltiosta. Sarjakuva on nettisivuilta hävinnyt, mutta firmojen logot eivät ainakaan tiistaina olleet palanneet. Jos rahahanat sulkeutuivat, sananvapautta raiskattiin turhaan.

Loppukevennykseksi hieman koulutus- ja sosiaalipolitiikkaa. Oli ilo huomata, etteivät opiskelijapoliitikot tyydykään lainasubventioon. Tiistaina yli kymmenen järjestöä, muun muassa Suomen ylioppilaskuntien liitto, esitti vaatimuksensa opintorahan nostamiseksi.

Sillä lailla! Opiskelijan tärkeintä rahanlähdettä ei ole nostettu noin 15 vuoteen, toisin kuin kaikkia muita yhteiskunnan tukia. Harmi vain, että vaatimukset uhkaavat taas menevän kuuroille korville.

Huolestuttavinta on, etteivät opiskelijat tajua ainakaan Tampereella pysyä yhteisessä rintamassa. Viime Aviisin yleisönosastolla syvänsiniset, porvarivihreät, vapaaboomarit, eturyhmä ja bosa nostaisivat mieluummin tulorajoja kuin opintorahaa.

Työllisyyspulan uhatessa opiskelijoiden halutaan valmistuvan nykyistä nopeammin. Niin ei tapahdu, jos ihmiset kuluttavat koulunpenkin ohella työrukkasia. Opintorahan nosto sen sijaan olisi paitsi opiskelijoiden myös elinkeinoelämän etu.

Juha Honkonen
päätoimittaja
juha.honkonen@uta.fi

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto