Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 04/2006
kansi

Festareissa on eroja

Robert Bradbookin Home Road Movies on tarina ujosta ja kömpelöstä isästä, joka haluaa epätoivoisesti hankkia perheauton tullakseen paremmaksi vanhemmaksi. Elokuva on osa Tampereen elokuvajuhlien Europe in Shorts -esitystä.  9.3. klo 22 Hällä.
Robert Bradbookin Home Road Movies on tarina ujosta ja kömpelöstä isästä, joka haluaa epätoivoisesti hankkia perheauton tullakseen paremmaksi vanhemmaksi. Elokuva on osa Tampereen elokuvajuhlien Europe in Shorts -esitystä. 9.3. klo 22 Hällä.

Tampereen elokuvajuhlat ei ole ainoa laatuaan. Maailmalla on satoja lyhytelokuviin keskittyvää tapahtumaa. Vuosittain tammi-helmikuun vaihteessa Clermont-Ferrandissa järjestettävä ja toukokuiset Oberhausenin festivaalit ovat Tampereen elokuvajuhlien ohella merkittävimmät tapahtumat.

Lyhytelokuvafestivaaleissa on eroja. Vaikka kaikissa katsellaan pääasiassa lyhytelokuvaa, lajityypin määritelmä ei ole yksiselitteinen. Kuinka lyhyt lyhytelokuvan kuuluu olla?

"Sitä ei ole missään kukaan ehdottomasti määritellyt, sääntöä ei ole. Jokainen festivaali määrittelee keston itse", Tampereen elokuvajuhlien festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso toteaa.

Puoli tuntia on yleinen keskiarvo, vaikka on myös festivaaleja, joissa elokuvan enimmäispituudeksi on määrätty viisitoista minuuttia. Ohjeelliset pituudet koskevat ennen kaikkea kilpailusarjoja.

Sen lisäksi, että eri festivaalit määrittelevät lyhytelokuvan keston monin tavoin, festivaalit valitsevat elokuvia ohjelmistoonsa erilaisin painotuksin.

"On festivaaleja, joissa ei esitetä animaatioita ollenkaan. Tampereella on mukana kaikki genret perinteisimmästä fiktiosta kokeelliseen elokuvaan", Laakso kertoo.

"Voi ajatella, että on olemassa sisältö-tyyli-dikotomia. Tampereella ollaan keskimäärin kiinnostuneempia elokuvan sisällöstä. Siinä mielessä tämä on poliittinen festivaali, erikoisohjelmistossa koetetaan nostaa ajankohtaisia aiheita keskusteluun."

Elokuvia jaetaan myös perinteisiin ja kokeellisiin elokuviin. Tampereen elokuvajuhlat sijoittuu Laakson mukaan noiden keskelle.

"Olemme kokeellisempi kuin Clermont-Ferrand, mutta ehdottomasti traditionaalisempi kuin Oberhausen."

Erilaisia palkitsemis-
strategioita

Tampereen elokuvajuhlat on Pohjoismaiden suurin ja vanhin lyhytelokuvafestivaali ja maailmanlaajuisesti viiden isoimman joukossa. Kriteereinä voidaan pitää näytettävien elokuvien ja vieraiden määrää sekä kävijämäärää.

Suurin osa festivaaleista järjestetään vuosittain. Erikoisuutena on CON-CAN Movie Festival, joka käydään kokonaan internetissä. Myös muita nettifestivaaleja löytyy.

Myös elokuvien palkitsemistavat vaihtelevat eri festivaaleilla. Tampereen elokuvajuhlilla kilpaillaan kolmessa pääsarjassa; palkinnot annetaan dokumentille, animaatiolle ja fiktiiviselle elokuvalle. Koko festivaalin paras elokuva saa Grad Prix -palkinnon.

Näiden lisäksi Tampereella jaetaan muun muassa Risto Jarva -nimikkopalkinto. Clermont-Ferrandissa palkintoja jaetaan jopa viidessätoista kategoriassa.

Myös tekijöiden palkitsemisessa on eroja. Kun Tampereella vain ohjaajat saavat huomiota, Clermont-Ferrandissa palkitaan muun muassa parhaasta mies- ja naispääosasta, kuvauksesta ja äänisuunnittelusta.

Ainoa kansainvälinen
festivaali Suomessa

"Yksi tarkoitus on esitellä elokuvia suurelle yleisölle, mutta on filkkareilla muitakin funktiota, jotka ovat yhtä tärkeitä", Jukka-Pekka Laakso toteaa Tampereen elokuvajuhlien tehtävistä.

Filkkarit on viisipäiväinen tapahtuma.

Laakson mukaan sekä ajallinen tiiviys että festivaalialueen levittäytyminen pienelle alueelle takaavat sen, että ihmiset - ennen kaikkea elokuvantekijät - kohtaavat siellä toisensa.

Suomessa enemmän tai vähemmän elokuvan ympärillä pyöriviä tapahtumia on useita kymmeniä.

Kuinka Tampereen elokuvajuhlat oikein poikkeaa muista suomalaisista filmifestivaaleista?

"Tampere on ainoa todellinen kansainvälinen festivaali siinä mielessä kuin me ymmärretään se. Täällä on kansainvälinen arvostettu kilpailu. Tänne myös tulee paljon ulkomaisia vieraita omilla rahoillaan", Laakso vastaa.

Ilkka Pernu

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto