Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 04/2006
kansi

Työnteko hidasti opintoja Tampereella

Tutkintotavoitteista jäätiin ensimmäistä kertaa vuosiin

Kuva: Kiira Käkönen
Kuva: Kiira Käkönen

Tampereen yliopistosta valmistui viime vuonna tasan sata maisteria vähemmän kuin vuonna 2004.

Tuolloin ylemmän korkeakoulututkinnon suoritti 1045 opiskelijaa, mikä oli tavoitteena myös viime vuonna. Tavoitteet ylitettiin viime vuonna vain kasvatustieteiden ja psykologian koulutusaloilla.

Tutkintovauhdin hiipumisen syy on vielä arvoitus. Ilmiö on valtakunnallinen, sillä yliopistot onnistuivat maisteritavoitteissaan keskimäärin vain 92 prosenttisesti.

Tampereen yliopisto jäi keskiarvosta vain yhden prosenttiyksikön, mutta isoista yliopistoista pudotusta tuli täällä eniten. Tampere on edellisvuosina pysynyt tavoitteissaan toisin kuin suurin osa muista yliopistoista.

Tampereen yliopiston opinto- ja kansainvälisten asioiden osastopäällikkö Mikko Markkola arvelee, että kyse on työelämän kasvaneesta vetovoimasta.

Työllisyys ja työvoiman kysyntä ovat lisääntyneet viime vuosina koko maassa, ja etenkin Tampereen alueen talous on kasvanut voimakkaasti.

Tammikuun lopussa Tampereella ja sen naapurikunnissa oli seitsemän prosenttia vähemmän työttömiä kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Markkolan mukaan tämä tulkinta tukisi käsitystä siitä, että opiskelijat ja ihmiset yleensä ovat mieluiten töissä, ja että oppilaitokset toimivat työvoiman varastona silloin, kun työmarkkinoilla on hiljaisempaa.

"Ihmiset myös tietävät, että työkokemuksella on paljon merkitystä työpaikan saamisessa. Jos saa työpaikan opiskeluaikana, se otetaan aika mieluusti vastaan", Markkola arvelee.

Asiaa eivät ole ainakaan auttaneet viime vuonna käyttöön otettu tutkintorakenneuudistus ja uusi yliopistojen palkkausjärjestelmä, jotka ovat vieneet paljon opettajien työaikaa.

Maisteritavoitteista jääminen tulee näkymään yliopiston rahoituksessa, sillä valtio maksaa korkeakouluille valmiiden tutkintojen mukaan.

Yhden vuoden notkahduksen takia Markkola ei kuitenkaan ole huolissaan.

"Kyllä se jonkin verran vaikuttaa, mutta tässä pelataan kolmen vuoden keskiarvoilla. Ei yliopisto tällaiseen voi kaatua."

Petraamista myös
tohtoritavoitteissa

Markkola huomauttaa, että pelkästään rahoitusta tarkastellen tappiota tulee myös tohtoritavoitteista.

Yhteensä tohtoreita valmistui koko yliopistosta viime vuonna tarpeeksi, mutta osittain "vääriltä" aloilta.

Esimerkiksi humanistiselta ja kauppatieteelliseltä koulutusalalta valmistui selvästi odotettua vähemmän ja kasvatustieteelliseltä ja yhteiskuntatieteelliseltä koulutusalalta odotettua enemmän tohtoreita.

"Ei yliopisto onneksi ole vielä täysin tehdas, että pitäisi irtisanoa väkeä tai opiskelijoita."

Varmaa syytä maisterivajeeseen tuskin löytyy, sillä on mahdotonta selvittää, keneltä tutkinto jäi viime vuonna tekemättä ja minkä takia.

"Mutta kun HOPS-työskentely lisääntyy, sitten tiedetään sekin tarkemmin", Markkola toteaa.

Tuomo Tamminen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto