Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Saippuaoopperaa yliopistossa

Kielikeskuksen itseopiskelustudio tarjoaa monta keinoa kielenopiskeluun

Itseopiskelijan käytössä on ulkomaalaisia televisiokanavia, cd-romeja, verkon sähköistä materiaalia, oppikirjoja, lehtiä ja videoita.
Itseopiskelijan käytössä on ulkomaalaisia televisiokanavia, cd-romeja, verkon sähköistä materiaalia, oppikirjoja, lehtiä ja videoita.

Kielenopiskelu itsenäisesti. Ei välttämättä kovin houkutteleva ajatus. Itseopiskelu voi tuoda mieleen lähinnä kuivahkoa kieliopin pänttäystä kirjastossa, mutta Kielikeskuksen Itseopiskelustudio pyrkii todistamaan toista, mutta mikä saa opiskelijat tulemaan E-siiven perukoille?

Marcel Kröber, 23, opiskelee talousenglantia tietokoneen ääressä.

"En opiskele kieltä yliopistoa vaan tulevaisuutta varten. Haluaisin osata vähintään kahta vierasta kieltä."

Kröber on Itseopiskelustudion alulle laittaneiden vinkkelistä ideaaliopiskelija. Itseopiskelustudion koordinaattori Robert Hollingsworth kertoo, että studion tarkoitus on tukea luokkahuoneiden ulkopuolella tapahtuvaa kielenopiskelua.

Opiskelumotivaation lähteitä on yhtä monta, kuin kävijöitäkin.

"Yksi tulee vain läpäistäkseen kielikurssin. Toinen taas opiskelee rakkaudesta kieleen. Henkilökunnan jäsenet saattavat tulla studioon preppaamaan kielitaitoaan seminaariesitelmää varten", Hollingsworth sanoo.

Itsenäisen kielenopiskelun ydin on studion koordinaattorin mielestä kuitenkin yksinkertainen: "Where thereÂ’s the will, thereÂ’s the way." Tahto vie opiskelussa läpi vaikka harmaan kielioppikirjan.


Nykyisessä muodossaan studio on ollut auki yliopistolaisille kohta kymmenen vuotta. Kun studion ovet avattiin 1980-luvulla, siellä oli vain kasettien kuuntelupisteet. C-kasetteja voi kuunnella edelleen, mutta opiskelussa auttavat myös cd-romit, internetin sähköinen materiaali, oppikirjat, lehdet ja videot.

Aloittelevaa itseopiskelijaa Hollingsworth neuvoo määrittämään jo osaamansa asiat ja sen, mitä hän haluaa oppia. Siten Itseopiskelustudion materiaaliviidakossa ei tarvitse suunnistaa mutu-tuntumalla. Koordinaattorin mielestä kuka vaan voi oppia kielen.

"Kaikilla on oma tapansa opiskella vierasta kieltä. Kielen voi ottaa haltuun opettelemalla kielioppia ja rakenteita tai puhumalla ulkomaalaisten kanssa. Mielestäni nämä kaksi tapaa olisi hyvä yhdistää. Opiskelijan kannattaa vahvistaa myös heikkouksiaan."

Studiossa on laaja valikoima ulkomaalaisia televisiokanavia, joten opiskelija saattaa jämähtää pehmeälle tuolille television ääreen pitkäksikin aikaa. Kieltämättä venäläisen stand up -komiikan tai brasilialaisen saippuaoopperan katseleminen vetää vertoja peruspänttäykselle.

Saksan käännöstiedettä opiskelevan Johanna Hämäläisen, 23, mielestä televisiokanavien ohjelmatkin opettavat kieltä ja kulttuuria.

"Deutsche Welle on usein kotona auki. En välttämättä aina katso sitä, mutta se kuuluu taustalla. Luen myös vieraskielisiä uutisia netistä. Parhaiten opin kuitenkin kirjoittamalla ja käännöksiä tekemällä."


Satelliittikanavasurffauksen lisäksi kielikylpy on toinen kielenoppimiskeino, joka murentaa kuvaa kielenopiskelun kuivakkuudesta. Itseopiskelustudion Language link -ilmoitustaululta kävijä voi bongata itselleen ulkomaalaisen juttukaverin, jonka kanssa voi haastella sillä kielellä, jota haluaisi oppia. Vaihdossa kumppanille voi tarjota vaikka suomen kielen alkeilla sanailua.

Hollingsworth vinkkaa opiskelijoita ottamaan kielikylvyssäkin etapin kerrallaan ja harjoittelemaan kieltä säännöllisesti.

"Kielenopiskeluun voi käyttää vain viisikin minuuttia päivässä. Opettele vaikka päivittäin yksi uusi sana."

Itseopiskelijoille Hollingsworth suosittelee myös walk and talk -metodia. Tämä tarkoittaa, että kotiin kävellessä voi ajatella mielessään vieraalla kielellä, mitä ympärillä tapahtuu. Se ei ole kiireisenkään itseopiskelijan ajasta pois.


Satu Juoperi,
teksti ja kuva

Itseopiskelustudio


Kielikeskuksen itseopiskelustudio sijaitsee päärakennuksen E-siivessä huoneessa E218.

Studio on auki maanantaista torstaihin kello 10-17.30 ja perjantaisin kello 10-14. Studio on avoinna sekä yliopiston opiskelijoille että henkilökunnalle.

Studiossa on paikalla ohjaaja, joka opastaa kävijöitä.

Opiskella voi 23 eri kieltä.

Yhteystiedot:
(03) 3551 6035
itseopiskelustudio@uta.fi
www.uta.fi/laitokset/kielikeskus/selfaccess/


| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto