Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Tutkittu juttu

Raivo voi tappaa hiirien lisäksi ihmisiä

Raivo ja muut vahvat tunteet voivat laukaista sydämen rytmihäiriön ja jopa tappaa, kertoo tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Sydäntutkija Rachel Lampert tutki kollegoidensa kanssa 62 potilasta, joilla oli sydänsairaus ja sydämeen asennettu tahdistin. Tutkimuksessa ihmisiä pyydettiin muistelemaan hetkeä, jolloin he viimeksi olivat olleet raivoissaan. Potilaiden sydänkäyrä osoitti, että vihaisuus lisää sydämen epärytmisyyttä.

Lampertin mukaan koe todistaa, että viha ja raivo voivat viedä hengen - ainakin jos ihmisellä on herkkyyttä sydänoireisiin.

Äkillisen sydänkohtaukset tappavat Yhdysvalloissa vuosittain American College of Cardiology -lehden mukaan 400 000 ihmistä. Asiasta kertoi tietotoimisto Reuters.


Seksuaalinen musiikki aikaistaa seksikokeiluja

Avoimen seksuaalisilla sanoituksilla väritetyn musiikin kuuntelu saattaa yllyttää teinejä varhaiseen seksielämään, väitetään amerikkalaisessa tutkimuksessa.

Pittsburghin yliopiston tutkijat kysyivät 711 teini-ikäiseltä heidän seksielämästään ja musiikkimaustaan. Tutkimuksessa paljastui, että säännöllisesti aggressiivisen seksuaalisia lyriikoita sisältävää musiikkia kuuntelevat teinit olivat kokeilleet seksiä kaksi kertaa muita todennäköisemmin.

Avoimen seksuaaliseksi määriteltiin lyriikat, joissa seksiä kuvailtiin fyysiseksi ja joissa siihen liitettiin halventavia ja vallankäyttöön liittyviä sävyjä.
Helsingin Sanomat kertoi tutkimuksesta aikaisemmin.


Alkoholi lisää naisten syöpäriskiä kohtuuannoksillakin

Keski-ikäisten ja vähän vanhempien naisten syövistä lähes joka seitsemäs voi johtua alkoholista, väittää brittiläinen tutkijaryhmä. Syöpäriski kasvaa tilastollisesti merkitsevästi jo kohtuukäyttäjillä. Aineistona on 1,3 miljoonaa naista, jotka osallistuivat vuosina 1996-2003 rintasyöpäseulontoihin Brittein saarilla. Havainto on tilastollisesti varma valtavan aineiston ansiosta.

Seuranta-aika oli keskimäärin seitsemän vuotta. Tutkittujen alkoholinkäyttö oli keskimäärin melko vähäistä eli yksi alkoholiannos päivässä.

Alkoholinkäyttö lisäsi kaikkien syöpien ilmaantumista ja erityisesti rintasyövän, peräsuolen syövän ja maksasyövän riskiä.

Asiasta uutisoi aikaisemmin Ylen tiedeuutiset.


Lihavuus tupakoinnin veroinen riski nuorille miehille

Varusmiesajan ylipaino on terveyden riskitekijänä samaa luokkaa kuin tupakointi, osoittaa Ruotsissa tehty tutkimus. Siinä kartoitettiin vuosina 1969-70 varusmiehinä palvelleiden 45 000 miehen kuolemantapauksia seuraavien 38 vuoden aikana.

Silloisista varusmiehistä 2900 kuoli seuranta-aikana. Parhaiten hengissä säilyivät normaalipainoiset. Heihin verrattuna ylipainoisten riski kuolla oli 1,3-kertainen. Merkittävästi ylipainoisten kuolemanriski oli yli kaksinkertainen, kuten myös yli 10 savuketta päivässä polttavien tupakoimattomiin verrattuna. Ylipainoisen ja runsaasti tupakoineen varusmiehen kuolemanriski oli lähes viisinkertainen normaalipainoiseen ja tupakoimattomaan verrattuna. Asiasta uutisoi Ylen tiedeuutiset.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto