Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Opiskelijan arvo

Kylmässä yritysmaailmassa työntekijän arvo määritellään palkkakuitissa. Otetaanpa tämä käyttöön myös meillä: yliopisto-opiskelijan arvo on siis 298 euroa kuukaudessa. Opiskelijan yhteiskunnalle tuottama lisäarvo on nolla, joten eikö palkan pitäisi olla nolla? Eikö työttömänkin tuottama lisäarvo ole nolla, joten miksi työttömyyskorvaukset ja muut säälirahat?


Mietitäänpä hetki opiskelija-aktiiveja. He käyttävät omaa aikaansa ja osaamista, jotta opiskelijoilla olisi parempi olo. Ainejärjestöjen hallituslaiset ja muut aktiivit käyttävät jopa yli 40 tuntia viikostaan opiskelijoiden edunvalvontaa ja palveluita järjestäen. He pitävät yllä sosiaalista kanssakäymistä, jotta kukaan ei syrjäytyisi. He järjestävät ekskursioita ja mentorointia, jotta opiskelijat pääsisivät työelämään. He ylläpitävät tenttiarkistoja ja järjestävät opintopiirejä, jotta opiskelijat pääsisivät kursseista läpi ja valmistuisivat. Mikä on aktiivin arvo?


Sosiaalipoliittinen mallimme on siis seuraava: Työttömät, joiden ei edes rahallisesti kannata mennä matalapalkkatyöhön, saavat suurimmat rahat. Opiskelijat, jotka ovat tulevaisuuden työntekijöitä ja veronmaksajia, elävät soluissaan näkkileivällä. Aktiivit, jotka edistävät liikuntaa, koulutusta, työllisyyttä ja mielenterveyttä, jätetään ilman minkäänlaista korvausta.


Koittakaa aktiivit jaksaa! Te olette korvaamattomia, vaikka järjestelmämme näyttääkin persettä.


Antti Johansson
Kirjoittaja on Tamyn hallituksen jäsen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto