Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Näin saat työpaikan

Vältä massahakemuksia, kirjoita ytimekkäästi ja muista oikolukea hakemus huolellisesti

Selvitimme, millainen työhakemus tehoaa työnantajaan. Resursointikoordinaattori Katariina Mattila Adeccosta analysoi oikean opiskelijan työhakemuksen, josta on muutettu tunnistetiedot.


Kymmenen vinkkiä työnhakijalle rekrytoijan näkökulmasta:

1. Mieti, mitä osaat, mikä sinua kiinnostaa ja mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa.

2. Selvitä, mitkä ovat työnantajia, joiden palveluksessa voisit toteuttaa itseäsi ja saavuttaa tavoitteesi.

3. Hanki valitsemistasi yrityksistä niin paljon tietoa, että pystyt tekemään hyvät ja vakuuttavat hakemukset. Tietämys yrityksestä, sen toiminnasta ja asiakkaista voi auttaa sinua erottumaan hakijajoukosta. Positiivinen asenteesi näkyy siinä, että olet nähnyt vaivaa hakemuksesi eteen.

4. Valmistele jokaiselle työnantajalle myyvä ja huolellisesti valmisteltu hakemus. Samanlaisena moneen yritykseen lähetetty massahakemus ei vakuuta.

5. Kerro työhakemuksessa mahdollisimman tarkkaan siitä, mitä osaat.

6. Osoita arvostavasi omaa osaamistasi.

7. Saavu haastatteluun ajoissa ja siististi pukeutuneena.

8. Ole haastattelutilanteessa aktiivinen: kysymyksiä kysymällä saat myös itse tietää, onko työpaikka sellainen, kuin olet ajatellut.

9. Älä kerro kovinkaan pitkästi, miksi haluaisit kyseisen työpaikan. Kannattaa keskittyä siihen, miksi työnantaja tarvitsee juuri sinun panostasi.

10. Älä lannistu, jos heti ei tärppää. Hakukokemuksesta oppii paljon seuraavaa tilaisuutta varten. Säilytä positiivinen asenne ja usko itseesi.


Seppo Honkanen &
Hertta-Mari Kaukonen

Lähde: konsulttiyritys Accenture
Kommentti: Mihin olet hakemassa?


"Olen aina halunnut
töihin radioon!", hihkaisin muutama vuosi sitten työhaastattelun alussa.

"Kiva juttu, mutta tämä on television työhaastattelu", toimituspäällikkö vastasi.

Olin paniikissa.


Ota selvää yrityksestä, johon olet hakemassa töihin, kaikissa rekryinfoissa neuvotaan. Eikä suotta. On vihonviimeinen moka, jos ei tiedä, missä työhaastattelussa on. Siinä tulee paljastettua, että on tehnyt saman massahakemuksen joka ikiseen työpaikkaan eikä huolellisuuskaan ole parhaasta päästä.

Oma sekaannukseni alkoi varsin viattomasti. Yleisradion kesätöihin piti hakea samalla hakemuksella joka ikiselle osastolle, siis niin televisioon kuin radioonkin.

Ilahduin todella paljon, kun Yleisradiosta soitettiin ja kutsuttiin haastatteluun. Soittaja todennäköisesti kertoi, mistä soitti. Olin vaan niin innoissani soitosta, että en tajunnut soittajan puheesta alkuun mitään. Olin ihan tyytyväinen, että sain haastattelun ajan ja paikan ylös. Haastattelu oli Ison Pajan Radio-talossa, joten päättelin sen olevan radion haastattelu.

Halusin paikan, joten päätin tehdä hyvän vaikutuksen taustatiedoillani toimituksesta. Soitin kaverilleni Orakselle, joka oli ollut Isossa Pajassa radiossa kesätöissä. Kysyin, mitä häneltä oli kysytty haastattelussa, millaista työ oli ja millainen osaaminen olisi eniten tarpeen. Kuvittelin tekeväni vaikutuksen.


Hertta-Mari Kaukonen

Työhakemuskoulutusta


Ura- ja rekrytointipalveluiden Tehokas hakemus ja toimiva ansioluettelo -koulutus toteutetaan keväällä kolmen viikon välein perjantaisin 3. huhtikuuta, 24. huhtikuuta ja 15. toukokuuta kello 9.15-12. Hakuaika päättyy aina edellisen viikon tiistaina. Koulutukseen liittyy ennakkotehtävänä oman ansioluettelon ja hakemuksen tekeminen ja palauttaminen ennakkoon työpaikkailmoituksen kanssa. Jokaisen osallistujan työhakemuksia arvioidaan pienryhmämuotoisessa koulutuksessa. Koulutus on tarkoitettu Tampereen yliopiston loppuvaiheen opiskelijoille ja vastavalmistuneille.

Lisätietoa: http://www.uta.fi/rekry/tyonhakijalle/thtakevat09.htm


| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Majsteri Rantaluola (08.03.09, kello 3:55)

    Muistan aika elävästi, miten hain töitä mainoststosta joskus 1998. Silloin sain henkilökohtaisen audienssin, mutta minulle sanottiin, että "et voi oikein vielä pyrkiä tänne, koska sinulla ei ole korkeakoulutodistusta". Totesin, että ukko oli oikeassa, oikein sympaattinen, ja palasin koulun penkille. Vuosia myöhemmin työn haku torpedoitiin usein sellaisella fraasilla, että "et voi oikein pyrkiä tänne, koska sinulla ei ole muuta kuin tuo korkeakoulutodistus". Hakijalta puuttuu aina se, minkä puuttuminen on työnantajan kannalta ekonomisinta; työantaja ajattelee pelkkää ekonomiaa. Nuori julli varmasti ajattelee, että kiitos ay-liikkeiden, meillä on ylityöasiat ja lomarahat kunnossa, mutta samalla työllistämisestä on tehty työnantajille niin vastenmielistä, että heidän inhonsa melkein aistii tiskin toisella puolella. Ay-liike rasvaa työllisten etuja ja polkee työttömien työnsaantia. Siinä mielessä he ovat solidaarisia vain pyöröoven lämpimään sisäsuuntaan. Todetaan, että jos haette töitä, älkää antako orjamoraalisten ihmisten pompottaa teitä. Hakekaa töitä peittelemättä persoonaanne. Jos muka häivytätte persoonallisuutenne hajuttomaksi, mauttomaksi ja värittömäksi työhönottohaastattelussa, tuotte sen kuitenkin mahdollisesti kahvitunnilla esille, ja alatte mahdollisesti halveksia itseänne opitusta matelijamaisuudesta. Niin kuin nämä Adeccot ja Accenturet meille opettavat.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto