Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Kohtalon hetket

Entistä kulkutautisairaalaa asuttavat opiskelijat on irtisanottu. Nyt he haaveilevat, että rakennuksesta tehtäisiin tulevaisuudessa taidekoti.

Pyynikillä, Klingendahlin punatiilisen tehdasrakennuksen takana, nököttää suuri vanha talo. Ensivaikutelma on karu: valkoiset seinät ovat täynnä harmaanruskeita valumajälkiä ja rappaus on halkeillut.

Hämärällä ikkunoista hehkuu kuitenkin lämmin, kotoisa valo. Rapistunut talo on toiminut lähes kaksikymmentä vuotta opiskelijoiden asuinpaikkana. Portinpielessä lukee "Pyynikin ylioppilaskoti".

Tiina Koskinen toivottaa tervetulleeksi persoonalliseen rakennukseen. Hän asuu entisellä tulirokko-osastolla talon ensimmäisessä kerroksessa. Alun perin Koskisen piti asua ylioppilaskodissa vain 5 kuukautta, mutta aika on venähtänyt kahteen ja puoleen vuoteen. Leppoisassa ympäristössä ihmisten keskellä on ollut mukava asua.


Opiskelija-asumisen aika Pyynikin ylioppilaskodissa on kuitenkin kohta ohi. Ennen joulua Toas irtisanoi kaikkien asukkaiden vuokrasopimukset. Muutto on edessä toukokuun loppuun mennessä.

Koskisen kämppis Pauliina Leikas sanoo, että vuokrasopimusten irtisanominen tuli asukkaille yllätyksenä.

"Vaikka onhan ihmisillä silmät päässä. Näkeehän talosta, ettei sitä ole pidetty kunnossa niinkuin sitä olisi voinut pitää", Leikas toteaa.

Asukkaat ovat vuokrasopimusten irtisanomisen jälkeen pikku hiljaa kaikonneet ylioppilaskodista. Vanhan kulkutautisairaalan käytävät kumisevat nyt lähes aavemaista tyhjyyttä.

Osa asukkaista on kuitenkin jäänyt. Sitkeimmillä on suunnitelma ylioppilaskodin pelastamiseksi.

"Suunnitelmana on saattaa ylioppilaskoti taidekodiksi", sanoo arkkitehtiylioppilas Johanna Kerovuori.

Hän on yksi asukasaktiiveista, jotka suunnittelevat vanhaan kulkutautisairaalaan uutta toimintaa. Tarkoituksena on Kerovuoren mukaan organisoida taloon muun muassa taiteilijoiden työtiloja ja residenssiasuntoja.

"Haluamme avata vanhan kulkutautisairaalan kaupunkilaisille", lisää talon entinen asukki, kuvataiteilija Mika Pettissalo.

"Tämä tontti on aina ollut vähän pelottava", Pettissalo sanoo sairaalahistoriaan viitaten.

"Nyt siitä voi tulla osittain julkinen, sellainen avoin touhutila kaupungin keskustaan."

Toiminnasta halutaankin hyvin näkyvää. Tontille ja taloon aiotaan järjestää näyttelyitä, avoimien ovien päiviä ja pihatapahtumia sekä muuta helposti lähestyttävää toimintaa.

"Ja miksei myös taideterapiaa. Se sopisi talon henkeen ja historiaan", Kerovuori nauraa.


Vanhaan sairaalamiljööseen onkin helppo kuvitella monenlaista toimintaa. Tilaa on paljon sisällä ja ulkona. Puistomainen piha on luonteva jatke tontin reunalta alkavalle Pyynikin ulkoilualueelle. Pirkanmaan musiikkiopiston käytössä olevasta piharakennuksesta kaikuu soitto.

Pihapiirissä on jo nyt näkyvissä taidetoiminnan ituja. Vanhassa pesularakennuksessa toimii Pettissalon Taidepaja, jossa järjestetään animaatiopajoja lapsille ja nuorille. Ylioppilaskodin muuttaminen taideparantolaksi on pyörähtänyt käyntiin pikku hiljaa. Asukasaktiivien tavoitteena on saada hanke osaksi Pirkanmaan taidetoimikunnan ja Tampereen kaupungin sekä paikallisten taidejärjestöjen yhteistä CARE-projektia. Projektin tarkoitus on kehittää tamperelaista taidetyöpaja- ja residenssitoimintaa.

Kerovuori kertoo, että neuvotteluja taidetoimikunnan sekä järjestöjen kanssa on jo käyty. Ainakin residenssiasunnoille ja työtiloille on kovasti kysyntää. Keskusteluyhteys talon omistavaan Tampereen kaupunkiin on myös avattu.

Pettissalo ja Kerovuori toivovat lämpimästi, että toiminnalle näytetään vihreää valoa. Se olisi suuri ele ruohonjuuritason toimijoiden tukemiseksi.

"Mielestäni tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka pienillä kustannuksilla, omasta päästä ja vähillä varoilla voi saada paljon aikaan. Tällaista toimintaa on erittäin suotavaa tukea", Pettissalo toteaa.

Taideparantolan puuhaajat suhtautuvat tulevaisuuteen hyvin realistisesti. Se, miten ja missä laajuudessa suunnitelmat toteutuvat, on vielä kysymysmerkki. Intoa heillä kuitenkin riittää.

"Tästä voisi tulla mahtava juttu", sanoo Pettissalo hymyillen ja jatkaa töitään animaatiopajan värikkäiden lavasteiden keskellä.


Aino Heikkonen, teksti
Pauliina Leikas, kuvat


Tampereen kulttuuritilat kortilla


"On fakta, että kulttuuritiloista on pulaa Tampereella", totesi Tampereen kulttuuriasioista vastaava apulaispormestari Perttu Pesä kaupunkilehti Torissa.

Tampereen taiteilijaseuran näyttelysihteeri Anne Paldanius vahvistaa, että tilanne on huono.

"Vielä noin kymmenen vuotta sitten taiteilijoille sopivia tiloja oli paljon Suomen Trikoolla ja Finlaysonilla. Nyt tilanne on hankala."

Osa Pyynikin Trikoon tiloista on kaavamuutoksen myötä purettu. Jäljellä olevat tilat ovat siirtyneet pääosin yrityskäyttöön, joten edullisia kulttuuritiloja vanhalta trikootehtaalta ei enää löydy. Trikoolle ovat jääneet ne, joilla on siihen varaa.


Pulaa on myös bändien treenitiloista. Nuorisopalveluilla on käytössään vain 12 bändikämppää, joita jonottavat kymmenet nuorten bändit. Nuorisobändien lisäksi kaupungissa toimii paljon muita yhtyeitä.

"Suurella hypellä esitelty Rockleipomo-hankekin on haudattu hiljaisesti", Jukka Etu-Seppälä Tampereen kaupungin nuorisopalveluista harmittelee.

"Leipomohanke kaatui rahoittajien puutteeseen. Sinne piti tulla tilat peräti 60 bändille."

Etu-Seppälän mukaan kaupungin päätökset eivät ole viime aikoina tukeneet ruohonjuuritason kulttuuritoimintaa.

"Bänditouhu ja asuinalueet eivät kulje käsi kädessä. Tilojen pitäisi olla kaukana asutuksesta melun vuoksi. Sellaisia tiloja on hankala löytää."

Samantyyppinen ongelma on kuvataiteilijoilla.

"Kaikki tilat eivät vain sovellu taiteilijoiden käyttöön, kun työskennellään maalien, kemikaalien ja muiden välineiden kanssa. Taiteilijat tarvitsevat raakaa tilaa", Paldanius tiivistää.


| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Mä vaan (23.06.10, kello 20:38)

    Asuin kolme vuotta kyseisessä talossa sen historian alusta. Mukavia muistoja, mutta jo tuolloin sain oireita huonosta sisäilmasta.... enpä haluaisi asua kyseisessä talossa enää! Mitähä muuten tapahtui jättämilleni tauluille kolmannessa kerroksessa?
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto