Tm on arkistosivu.
Voit siirty Aviisin uudelle sivustolle tst.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Vaihde vapaalle: Château Punaviini

Talous on syöksykierteessä ja alkoholivero nousee. On aika panna kotiviinitonkka pulputtamaan.

”Pektolaasi pitää sekoittaa haaleaan veteen”, havaitsee siviilipalvelusmies Juho Hakkarainen. Hän palvelee isänmaataan tarkkailemalla viininvalmistusohjesääntöä Yo-talon kakkoskerroksen keittiössä.
”Pektolaasi pitää sekoittaa haaleaan veteen”, havaitsee siviilipalvelusmies Juho Hakkarainen. Hän palvelee isänmaataan tarkkailemalla viininvalmistusohjesääntöä Yo-talon kakkoskerroksen keittiössä.

Monessa vinttikomerossa komeilee yhä käymisastia edellisen laman muovisena muistomerkkinä.

Viinitekovälineitä kaupattiin 90-luvulla jokaisessa niemessä, notkossa ja saarelmassa. Arvostetut lehdet kirjoittivat kotiviinin teosta ja kirjakauppojen hyllyt pursuilivat kotiviinioppaita. Koko kansakunta koetti juoda muodikkaita, hiivalta maistuvia kotiviinejä irvistelemättä.


Talouskäyrien jälleen sukeltaessa Aviisi totesi, että on aika palata juurille ja elvyttää kunniakas perinne. Vuosien tauon jälkeen Yo-talon kakkoskerroksessa pulputtaa jälkeen kotiviinisammio. Odotamme mielenkiinnolla pakkauksen lupaamaa "laadukasta maalaistyyppistä punaviiniä", joka on "hyvää ruokajuomaa".

"Tällä kertaa en suostu pesemään homeisia viinipönttöjä", toimistonhoitaja Tuire Jalaskoski, 50, totesi kotiviinit kokeneella äänensävyllä katsellessaan touhua.

Aviisi seuraa pönttöä nenä kovana.


Seppo Honkanen,
teksti ja kuva

Metsän antimia


Kun yläaste päättyy
, tamperelaisteinin velvollisuuksiin kuuluu hankkia alkoholia ja juoda itsensä humalaan Pyynikin rannassa.

Poikaporukalla päätimme tarttua härkää sarvista. Ostimme superhiivaa, omenamehua, sokeria, vesilukon ja kymmenen litran ämpärin. Niitä myytin hiivalta haiskahtavalla 90-luvulla jokaisessa kulmapuodissakin.


Aiemmista kärähdyksistä viisastuneina kukaan meistä ei tahtonut kätkeä ämpäriä kotiinsa. Harjoitimme luovaa ongelmanratkaisua — rakensimme pienpanimomme metsään. Vettä kauhoimme lähteestä. Vesilukon tilkitsimme purukumilla.

Toukokuu oli harvinaisen lämmin, joten pönttö pulputti iloisesti. Malttamattomina kävimme sekoittelemassa mättään taakse piilotettua aarretta joka päivä. Jossain vaiheessa ämpäriin lensi mausteeksi hieman sammalta ja kulinaristisena lisänä muutama muurahainenkin.


Koulun päättäjäisjuhlat olivat lauantaina. Torstaina järkeilimme, että on fiksua testata kiljua jo etukäteen. Kauhoimme kitkerää nestettä mehupulloihin ja lähdimme Messukylään tervehtimään tovereita.

Yksi meistä heräsi pesukoneen vierestä, yksi pakastimen päältä ja yksi kissan hiekkalaatikosta. Olo oli niin kammottava, että illalla kotiin raahustaessa piti uida vaatteet päällä järvessä. Kotona mutisin, että minulla on auringonpistos.


Aamulla oli kevätjuhlan kenraaliharjoitus. Olin harmaa. Lisäksi olin kyseisten juhlien juontaja. Päätin, että enää koskaan en kiljua juo.

Lauantaina marssin puku päällä, tukka suittuna ja teiniviikset tanassa Alkoon. Ostin kädet täristen punaviiniä. Loput kiljut myimme 50 markalla.

Pyynikin rannassa oli kivaa.

Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (2)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Majsteri Rantaluola (06.03.09, kello 2:08)

  Punaviini on ostettava Alkosta tai roudattava omilta tai muiden matkoilta kohtuullista korvausta vastaan - kotiviini on kai lhinn jotakin Ofeliaa vastaavaa pissismyrkky tuottavaa KotiAltia-tuotantoa. Kotiviini voi toki tehd oikein, mutta se vaatii niin onnekkaat olosuhteet ja insinrintarkkaa stkyky, ynn hyvt kylmtilat, ett harvalla on siihen rahkeita ja puitteita. Itse olohuoneessani PerePatriarckkaa maistineena totean, ett olo on nahkainen ja muisti rusinainen. Tutustumisen punkkuun voi aloittaa juuri sukupuolen mukaan Pere Patriasta tai Blue Nunnasta ja jatkaa sitten kohti keski- ja ylhylly lompsan lystyess in myt. Vieraille ei kannata tarjota mitn alle 10 euroa maksavaa tavaraa; saahan siin jo Erasmus-opiskelijan maineen. Trkeint kotioloissa on kuitenkin se, ett vieress on jotakin kohottavaa luettavaa. Vaikka karttakirja Afrikan kohdalta. Tai Sein und Zeit. Pelkk punkun jerahnnminen ilman muita motiiveja on Tuomittava Teko - se johtaa kaivon pohjalle. Juusto on mys soveliasta seuraa tarjottimella - tytll tai ilman. Lue ja juo. Juo ja lue. Havaitset ett... merkillisyyksi on olemassa.

 2. Majsteri Rantaluola (06.03.09, kello 3:28)

  xyPreposition: --
  Subject: ---
  Date: Month dayth, 2009

  Alkuelin Beryllium Celsius dynaaminen ei-sana fosforisoituminen geneettisesti Huoltajan insinrintaito joko Kokoomuksesta niin Meille Oma puoltoni relevantti saksanmarkka Tv-uutisissa ulkomailta varovaisuutta Werbung x-akselilla yleens Z:aan.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitteriss
Tampereen yliopisto