Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Timo Isomäki osti Yo-talon

Ainejärjestöt saavat edelleen järjestää bileitään ilmaiseksi ravintolassa

”Sitten pitäisi hankkia lierihattu”, toimitusjohtaja ja pääomistaja Isomäki nauraa. Aviisi ehdotti, että ravintolan omistajan olisi syytä näyttää gansgterilta.
”Sitten pitäisi hankkia lierihattu”, toimitusjohtaja ja pääomistaja Isomäki nauraa. Aviisi ehdotti, että ravintolan omistajan olisi syytä näyttää gansgterilta.

Tamy myi suurimman osan ravintola Yo-talon osakkeistaan helmikuun alussa ravintolan toimitusjohtaja Timo Isomäen omistamalle yritykselle. Ennen kauppaa Tamy omisti 90 prosenttia Yo-talosta ja Extra Large Music Timo Isomäki oy 10 prosenttia. Kaupan jälkeen Tamylle jäi enää 15 prosenttia, ja Isomäen yrityksen omistusosuus kasvoi 65 prosenttiin. Lisäksi uudeksi omistajaksi ravintolaan tuli Yo-talon ravintolapäällikkö Juha Kannisto 20 prosentin osuudella.

Ravintola on tuottanut kaksi tappiollista tilikautta putkeen, joten Tamylle ei omistajana ole maksettu osinkoja. Ravintola on yhtiöitetty, joten se ei ole tuottanut Tamylle myöskään tappiota. Tamyn liiketoiminta noudattaa periaatetta, jonka mukaan yritystoiminnalla pyritään saamaan voittoja tai palvelemaan opiskelijoita. Tavoitteet eivät ole viime vuosina täyttyneet.

"Ravintoloitsijana toimiminen ei ole meidän ydintehtäväämme. Edustajisto halusi pitää kuitenkin osan omistuksesta, koska ylioppilaskunta ja ainejärjestöt järjestävät tapahtumia ravintolassa", Tamyn pääsihteeri Kati Rajala sanoo.

Ylioppilaskunta ja ainejärjestöt saavat jatkossakin käyttää Yo-taloa tapahtumiinsa ilmaiseksi. Jos bileissä tarvitaan äänentoistotekniikkaa, se maksaa entiseen tapaan noin 250 euroa illassa. Viikonloppuisin tapahtumiin tarvitaan 300 ihmisen yleisötakuu. Opiskelijat saavat edelleen alennuksia juomista ja ilmaisen narikan.

"Opiskelijat ovat tärkein asiakaskuntamme, eikä suhtautuminen heihin muutu. Toiminta säilyy samanlaisena kuin aikaisemmin, eikä suuri yleisö varmaan huomaa juuri mitään eroa."


Opiskelijat aloittivat ravintolatoiminnan Kauppakadulla jo 60-luvulla.

"Ensin Tiiliholvista piti tulla opiskelijaravintola, mutta henkilökunta ei halunnut opiskelijoita villapaidoissa juomaan kaljaa hienoon ruokaravintolaansa. Sen takia Yo-talosta alettiin tehdä opiskelijapaikkaa, jossa oli heti alkuvuosina tanssi-iltoja ja kaljanjuontia", Rajala kertoo.

Tamy on pariin otteeseen historian saatossa omistanut Yo-talon kokonaan, jolloin ravintola on tuottanut enemmän tai vähemmän tappiota. Yo-talo yhtiöitettiin vuonna 1997, jolloin se alkoi tuottaa voittoa.

"Parhaat osingot saatiin tilikaudella 2002-2003, jolloin ne olivat 27 000 euroa", Rajala kertoo.

Viimevuosina asiakasmäärät ovat laskeneet. Isomäki myöntää, että jopa kassakriisi on ollut lähellä, joten toiminnan tekemisessä kannattavaksi ei onnistu hetkessä.

"Ostin osakkeet oman työmotivaationi takia. On eri asia työskennellä toiselle kuin itselle. Vetovastuu on nyt itsellä, joten jatkossa voi syyttää vain itseään", Isomäki kertoo.

Ravintolaan on tulossa pieniä muutoksia. Naulakon vieressä oleva kakkosbaari on remontissa. Baaritiski on aikaisemmin ollut kahden työntekijän työpiste, mutta tiskillä työskentelee jatkossa vain yksi henkilö. Isomäki itsekin nähdään jatkossa ravintolan tiskin takana.

Tamyssä on väläytelty välillä ajatusta, että ylioppilaskunnalle tarvittaisiin omat saunatilat. Ravintolasta saadut rahat on kuitenkin tarkoitus laittaa ainakin aluksi määräaikaiselle tilille. Tamy on ollut viime vuosina säästökuurilla, koska opiskelijamäärät ovat olleet laskussa.

"Myyntirahoilla saadaan jonkinlaista puskuria", Rajala sanoo.


Hertta-Mari Kaukonen, teksti
Seppo Honkanen, kuva


Legendaarinen ravintola

- 1901 jugend-talo rakennettiin pankiksi
- 1938 Tampereen kaupunki osti kiinteistön kaupunkivirastoksi
- 1966 Tamy saa hallintaansa Yo-talon
- 1967 Tamy aloitti ravintolatoiminnan
- 1978 Yo-talon ravintolatoiminta siirtyi Aleksin Ravintoloille
- 1991 Tamy alkoi taas Yo-talon ravintoloitsijaksi
- 1997 Yo-talon ravintolatoiminta osakeyhtiöitettiin, Tamyn pääoma osakeyhtiöön oli 90 000 markkaa

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (3)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Majsteri Rantaluola (05.03.09, kello 19:18)

  Omistajasta riippumaton häpeä yo-talolle on ollut Yo-talon pankin jo kaksi kk jatkunut pakkoloma, jota on jatkettu joka kerta uudella paperilla ovessa. Jos opiskelija maksaa jäsenmaksunsa, hänellä on oikeus saada reilua kahvila- ja olut-tarjoilua omistamassaan raflassa. Käyntimäärät olivat tietääkseni korkeammat silloin, kun sisustusta ei oltu vielä uusittu nykyiseksi back-to-the-90s-linjakkuudeksi. Täkäläinen opiskelija viihtyy etupäässä rähjässä (Melody Bar, anyone?). Tuskin Isotaloa kiinnostaa kuitenkaan tehdä paikastaan päivähoitopaikkaa opiskelijoille. (Olisi muuten kiva, jos jostakin baarista saisi 'päivähoidon ;=I). BigLandSmall haluaa vain muuttua Juhani Merimaaksi Juhani Merimaan paikalle. Mutta on vain yksi mies, joka 'toi Rock n Rollin Suomeen'.

 2. rivijäsen (06.03.09, kello 16:13)

  Hurraa! Kerrankin fiksu päätös Tamylta. Nyt kun tämä toiminnan järkeistäminen ei vaan loppuisi tähän, toivoisin että kyseessä olisi pikemminkin alkusoitto. Järkevää vihdoin luopua tappiollisesta ravintolatoiminnasta, saksia rönsyjä ja keskittää resursseja siihen mitä varten koko konserni pystyssä on, eli OPISKELIJOIDEN asioiden hoitoon. Kunhan toiminnan myynnistä saatuja rahoja ei käytettäisi mihinkään saunatiloihin, mielenosoitusmatkoihin, hallituksen irstailuihin tms. turhaan, vaan vaikkapa varmistettaisiin jäsenmaksujen pysyminen siedettävällä tasolla jatkossakin(nyt liikumme ylärajoilla).

  Tällä hetkellä väitän, että vastine jäsenmaksulle on vähintäänkin arveluttavalla tasolla YTHS palveluita lukuunottamatta Tamyssa. Valitettavasti pakkojäsenyys taannee sen, että asiaan ei hallituksen nähdä puuttuvan jatkossakaan?

 3. Linnan asukki (06.03.09, kello 16:15)

  Olen täysin samaa mieltä! Ei rahaa juhlintaan eikä mielenosoitukseen, vaan sijoitetaan kaikki tutkimustoimintaan!

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto