Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Sininen hetki

Joni Mitchell: Blue (Reprise 1971)
Joni Mitchell: Blue (Reprise 1971)

Ostin Joni Mitchellin Bluen muutama vuosi sitten, kun olin suunnilleen 22 ja down. Levy oli hyvä lääke alakuloon. Se ei tehnyt iloiseksi, mutta apea arki tuntui sen avulla siedettävämmältä. Mitchellin laajasta tuotannosta Blue on yhä minulle läheisin.

Kai Blue on folkalbumi, jos se johonkin lokeroon pitää lyödä. Kappaleet on soitettu suurin piirtein akustisesti. Kitara- ja pianovetoisuus vaihtelee biisistä toiseen, ja Mitchell laulaa heleästi kuin enkeli. Soittimia on niukasti, mutta sointi on äärimmäisen rikasta. Vaikutteita on imetty muun muassa Miles Davisin musiikista.


Kenties hienointa levyllä on Joni Mitchellin kuulas ääni. Intiimi tulkinta on upeimmillaan levyn nimikappaleessa. Se kuulostaa niin henkilökohtaiselta, että melkein nolottaa kuunnella sitä. Blue kuulostaa myös hyvästijätöltä 60-luvulle ja hippiajan naiiviudelle, tilinteolta: "acid, booze and ass, needles, guns and grass, lots of laughs, lots of laughs..."

Mitchell on kertonut olleensa Bluen aikoihin täysin vailla suojaa, paljaimmillaan. Sen kyllä kuulee. Tuntuu kuin laulaja laulaisi tarinoitaan juuri minulle, kuin olisimme kahden. Tämä rehellisyyden tuntu tekee Bluesta todellisen klassikon.

Monet Bluen lauluista on kirjoitettu matkalla. Laulajaa vaivaa koti-ikävä, mutta kotia ei kenties olekaan. Parhaiten vieraus välittyy joululaulua mukailevasta kappaleesta River: "I wish I had a river, I could skate away on."

Akustisuudestaan huolimatta Blue on painava levy. Sen rauhallisuus ja koruttomuus on täynnä intensiteettiä. Mitään bilemusiikkia se ei missään tapauksessa ole, vaikka löytyy levyltä tarttuviakin kappaleita. Levyä on palkitsevinta kuunnella yksin. Parhaiten se sopii pimeneviin iltoihin.


Juho Hakkarainen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto