Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Piirros luo unen ja kaaoksen

Animaationa toteutettu sotadokumentti kuulostaa heti mielenkiintoiselta, eikä Waltz with Bashir petä odotuksia. Israelilaisen Ari Folmanin elokuvan genrevalinta on oivallinen: piirretty kuva tukee 18-vuotiaana sodassa olleen Folmanin unohtuneita ja sekavia muistoja, harhakuvia ja pelkoja.

Ohjaajan hyvä ystävä kertoo toistuvasta painajaisesta, jossa raivohullut koirat jahtaavat häntä. Unen syy löytyy 80-luvun alun Libanonin miehityksestä, jossa taistellut Folman ei itsekään muista sodasta juuri mitään. Dokumentissa hän alkaa ottaa selvää, mitä hän teki ja missä oli haastattelemalla armeijakavereitaan. Kukaan ei muista kaikkea, joten kyselykierroksesta punoutuu pitkä, mutta jännittävä tarina, jossa terapeuttikin saa kertoa osansa.

Dokumenttielokuva Waltz With Bashir puhutti Cannesin festivaaleilla keväällä 2008. Folman on ollut rohkea tarttuessaan henkilökohtaiseen, kipeään aiheeseen. Hän tuo esille pala palalta oman osuutensa palestiinalaissiviilien kansanmurhaan.

Elokuva on avoimuutensa lisäksi hyvin visuaalinen. Tärkeästä aiheestaan huolimatta se ei silti kosketa niin paljon kuin luulisi, koska säästöbudjetilla tehty piirrosjälki vieraannuttaa hiukan. Tarina ei tuo myöskään kovin paljon emotionaalista samaistumispintaa: kukin kertoja on henkisesti rikki, eivätkä tukahdetut tunteet pääse täysillä pintaan - katsomossakaan.


Hertta-Mari Kaukonen

Waltz with Bashir

***1/2
Animaatiodokumentti
Ohjaaja ja käsikirjoittaja:
Ari Folman
90 minuuttia

Juha Honkonen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto