Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Elokuvia joka lähtöön

Tampereen elokuvajuhlilla keskitytään muun muassa Sveitsiin, naisasiaan ja 60-lukuun

Tampereen elokuvajuhlilla nähdään, että Sveitsissä tehdään muutakin kuin Tobleroneja ja käkikelloja.  Kuva Nicolas Steinerin elokuvasta Schwitze (Hiki).
Tampereen elokuvajuhlilla nähdään, että Sveitsissä tehdään muutakin kuin Tobleroneja ja käkikelloja. Kuva Nicolas Steinerin elokuvasta Schwitze (Hiki).

Pohjoismaiden vanhin lyhytelokuvafestivaali eli Tampereen elokuvajuhlat käynnistyi 4. maaliskutta. Tänä vuonna elokuvajuhlat järjestetään jo 39. kerran.

Vuosikymmenten aikana elokuvajuhlista on kasvanut iso festivaali. Alkuaikoina elokuvajuhlilla esitettiin noin sata elokuvaa. Nyt elokuvia on esillä jopa 600. Myös kävijämäärä on kasvanut vuosien varrella.

"Viime vuonna meillä oli noin 30 000 kävijää. Totta kai me odotetaan samanlaista kävijämäärää tänäkin vuonna", kertoo Tampereen elokuvajuhlien tiedottaja Riina Mikkonen.

Elokuvajuhlat saivat alkunsa Tampereen lyhytelokuvapäivistä, jotka järjestettiin vuonna 1969. Seuraavana vuonna järjestettiin Tampereen ensimmäiset kansainväliset lyhytelokuvajuhlat. Nykyään tapahtuma on yksi maailman suurimmista lyhytelokuvafestivaaleista.


Elokuvajuhlien pääteemoja ovat tänä vuonna muiden muassa naisasia, Vietnam ja kuohuva 60-luku. Esimerkiksi Vietnam-teeman ympärille on rakennettu viisi erilaista ohjelmistoa.

Vietnamilaisesta animaatioelokuvasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata lauantaina Plevnaan, jossa nähdään ohjaaja Ngo Manh Lanin animaatioelokuvia 60-luvun puolivälistä 90-luvulle. Muissa Vietnam-ohjelmistoissa nähdään monipuolisesti niin animaatioita, dokumentteja kuin fiktiotakin.

"Kolmas maailma on ollut elokuvajuhlilla esillä jo pitkään. Aiemmin on nähty elokuvia esimerkiksi Indonesiasta ja islamilaisista maista. Tällä kertaa vuorossa on Vietnam", Mikkonen kertoo.

Vietnamin lisäksi elokuvajuhlien tärkeä maantieteellinen teema on Sveitsi. Whatta Helvetia? -ohjelmiston myötä käsitys Sveitsistä idyllisenä alppimaana joutuu koetukselle.

Elokuvajuhlilla nähtävät sveitsiläiselokuvat kuvaavat yhteiskunnan ja mielen pimeitä puolia, mutta mukana on myös sympaattisempia aiheita: tanssia, autorakkautta ja saunomista.

Elokuvajuhlilla esiin pääsevät myös marginaalisemmat elokuvan lajit. Tänä vuonna järjestetään jo kahdeksatta kertaa Roskaelokuvafestivaalit. Pienellä budjetilla tehdyistä b-luokan leffoista pääsee nauttimaan Yo-talolla lauantaina 7.3.

"Roskaelokuvafestivaalit on vuosien varrella kasvanut omaksi tapahtumaksi, vaikka teemmekin tiivistä yhteistyötä", Mikkonen kertoo.

Toinen merkittävä oheistapahtuma Tampereen elokuvajuhlilla on kuusi vuotta täyttävä Videotivoli. Kyseessä on lapsille ja nuorille suunnattu elokuvatapahtuma.

Myös elokuvakilpailut ovat olennainen osa Tampereen elokuvajuhlia. Kilpailusarjoja on kolme: kotimainen, kansainvälinen ja viime vuonna lanseerattu LAB1O, jossa kisailevat kokeelliset elokuvat. Oma kilpailusarjansa on myös lapsille ja nuorille suunnatussa Videotivolissa.


Elokuvajuhlien laajasta ohjelmistosta löytyy jokaiselle jotakin. Runsaudenpulassa elokuvajuhlien tiedottaja Mikkonen joutuu hetken miettimään omia suosikkejaan festivaalien laajasta ohjelmistosta.

"Feministinä Terra Femina -ohjelmisto kiinnostaa minua. Mielenkiintoisena tärppinä voisi mainita myös Andy Warholin elokuvat, joita nähdään Suomessa harvoin. Warholin mykkäfilmejä säestää Jimi Tenor, mikä varmasti kiinnostaa musiikista innostuneita."

Tänä vuonna lyhytelokuvien lumosta pääsee nauttimaan sunnuntaihin 8. päivään saakka.


Juho Hakkarainen, teksti


Tampere Film Festival


4.—8.3.2009
Lipunmyynti: esityspaikoilla alkaen tunti ennen näytösten alkua.
Esityspaikat: Plevna, Tullikamarin Pakkahuone, Hällä
Normaalihintaiset näytökset ke-to 6 €
Normaalihintaiset näytökset pe-su 7 €
Roskaelokuvafestivaali (Yo-talo) 5 €
Videotivoli-näytökset 1 €
Palkintojenjako 12 €
Palkittujen elokuvien uusintanäytökset 10 €
www.tamperefilmfestival.fi

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto