Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Minne unohtui vapaa sivuaineoikeus?

Toimittajakoulutuksen sivuaineoikeus loppuu kokonaan

Toimittajaopintojen varaan tulevaisuutensa suunnitelleiden tunteet kuohuvat.
Toimittajaopintojen varaan tulevaisuutensa suunnitelleiden tunteet kuohuvat.

Tampereen yliopiston ylpeydenaihe, vapaa sivuaineoikeus, on jälleen kaventumassa. Uusimpana rajoituksena tiedotusopin laitos on päättänyt olla ottamatta enää uusia sivuaineopiskelijoita toimittajaopintoihin.

Parhaimmillaan journalistiikan opintoihin otettiin vuosittain 39 sivuaineopiskelijaa, eli saman verran kuin pääaineopiskelijoita. Viimeiseksi jäävässä sivuaineryhmässä aloitti viime syksynä enää 15 opiskelijaa.

Ensin laitos suunnitteli vain muuttavansa sivuaineilijoiden valintamenettelyä. Jonolain mukainen valinta piti tänä keväänä korvata sivuainepääsykokeella.

Nyt laitos on päättänyt säästää karsimalla sivuaineilijat kokonaan pois toimittajakoulutuksesta.


Tiedotusopin laitoksen varajohtajan Iiris Ruohon mukaan päätös ei ollut laitokselle mieluinen.

"Me haluaisimme opettaa myös sivuaineopiskelijoita, koska työnantajatkin ovat olleet kiinnostuneita heistä. Meillä ei vain yksinkertaisesti ole enää rahaa opetuksen järjestämiseen", Ruoho kertoo.

Yliopiston rahanjaossa on viime vuosina korostettu laitoksille asetettuja tutkintotavoitteita. Tämä ei suosi runsaasti kallista kontaktiopetusta antavia aloja, kuten tiedotusoppia. Sivuaineopetuksesta karsitaan ensimmäisenä, koska opettaminen maksaa mutta ei tuota tutkintoja.

Syksyn tulosneuvotteluissa tiedotusopin laitos varoitti rehtoria, ettei se voi ilman voimavarojen lisäystä säilyttää journalistiikan aineopintojen sivuaineilijaryhmää.

Silti neuvottelujen lopputulema oli 20 000 euron vähennys laitoksen perusvoimavaroihin.


Tulevaisuudessa vapaa sivuaineoikeus saattaa korvaantua erilaisilla koulutuskokonaisuuksilla. Yliopiston tuleva rehtori Kaija Holli aikoo käydä läpi jokaisen oppiaineen tilanteen erikseen.

"Ymmärrän, että laitosten on ollut pakko karsia kulujaan. Liian hätäisiin muutoksiin ei kuitenkaan pitäisi ryhtyä ennen kuin arvioimme kokonaisuuden uudelleen. Opiskelijoiden kannalta järkeviä, työllistäviä sivuaineita ei pidä karsia", Holli sanoo.

Tiedotusopin laitos ei ole ainoa, joka on joutunut kaventamaan sivuaineoikeutta. Aviisi uutisoi jo viime keväänä samantapaisista rajoituksista muilla laitoksilla.

Sivuaineoikeudet ovat tavalla tai toisella kaventuneet tiedotusopin lisäksi ainakin sosiaalityössä, psykologiassa ja kasvatustieteissä.

Esimerkiksi sosiaalityössä sivuaineilijat eivät voi enää suorittaa syventäviä opintoja ja saada sosiaalityöntekijän pätevyyttä.

"Perus- ja aineopinnot voi periaatteessa edelleen suorittaa sivuaineena, mutta käytännössä kontaktiopetuksen ryhmiin on hyvin vaikea päästä", SOS ry:n koulutuspoliittinen vastaava Jaana Levonmaa kertoo.


Anne Kauranen, teksti

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto