Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Lukukausimaksuista keskusteltava poliittisesti jo ennen eduskuntavaaleja!

Opetusministeriö julkaisi tiistaina 16. helmikuuta koulutusvientistrategiansa, jossa se esittää kysymystä korkeakoulutuksen maksullisuudesta otettavaksi osaksi seuraavan hallitusohjelman valmistelua. Maksullisuus on iso kysymys, josta on keskusteltava laajasti.

Lukukausimaksukeskustelun esiintuominen koulutusvientistrategian yhteydessä on rohkea veto työryhmältä tässä tilanteessa, jossa erilaisia vaihtoehtoja on kyettävä esittämään avoimesti ilman ulkoisia rajoitteita. Maksuton koulutus on kuitenkin instituutio, johon hyvinvointiyhteiskunta ja suomalainen osaaminen ovat perustuneet.Opetusministeriön visioissa tuo peruskivi on kyseenalaistettu nyt varsin selkeästi.

Lukukausimaksu EU/ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille voidaan nähdä johdatuksena vaiheittaiseen yliopiston rahoituspohjan laajentamiseen. Se, mikä esitetään tänään kokeiluna, voi olla huomenna ministeriön mielestä ainoa vaihtoehto suomalaisen koulutuksen ja valtiontalouden pelastamiseksi. Tätä ei kenenkään pidä kritiikittömästi uskoa. Opiskelijaliike tulee taistelemaan maksuttoman koulutuksen puolesta.


On absurdia, että koulutusviennin edistämiseen keskittyvän strategian yhteydessä otetaan rivien välistä kantaa lukukausimaksujen puolesta.

On mahdotonta taata, että lukukausimaksut millään tavalla edistäisivät korkeakoulujen kansainvälistymistä tai edes koulutuksen kaupallisen funktion toteutumista. Työryhmän ehdotus nostaa lukukausimaksut sekä kotimaisten koulutusmarkkinoiden luominen koulutuksen viennin keskiöön voidaan nähdä uhkaavan Suomen kansainvälistymismahdollisuuksia pitkällä aikavälillä. Useiden tuoreiden kokemusten mukaan pohjoismaisen koulutuksen muuttaminen maksulliseksi EU/ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille karkottaa potentiaaliset lahjakkaat opiskelijat maastamme. Suomen järjestelmän vahvuus ja lahjakkaita ulkomaalaisia tänne ajava houkutin on nimenomaan sen maksuttomuudessa.


On surullista ja lyhytnäköistä aloittaa koulutusviennin kehittäminen hengessä, jossa toissijainen eli kaupallistaminen menee ensisijaisen eli suomalaisen koulutusjärjestelmän mahdollisen ulkomaille viemisen edelle.

Mielestämme koulutuksen ei ole tarkoitus tuottaa taloudellista voittoa vaan osaamisen kautta hyvinvointia. Vaatimuksessa koulutuksen maksuttomuuden säilyttämisestä ei ole kyse opiskelijoiden maksuhaluttomuudesta, vaan yhteiskunnallisen tasa-arvon peruskysymyksestä.

Eduskuntavaalien myötä on välttämätöntä avata avoin keskustelu puolueiden kannasta koulutuksen maksuttomuuteen. Nyt on ennakoivan toiminnan ja maksutonta koulutusta uhkaaviin asenteisiin havahtumisen aika.

Aleksi Rantala
puheenjohtaja, Tampereen yliopiston ylioppilaskunta

Jyri Vuorinen
hallituksen puheenjohtaja, TTY:n ylioppilaskunta

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto