Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Elämä on näyttämö!

Kiperistä tilanteista voi selvitä improvisoimalla. Improharjoitukset helpottavat esiintymisjännitystä ja lisäävät sosiaalista rohkeutta.

Esiintymisjännitys ja epäonnistumisen pelko ovat monelle opiskelijalle arkipäivää. Pelätään odottamattomia tilanteita ja itsensä nolaamista. Elämässä tulee kuitenkin varsin usein vastaan hetkiä, joita varten ei voi valmistautua etukäteen. Miten yllättävistä tilanteista selviämistä voi muka harjoitella? Apu löytyy imrovisaatioteatterista eli improsta.

Improvisaatiokursseja Sampolan työväen opistossa vetävän Jenni Laurilan mielestä impro antaa valmiuksia toimia yllättävissäkin tilanteissa.

"Sosiaalinen rohkeuteni on parantunut huomattavasti. En esimerkiksi pelkää käyttää ääntäni. Olen myös oppinut nauramaan sattumuksille, eikä nolostuminen ole niin totaalista," Laurila kokoaa impron itselleen tarjoamia hyötyjä.

"Improssa on tärkeää olla läsnä ja kuunnella toisen ideoita, eikä tyrmätä niitä heti alkuunsa. Kutsumme tätä vaikuttumiseksi, ja se on erittäin tärkeää tämän päivän innovaatioyhteiskunnassa."

Laurila opiskelee Tampereen yliopistossa Politiikan tutkimuksen laitoksella. Samalta laitokselta on valmistunut myös Jukka Lindström.

"Työssäni toimittajana improsta on apua ideoinnissa ja tuumasta toimeen ryhtymisessä. Turha itsekritiikki ei estä luovaa työtä. Opiskelijana sain helpotusta esiintymisjännitykseen ja ryhmätyöskentelyyn, työhaastattelutkin sujuvat paremmin," toteaa Lindström.

Esiintyminen onkin oleellinen osa improa ja esitykset tapahtuvat yleensä osana ryhmää. Lindström vaikuttaa jo kymmenen vuotta esiintyneessä, puoliammattimaisesti toimivassa Improvisaatioteatteri Snorkkelissa. Laurila on puolestaan ollut perustamassa vuonna 2007 aloittanutta Uusi Kattaus -improryhmää. Ahkeran keikkailun lisäksi molemmat ryhmät järjestävät koulutustilaisuuksia niin teatteriryhmille kuin työelämässä toimivillekin.


Miten sitten yllättävään voi valmistautua? Miten improvisaatiota harjoitellaan? Lindströmin mukaan harjoituksissa pyritään laskemaan ihmisen normaaleja suojamuureja.

"Jos kadulla tulee kaveri vastaan ja ehdottaa vaikka maailmanympärimatkaa siltä seisomalta, ihmisen normaalireaktio on vastata Â’eiÂ’. Ihan perusitsesuojeluvaistoa ja järkevää. Improharjoituksissa näihin seikkailuihin heittäydytään kuvitteellisissa tilanteissa lavalla," hän kertoo.

Ihmiset eivät uskalla tuoda julki omia ideoitaan arvostelun ja oudoksi leimautumisen pelossa. Myös tuntematon, ilman valmista käsikirjoitusta etenevä tilanne on monille vaikea paikka. Improharjoituksilla pyritään vähentämään näitä pelkoja.

Kurssit ovat hyvä tapa aloittaa improharrastus. Laurilan vetämän Sampolan kurssit kestävät lukuvuoden ajan syksystä kevääseen. Lisäksi järjestetään lyhyempiä, parin päivän mittaisia kursseja ja myös parisuhdeimpropäiviä. Myös Snorkkeli on järjestänyt aloittelijoille tarkoitettuja kursseja. Kurssit ovat erittäin suosittuja, eivätkä kaikki halukkaat ole aina mahtuneet mukaan. Mutta onko improa mahdollista harjoitella ihan arkielämässä?

"Ihan omassa parisuhteessa voi pyrkiä harvemmin tyrmäämään toisen ideat ja hyväksymään ja kehittämään niitä," sanoo Laurila.

Myös arkielämän normaaleista kohtaamisista voi tulla varsin mielenkiintoisia pienten ajatusleikkien avulla.

"Kaupan kassalle mennessä voi kuvitella myyjän olevan alasti. Tai miettiä koko ajan sanovansa myyjälle, että rakastaa häntä, mutta sanookin unohtaneensa punnita banaanit. Tällöin huomio siirtyy pois omien sosiaalisten suojapanssareiden ylläpitämisestä ja voi syntyä mielenkiintoisia tilanteita," opastaa Lindström.


Päätän kotimatkalla koittaa annettuja ohjeita. Kauppaan mennessä otan roolikseni hieman hidasälyisemmän kaverin, joka ei tajua myyjän sanomisista mitään. Lasken kädessäni olevaa 80 senttiä ja kysyn hintaa muutaman kerran uudelleen. Myyjää tilanne alkaa naurattaa, erityisesti kun lopuksi tarjoan pankkikorttia. Tämähän oli hauskaa, kun normaali kohtaaminen sai uusia vivahteita.

Haastattelun päätteeksi Laurila muistelee vanhaa Aamulehden artikkelia, jossa Tampereen Yliopiston entinen rehtori Paavo Koli peräänkuulutti teatterin ja draaman opiskelua pakolliseksi kaikille opiskelijoille.

"Yhdyn Kolin ajatuksiin täysin. Tosikkous on yhteiskuntamme suurin uhka!"
Juho-Matti Paavola, teksti & kuva
Faktoja improsta

-Snorkkeli järjestää ke 31.3. teatteri Pirkassa Impromestarit ja Improfest -tapahtuman lokakuussa Tampereella. www.snorkkeli.fi

-Improvisaatioryhmä Uusi kattaus on keskittynyt tilausnäytäntöihin, seuraava yleinen näytös Ylioppilastalolla 29.4. Uusikattaus.com

-Improkursseja järjestetään Ahjolan ja Sampolan työväenopistoissa. Lisäksi yhteydenotto suoraan ryhmiin on mahdollista ja jopa suotavaa.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto