Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Lopullinen totuus

Pelkkää vegaaniruokaa julkisiin laitoksiin!

Kansalaisjärjestökentällä alettiin pari vuotta sitten kampanjoida viikoittaisen kasvisruokapäivän saamiseksi kouluihin. Suomalainen ruokakulttuuri on viime vuosikymmenien aikana muokkautunut sellaiseksi, että lihaa (joskus harvoin kalaa) odotetaan tarjottavan joka aterialla. Eihän se ole ateria eikä mikään, jossa ei ole tapetun eläimen osia mukana! Kasviruoka nähdään edelleen marginaalisena vaihtoehtona, joka on suunnattu kasvissyöjille.

Kasvisruokapäivän yhtenä ideana on tuoda kasvisruoka normaaliksi, arkiseksi asiaksi. Kun edes kerran viikossa kasvisruokaa tarjotaan kouluissa kaikille, lapset ja nuoret oppivat, ettei joka aterialla kuulu syödä lihaa, vaikka sekasyöjä olisikin. Joku saattaa jopa saada kipinän ryhtyä kasvissyöjäksi tai kasvisruokaa suosivaksi sekasyöjäksi.


Kun Helsingissä äänestettiin kasvisruokapäivästä, monet kaupunginvaltuutetut esittivät aiheesta mitä hulluimpia väittämiä. Luullaan, että kasvisruoassa liha korvataan salaatilla, että kasvisruokapäivä aiheuttaa anoreksiaa, että se aiheuttaa liikalihavuutta... Se aiheuttaa niin paljon pieremistä, että täytyy koko ajan tuulettaa (mikä vie energiaa ja siten kumoaa kasvisruoan ekologisuuden) ja kasvispäivänä lapset ja nuoret jättävät kouluruoan syömisen kokonaan väliin. Se on stalinistien ja elitistien salajuoni tuputtaa ideologioitaan joukkoruokailuun.

Tampereella sama kasvisruokapäiväpäätös syntyi kuulemma melko asiallisen valtuustokeskustelun jälkeen.


Ravitsemussuositukset ovat aina poliittisia. Monelle voi tulla yllätyksenä se tieto, etteivät ruokaympyrät suinkaan perustu parhaimpaan tietoon siitä, mikä on ihmiselle terveellisintä. Suomessa esimerkiksi painotetaan viljaa, lihaa ja maitotuotteita, kun taas monissa osissa Aasiaa pidetään terveellisimpänä lihatonta ja maidotonta ruokavaliota ja painotetaan kasvisten ja soijan tärkeyttä.

Ihmiset arvostavat terveyttä. Suurin osa syöpätapauksista johtuu nykyään elintavoista. Alhaisen syöpäesiintyvyyden maita ovat Välimeren alue, Intia, Kiina, Kaakkois-Aasia ja Japani. Tosin näissäkin maissa syöpä (ja ylipaino) on lisääntynyt ruokavalion länsimaistumisen myötä, kun soijatuotteet korvataan yhä useammin lihalla ja maitotuotteetkin ovat tulleet muotiin.

Monikohan sekasyöjäperheessä elävä lapsi tai nuori saa kotonaan tilaisuuden tutustua vaikkapa tofuun, soijarouheeseen ja -suikaleisiin, erilaisiin papuihin, linsseihin ja seitaniin? Nämä ovat niitä ruoka-aineita, joilla liha korvataan kasvisruoassa. Proteiinipitoista, täyttävää, terveellistä, edullista, eettistä, ekologista ja hyvää!


Kasvisruokapäivälle on monia loistavia perusteita. Parasta tietenkin olisi, jos kaikissa julkisissa laitoksissa tarjottaisiin vain ja ainoastaan vegaanista ruokaa. Se nimittäin sopii jokaiselle uskonnolliselle ja eettiselle vakaumukselle. Se sopii muna- ja maitoallergikoille sekä laktoosi-intolerantikoille. Se sopii hyvin tehtynä kulinaristeille, urheilijoille, yli- ja alipainoisille, kenelle vain.

Yhdelle porukalle se ei kyllä näytä sopivan: ennakkoluuloisille, asennevammaisille aikuisille.
Riina Simonen
on puna-musta-vihreä aktivisti, joka ei syö eläimiä

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (15)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
 1. Monipuolisuus on rikkautta (08.03.10, kello 15:30)

  Riina Simosta mukaellen: "Monikohan vegaaniperheessä elävä lapsi tai nuori saa kotonaan tilaisuuden tutustua vaikkapa pihviin, sisäfileeseen ja -leikkeleisiin, erilaisiin makkaroihin, jauhelihoihin ja liharuokiin?"

  Ehdottumuus on typerää. Missä tahansa asiassa! Kasvisvoittoinen ruokavalio on hyvästä, pelkistä kasviksista (tai pelkistä eläinkunnan tuotteista) koostuva pahasta.

 2. Sini-valkoinen eläimen-syöjä (08.03.10, kello 19:00)

  On helppo arvata, miksi juuri ehdottomasti "kaikissa julkisissa laitoksissa" pitäisi tarjota vain vegaaniruokaa. Jos olisi vaihtoehtoja tähän ylhäältä saneltuun linjaan, ihmiset äänestäisivät jaloillaan.

  No, onneksi Juvenes, Amica ja Sodexo eivät ole julkisia laitoksia, ja markkinat suojaavat meitä salskeita yliopistolaisia monenlaisilta hupsutuksilta.

 3. Riina (09.03.10, kello 14:40)

  Ensimmäiselle kommentoijalle: miksi pelkästään kasvikunnan tuotteista ("kasviksista") koostuva ruokavalio olisi pahasta? Lukuisat tutkimukset osoittavat, ettei näin ole. Ja vaikka julkisissa laitoksissa tarjottaisiin vain kasvisruokaa, jokainen saisi edelleen kotonaan syödä mitä lystää.

  Paitsi että eläintuotteiden hinta tulee joka tapauksessa nousemaan lähivuosina, koska nykyinen kasvu ei voi jatkua rajallisten resurssien maailmassa. Esim. lihasta tullee lähivuosikymmeninä ylellisyystuote, mitä se monissa maissa edelleen onkin ja oli Suomessakin aikoinaan tavallisen kansan keskuudessa. (Nykyisellä väestömäärällä esim. riista loppuisi tosi nopeasti, jos lihaa syötäisiin riistana yhtä paljon kuin nyt syödään tehotuotettua lihaa. Eikä ennen vanhaan sitä saalista ole läheskään aina edes saatu.) Verovaroilla pitäisi tarjoilla vain eettistä ja ekologista ruokaa, joka on samalla edullista ja terveellistä.

 4. Monipuolisuus on rikkautta (10.03.10, kello 14:18)

  Miltä sinusta kuulostaisi, arvoisa Riina, jos ehdottaisin pelkkää eläinperäistä ruokaa julkisiin laitoksiin: "saathan edelleen syödä kotonasi mitä lystäät".

  Fundamentalistinen ehdottomuus asiassa kuin asiassa on typeryyden ääntä.

 5. Miika (11.03.10, kello 12:56)

  Väitteesi "Suurin osa syöpätapauksista johtuu nykyään elintavoista." on virheellinen. Ylivoimaisesti tärkein syövän riskitekijä on korkea ikä. Annat myös ymmärtää, että ravinto on merkittävä riskitekijä. Esim. tupakointi on kuitenkin huomattavasti suurempi syövän riskitekijä. Selvää vaikutusta ravinnolla (poislukien alkoholi) on syöpäsairastuvuuteen läyinnä ruoansulatuskanavan syövissä.

 6. Pete (12.03.10, kello 13:21)

  Toivotaan että loputkin ihmiset ehkä tälläisiä mielipiteitä kuultuaan alkavat ymmärtää, etteivät ahdasmielisyys ja suvaitsemattomuus kuulu ainoastaan poliittisen kentän oikeaan äärilaitaan

 7. Abc (17.03.10, kello 19:11)

  Tämä kolumnisti on varmaan omasta mielestään kovinkin "vapaamielinen ja suvaitsevainen".

 8. Erc (25.03.10, kello 3:31)

  "Pelkkää liharuokaa kouluun"-vertaus ei toimi, koska pelkkiin epämääräisiin periaatteisiin vetoamisen sijaan (kuten em. vertauksessa) annettiin oikeita syitä kasvisruoan tarjoamiselle: edullisuus, eettisyys, sopivuus kaikille ihmistyypeille, terveellisyys (varauksella, koska liharuokakin voi olla jne) ja ekologisuus. Viimeinen toki sillä ehdolla, että vältetään ympäristöä kuormittavia kasviksia, kuten riisiä. Ohraa voisi käyttää enemmän.

  Eräs ratkaisu olisi toki siirtää kasvisruoat useammin pääruokien paikalle ja lihat sivuun "erikoisruokavalioksi", jotta lihansyönnin pitäisi joskus olla se tietoinen päätös kasvissyönnin sijaan.

 9. Vega (29.03.10, kello 14:48)

  Suvaitsevaisuuden nimissä ei kuitenkaan saa rikkoa toisten oikeuksia. Eläinperäisten tuotteiden käyttö rikkoo eläinten oikeuksia, eikä oikeissa asioissa suvaitsevainen henkilö riko niitä. Lisäksi eläinperäisten tuotteiden käyttö on myös yhteydessä ihmisoikeuksien rikkomiseen ja epäekologisuuteen. Oikeanlaiseen ja laaja-alaiseen todelliseen suvaitsevaisuuteen kuuluu myös kyky ymmärtää mikä on väärin (ottamalla syvällisesti selvää asioista ja käyttämällä myötätuntoaan) ja uskallus toimia oikeiden asioiden puolesta.

 10. Miika (08.04.10, kello 0:14)

  "Tutkimuksen mukaan vain 2,5 prosenttia syövistä voitaneen estää lisäämällä hedelmien ja vihannesten syöntiä. "

  www.hs.fi/ulkomaat/artikk...

 11. Ennakkoluuloinen ja asennevammainen DI (19.04.10, kello 21:58)

  Mistä kohtaa soija on ekologista ruokaa Suomessa?

  Milloin viimeksi artikkelin kirjoittaja on perehtynyt soijan viljelyyn ja sen haittavaikutuksiin maailmalla? Suurin syyllinen toki on geenimanipuloitua soijjaa monopolimaisesti uhkailemalla tuputtava Monsanto.

  Kyseisessä touhussa on etiikka ja ekologisuus kaukana. Olkoonkin, että paljon soijasta menee lihakarjan kasvatukseen.

  Eikä ole syytä unohtaa sitä, että soijaa ei Suomessa tai Suomen lähimaissa kasvateta. Se rahdataan tänne pääasiassa Brasiliasta, Intiasta ja Kiinasta. Ko. maat ovat myös erittäin tunnettuja reilusta ihmistä arvostavasta työilmapiiristä ja työturvallisuusvalvonnasta. Brasiliastakin löytyy jo monta soijaviljelmillä itseänsä myrkyillä sairaaksi saanutta lasta.

  Yleensä soija käy siinä matkalla vielä jossain jalostuksessa. Yllättäin tämä matka taitetaan monella eri fossiilista polttoainetta kuluttavalla menopelillä, kuten rekoilla, laivoilla ja junilla (sähköjunat ovat harvinaisia vielä aasiassa ja eteläamerikassa).

  OIKEA ekoteko on suosia lähiruokaa. Sitä mitä se maajussi siinä 50km sisällä SINUSTA viljelee ja kasvattaa. Proteiinit kanamunista, lihasta/kalasta ja maidosta, hiilarit viljasta, kasviksina Suomessa kesällä kasvatettavia (juurekset, perunat).

  Minua oikeasti inhottaa, että soijaa ja muita tuontitavaroita mainostetaan ekotekoina ja eettisinä ruokavälineinä. Eettistä ehkä eläimille, mutta ei ihmisille!

  Mutta ehkä minä vain olen ennakkoluuloinen ja asennevammainen.. asennevamma vain tulee siitä, että tajuan, ettei ruoka tyhjästä generoidu sinne kauppaan.

 12. Erc (05.05.10, kello 14:08)

  Ennakkoluuloiselle DI:lle:

  soijan tuonti kehitysmaista on tosiaan lähiviljan syömistä epäekologisempaa. Suomalaisen naudanlihan syönti proteiininlähteenä ei kuitenkaan ole tapa vähentää soijan tuontia, sillä tuo mainitsemasi eläinrehuksi menevä osa suomeen tuodusta soijasta on 80% hujakoilla (Ravintotase 2007). Kokonaissoijantuontia voitaisiin siis vähentää, jos useampi söisi soijansa itse kierrättämättä sitä huonolla hyötysuhteella naudan kautta. (Muuten annan kaiken tukeni lähiruoalle, ja lähilihankin olisin vain korottamassa erikoisuudeksi, jota syötäisiin vain ehkä kertaalleen viikossa tai parissa, arvostuksella eläintä kohtaan.)

  Täältä löytää ihan mielenkiintoisia tilastoja maatalouteen liittyen: timoalanko.blogspot.com/2...

 13. Olli (28.09.10, kello 17:20)

  Hei, ei muuta sanottavaa mutta missa aasian maissa painotetaan lihatonta ruokavaliota? Itse olen nyt pari vuotta ollut Kiinassa, Kaakois-Aasiassa ja Etela-Koreassa ja kaikissa maissa vain ne henkilot joilla ei ole varaa liharuokaan syovat kasviksia (poislukien Budhalaiset).

 14. Erc (16.11.10, kello 1:15)

  "India holds more vegetarians than the rest of the world combined.
  A 2006 survey by the Hindu newspaper (5) found that 40 percent of the population, or 399 million people, are vegetarians. "
  www.raw-food-health.net/N...

  Muista aasian maista en löytänyt pikaselauksella tietoa.

 15. Laila (16.11.10, kello 18:00)

  Jos noudatan tämän ketjun logiikkaa, väitän tietysti, Intian kasvissyöjiä ei varmaan voi laskea terveellisiin kasvissyöjiin, koska he eivät ole vapaaehtoisia kasvissyöjiä. Saavat kyllä ruokatapansa edut, mutta koska tekevät sen pakosta, ovat tuomittuja. Voi raukkoja.

  Ruokavalio vaikuttaa yleiseen terveyteen ja sellaisten sairauksen paranemisnopeuteen, jotka eivät johdu huonosta ruokavaliosta.

  Raakaravintodieetillä voi parantaa syövän, , joten miksi huipputerveellisellä ravinnolla ei voisi myös ehkäistä sitä. Pari (myrkytettyä) lisäbanaania ja ekstraomenaa päivässä eivät varmasti muuta ruokavaliota hyväksi joten ihme olisi, jos niiden popsiminen vaikuttaisi syövän esiintyvyyteen.

  Vegalle: riistan käyttö ei riko eläinten oikeuksia enempää kuin sekään, että eläin joutuu jonkun petoeläimen hampaisiin. Ihminen tappaa yleensä kivuttomammin kuin toinen peto.

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto