Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Paska maa

Tuulipuvut kahisevat, kun ylipainoinen pariskunta kyntää automarketin käytävää nojaten ostoskärryihin. Naapuritalossa kirkkaita kiskonut mies pieksee paitsi vaimoaan, myös toista kirkkaita kiskonutta miestä. Ikkunasta näkyy ikuinen räntäsade.

Elämme ankeassa, pahoinvoivassa Euroopan peräkammarissa. Suomi on paska maa jopa jalkapallossa.


Suomi on inhimillisen kehityksen indeksillä maailman paras valtio, väittää brittiläinen ajatushautomo Legatum. Se vertaili 104 maan taloudellista hyvinvointia, vakautta, terveyttä, demokratiaa ja onnellisuutta. Suomen menestystä selitti tasaisuus: olimme kaikissa vertailun yhdeksässä kategoriassa kymmenen parhaan joukossa.

Eikä siinä vielä kaikki. Suomalaiset ovat maailman toiseksi onnellisin kansa, kertoo Gallup-tutkimusyhtiön World Poll -tilasto. Euroopan toiseksi onnellisimmiksi meidät luokittelee Cambridgen yliopiston tutkimus ja Euroopan kolmanneksi onnellisimpia olemme Eurooppalainen sosiaalitutkimus -laitoksen mukaan.

Olipa sijoituksemme mikä mitalisija tahansa, olemme tutkitusti jotakuinkin maailman onnellisinta porukkaa!

Myös kilpailukykyvertailuissa Suomi on roikkunut maailman kärjessä vuodesta toiseen. Lamasta huolimatta olemme yhä maailman kuudenneksi kilpailukykyisin valtio, väittää World Economic Forum. Koulujärjestelmämmekin on ehdotonta kärkikastia. Kansainvälisessä 57 maan oppimistuloksia vertailevassa Pisa-tutkimuksessa Suomi sijoittui ykköseksi.

Tilastomenestys ei tietenkään tarkoita, että eläisimme täydellisessä maassa. Se tarkoittaa, ettei ruoho välttämättä ole vihreämpää aidan toisella puolella. Joskus profeetat vieraalta maalta näkevät paikallissaarnaajia paremmin.


Suomalaisten kuva suomalaisuudesta on kummallisella tavalla kieroutunut. Olemme joko aivan paskoja tai tahrattoman täydellisiä. Maamme on kuin teini-ikäinen, joka kätkee epävarmuutensa hillittömään uhoamiseen aina silloin, kun ei viiltele itseään.

Viime kesänä katselin Pohjois-Ruotsia auton ikkunasta. Lähes jokaisen talon kuistit oli koristeltu pienillä Ruotsin lipuilla. Suomessa vastaavat siniristiliput näyttäisivät lähinnä kiihkoisänmaalliselta pelleilyltä.

Katsokaa nyt. Jälleen Suomea verrattiin Ruotsiin. Siellähän kaikki on paremmin - jopa kansallinen itsetunto.Suomi on paska maa.
Seppo Honkanen

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (1)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.
  1. Reiska (09.03.10, kello 11:34)

    "Suomi" on vain mielikuva ihmisten päissä. Irtautumalla siitä(kin) löytää todellisen onnen. Eää maailmassa mutta ei maailmasta.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto