Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Santeri Lahtinen pelaa Starcraft II:ta työkseen

StarCraft on Blizzard Entertainmentin kehittämä, alunperin vuonna 1998 Windowsille julkaistu strategiapeli.
StarCraft on Blizzard Entertainmentin kehittämä, alunperin vuonna 1998 Windowsille julkaistu strategiapeli.

Santeri "Naama" Lahtinen tykkää pelaamisesta. Hän on myös erittäin taitava pelaaja. Niinpä oli jokseenkin luonnollista, että hänestä tuli ammattipelaaja. Nyt hän pelaa Starcraft II -strategiapeliä osana ranskalaista pelijoukkuetta aliaksella Naama, saa kuukausipalkkaa ja kiertää Euroopassa ottamassa mittaa muista digiritareista. Sattumalta hän ei kuitenkaan alalle ajautunut.

"Pelasin aikaisemmin Warcraft 3:sta, ja jo silloin oli tavoitteena päästä pelaamaan ammattimaisemmin. Yhteisö oli kuitenkin liian pieni ammattipelaajien synnyttämiseksi, joten kun Starcraft II julkaistiin vajaa vuosi sitten, siirryin pelaamaan sitä", Lahtinen kertoo suunnitelmallisuudestaan.


Starcraft on huippusuosittu varsinkin Etelä-Koreassa, missä on oma televisiokanava turnausten esittämistä varten ja parhaat pelaajat ovat todellisia tähtiä fanilaumoineen. Usean miljoonan pelaajan joukko luo myös paljon tuloja alalle. Turnauspalkkiot ovat huomattavia.

"Viikoittaisissa nettiturnauksissa palkinnot ovat 100-1 000 euroa. Paikan päällä pelattavissa LAN-turnauksissa voittaja kuittaa Euroopassa keskimäärin 10 000 euroa. Koreassa, missä fanipohjaa riittää, isoin yksittäinen turnausvoitto on 100 000 euroa", Lahtinen kertoo.

Tiimi hankkii rahoituksen sponsorien kautta ja maksaa Lahtisen kisamatkat ja hotellit. Vastineeksi hän pitää sponsorituotteita ja maksaa voitoista osan joukkueelle. Osuus riippuu sopimuksesta, mutta tavallisesti se vaihtelee 10-20 prosentin välillä.

"Ei pelaamisella Euroopassa rikastumaan pääse. Mutta kyllä minä omillani toimeen tulisin", vielä vanhempiensa luona asuva 18-vuotias Lahtinen arvelee.

Pelaaminen huipulla vaatii armotonta harjoittelua. Lahtinen pelaa päivittäin, mutta määrät vaihtelevat. Joskus hän harjoittelee 3-4 tuntia, toisinaan taas tulee 10 tunnin päiviä.

"Pelaamisesta todella pitää nauttia, jotta tätä jaksaa. Hienoa kuitenkin on, että lajissa voi kehittyä loputtomasti. Pärjääminen on kiinni harjoittelusta ja päättäväisyydestä", Lahtinen valottaa harjoitusohjelmaansa.


Lahtinen uskoo urheilullisen pelaamisen kasvuun Euroopassa. Pelaamisesta tulee ammattimaisempaa ja palkkiot kasvavat. Oma tulevaisuus nuorella miehellä on kuitenkin vielä auki.

"En usko, että tästä mitään elämänuraa saa. Ainakin pari vuotta aion tätä jatkaa, jos homma toimii ja pelit sujuvat. Muuten lähden opiskelemaan", iltalukiota käyvä Lahtinen suunnittelee.


Juho-Matti Paavola

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto