|
Tampereen yliopistossa on meneillään koulutusuudistus. Tutkinto-ohjelmista pitäisi saada laajoja, ja kandidaattiohjelmien tulisi valmistella opiskelijoita moneen erilaiseen maisteriohjelmaan. Työryhmä toisensa perään yrittää hahmottaa parasta ratkaisua kandista maisteriksi siirtymiseen ja kieli- ja viestintäopintojen, tiedonhakutaitojen sekä sivuainekokonaisuuksien määrämittaistamiseen.
Joku on jopa muistanut pitää esillä osaamisperustaisuutta ja työelämälähtöisyyttä. Kuulemme myös ajatuksia yhteisistä opinnoista, joissa käsiteltäisiin asioita ympäristön huomioimisesta aina yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Työryhmissä ja foorumeilla mietitään, kuinka liukuhihna yliopistossa saadaan mahdollisimman nopeaksi ja ulostuleva tuote silti mahdollisimman laadukkaaksi.
Muistakaa, että yliopistomme pitää myös houkutella tulevia opiskelijoita. Tampereen yliopiston tavoitteena on olla vuonna 2015 vetovoimainen ja yhä arvostetumpi opiskelijayhteisö, sanoo strategiamme.
Jos opiskelija ei tiedä tulevaa tutkintoaan vielä opiskelupaikkaa hakiessaan, voi moni kääntyä ovella ja suunnata toiseen yliopistoon. Sama haaste on edessä, jos opiskelija ei kandin edetessä pääsekään haluamaansa maisteriohjelmaan yliopistossamme, vaan joutuu valitsemaan kakkosvaihtoehdon. Entä maisteriohjelmat, kuka haluaa olla ikuinen kakkonen?
Pahimmillaan yliopistomme siirtää aiemmin lukion ja korkeakoulun välillä olleen etsikkoajan omien tutkintojensa suoritusaikojen sisään, kun opiskelijat eivät tyydy saamaansa maisteriohjelmaan, vaan hakevat kandista maisteriohjelmaan useita kertoja. Opiskelijoiden näkökulmasta vain kaksi ratkaisua on perusteltavissa: joko maisteriohjelmaan valikoituminen jo hakuvaiheessa tai vapaa oikeus valita kyseisen tutkinto-ohjelman maisteriohjelmista mikä tahansa.
Timo Perälä
Kirjoittaja on Tamyn uusi koulutuspoliittinen sihteeri
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen