Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Sormella ohjattavat laitteet ovat tulevaisuuden paperia

Aviisi testasi Samsungin Galaxy Tab -taulutietokoneen. Siitä jäi ristiriitainen vaikutelma.

Glaxy Tabilla voi vaikka lukea Aviisin uutta näköislehteä, ei kovin sulavasti kuitenkaan.
Glaxy Tabilla voi vaikka lukea Aviisin uutta näköislehteä, ei kovin sulavasti kuitenkaan.

Taulutietokoneet, kuten tabletin puolivirallinen tönkkösuomennos kuuluu, ovat heti kättelyssä mukavia hypisteltäviä. Lyön vetoa, että läppäreille käy ennen pitkää kuin Nokian kännyköille: hauskat kosketusnäyttövimpaimet jyräävät ne paitsioon.

Applen Ipad aloitti reilu vuosi sitten trendin, jonka tuloksena markkinoille tulvii eri valmistajien taulutietokoneita. Samsungin Galaxy Tab on ainakin toistaiseksi Ipadin kilpailijoista varteenotettavin. Laitetta voisi kuvailla ylisuureksi, järkälemäiseksi älypuhelimeksi. Se pyörii samalla Android-käyttöjärjestelmällä kuin esimerkiksi Samsungin kännykät. Ja kyllä, Galaxy Tabilla voi myös soittaa.

Mutta hetkinen. Sillä ei voi kunnolla kirjoittaa. Jo lyhyen Facebook-statuksen näppäileminen on vaivalloista touhua. Liikkuvan kuvan katseleminen Tabilta on ihan mukavaa, mutta seitsemän tuuman näyttö on laajakuvatelevisioon tottuneelle ärsyttävän pieni. Toisaalta taskussa kuljetettavaksi laite on kokonsa vuoksi hieman liian suuri. Lisäksi se on yllättävän paksu ja painava.

Eivätkä puutteet siihen lopu. Pöydällä Tabia on vaikea saada hyvään katselukulmaan. Automaattisesti oikein päin kääntyvä näyttö tuntuu aluksi hienolta keksinnöltä - laitteen voi kääntää miten päin tahansa, ja kuva ei koskaan ole nurin päin. Mutta kun laitetta käyttää makuuasennossa, hienolta tuntunut ominaisuus muuttuukin pirun tekosiksi: pieni liikahdus ja kuva on ylösalaisin.

Suuri puute ovat huonot liitäntämahdollisuudet. Esimerkiksi usb-liitin Tabista puuttuu kokonaan. Kaipasin myös mahdollisuutta kytkeä Tabiin helposti PC:n näppäimistö, sillä kunnollinen kirjoitusominaisuus laajentaisi laitteen käyttömahdollisuuksia huomattavasti. Miinusta Tab saa myös virheilmoituksista, joita se heittelee pahimmillaan melkein Windowsin malliin.

Helmikuussa Samsung julkaisi Tabin isoveljen, jossa ruudun koko on kasvanut reiluun 10 tuumaan. Uuden version pitäisi saapua kauppojen tiskeille kesäkuussa.


Parhaiten Galaxy Tab sopii pikaiseen netissä surffaamiseen tai liikkuvan kuvan katseluun esimerkiksi junassa, sängyssä tai sohvan pohjalla. Keittiön pöydällä lepäävästä taulutietokoneesta voi vilkaista sämpyläreseptin, tarkistaa uutiset ja Facebook-kuulumiset tai katsoa keilahallin paikan. Toisin kuin Ipad, laite tukee Flashia, joten jotakuinkin kaikki sivut toimivat jouhevasti. Täyteen ladattu akku riittää yllättävän pitkään surffailuun tai muuhun sisällön pyörittämiseen.

Android 2.2 -käyttöjärjestelmälle saa ladattua loputtoman määrän sovelluksia, joilla Tabin voi personoida haluamakseen. Monet niistä ovat ladattavissa ilmaiseksi. Omituisin testaamani innovaatio taisi olla kameran avulla toimiva sykemittari.


Kaikesta epäkäytännöllisyydestään huolimatta Galaxy Tab on miellyttävä laite. Se on myös käytännöllinen, kunhan sitä käyttää tarkoitukseen, johon se järkevästi soveltuu.

Kun annoin laitteen isäni testattavaksi, hän löysi hetkessä Google Earthista tutut Italian maisemat. Tabin käyttöjärjestelmä on niin järkevä, että hän pyöritteli ja zoomaili satelliittikuvia ruudulla ilman sen suurempaa opettelua.

"Onhan se hienoa, kun sormella voi laittaa maapallon pyörimään!", isäni totesi. Tuo tunne on kosketusnäyttöjen suurin vahvuus.

Eräästä taulutietokoneiden tärkeästä ominaisuudesta ei usein puhuta, mutta nyt puhutaan. Taulutietokone tunkeutuu paperilehden viimeiselle yksinvaltaisesti hallitsemalle alueelle: vessaan. Tabia voi käyttää myös pöntöllä istuessa (älkää kertoko tätä tyttöystävälleni).

Tuleeko minulle ikävä Galaxy Tabia sitä pari viikkoa kokeiltuani? Hieman. Ostaisinko Tabin itselleni? En.

Omistan kosketusnäytöllisen älypuhelimen ja perusläppärin. Niiden rinnalle Tab ei tuo riittävästi lisäarvoa. Mutta tulevaisuudessa taulutietokoneiden lastentaudit ovat menneisyyttä. Silloin me kaikki hankimme niitä aivan kuin kännyköitä tai läppäreitä nykyään.

Seppo Honkanen


Samsung Galaxy tab
Mitat190 × 120 × 12 mm
Paino 380 grammaa
Näyttö 7 tuumaa
Resoluutio 1024 x 600
Prosessori 1GHz
Hintanoin 500 euroa


Taulutietokoneet

Taulutietokone (engl. tablet personal computer - tablet PC) on kannettavien tietokoneiden alaluokka. Ne ovat kosketusnäytöllisiä laitteita, joita ohjataan joko sormin tai osoitinkynällä.

Analyytikot veikkaavat kuluvasta vuodesta taulutietokoneiden esiinmarssia.

Applen Ipad ehti komeilla viime vuonna pitkään taulutietokonemarkkinoiden ykkösenä, mutta tänä vuonna se saa seurakseen lukuisia uusia kilpailijoita eri valmistajilta.

Helsingin Sanomat piti joulukuussa 2010 kilpailun, jossa etsittiin uutta nimeä taulutietokoneelle. Toimitus valitsi

11 900 nimiehdotuksen joukosta sanan "sormitietokone". Toistaiseksi sana ei ole saavuttanut yleistä suosiota.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto