Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Lukukausimaksut tulossa Tampereelle

Euroopan ulkopuolelta tulevat opiskelijat joutuvat todennäköisesti pulittamaan tuhansia euroja jo ensi vuonna

EU-alueelta tulevaa Stefano De Lucaa lukukausimaksukokeilu ei kosketa, mutta hän arvelee, että samoilla luennoilla käyviin tutkinnostaan maksaviin opiskelijoihin olisi vaikea suhtautua. ”He tulevat köyhemmistä maista ja heiltä oettaan rahat pois. Se kuulostaa epäreilulta”, hän pohti Aviisissa 6/2010.
EU-alueelta tulevaa Stefano De Lucaa lukukausimaksukokeilu ei kosketa, mutta hän arvelee, että samoilla luennoilla käyviin tutkinnostaan maksaviin opiskelijoihin olisi vaikea suhtautua. ”He tulevat köyhemmistä maista ja heiltä oettaan rahat pois. Se kuulostaa epäreilulta”, hän pohti Aviisissa 6/2010.

Tampereella käydään tänä keväänä köydenveto siitä, pannaanko EU- ja Eta-maiden ulkopuolta tulevien opiskelijoiden opetukselle hintalappu.

Vaikka virallisia päätöksiä ei ole vielä tehty, lukee yliopiston kansainvälistymisohjelmassa tällä hetkellä, että "kansainvälisistä tutkinto-ohjelmista merkittävä osa toteutetaan maksullisina EU:n ja Eta-alueen ulkopuolisille tutkinto-opiskelijoille". Kansainvälistymisohjelma on jo käynyt kommenttikierroksella ja odottaa vain yliopiston hallituksen hyväksyntää.


Osastopäällikkö Mikko Markkola tyynnyttelee.

"Ei ole kysymys mistään dramaattisesta päätöksestä. Maksullisuudesta päätetään samalla, kun päätetään englanninkielisestä opetuksesta. Koulutuksen kokonaisuudistus on menossa, ja maksullisien ohjelmien mahdollisuudesta keskustellaan", Markkola sanoo.

"Täytyy muistaa, että meillä on jo maksullista opetusta yliopistossa, koska meillä on täydennyskoulutusta ja avoimen yliopiston opiskelijat maksavat 10 euroa opintopisteeltä."

Jos lukukausimaksuja aletaan periä, liikkuu lukukauden hinta 5 000-10 000 eurossa, arvioi Markkola. Syynä on se, että maisteriohjelman on oltava taloudellisesti kannattava. Se ei saa haukata perusopetuksen ropoja.

"Ei maksullisuuskokeilu ole helppo ja halpa homma. Ja ennen kuin aletaan myydä, täytyy olla tuote."

Lukukausimaksujen käyttöönotto vaatii stipendijärjestelmän, eli yliopiston on tarjottava taloudellista tukea sitä tarvitseville hakijoille. Tästä on maininta myös kansainvälistymisohjelmassa.

Maksut eivät koske EU-maiden kansalaisten lisäksi islantilaisia, norjalaisia ja liechtensteinilaisia opiskelijoita, mutta kaikkia muita kyllä.


"Jos kokeilu otetaan käyttöön, tulisi stipendijärjestelmän olla niin kattava, että se mahdollistaisi köyhimpienkin opiskelijoiden hakemisen tänne", Tamyn puheenjohtaja Ilkka Tiensuu muistuttaa.

Tamy on kritisoinut lukukausimaksuja voimakkaasti siitä asti, kun yliopisto kirjasi option kansainvälistymisohjelmaan.

"Kanta ei ole muuttunut mihinkään. Olisi tosi hyvä, jos niitä ei täällä alettaisi periä, mutta jos ne tulevat, niin sitten niiden kanssa on elettävä", Tiensuu sanoo.

Ensimmäiset maksulliset maisteriohjelmat alkavat Tampereella aikaisintaan syksyllä 2012. Niihin olisi haku vuoden päästä keväällä.

Tampereella on oikeus alkaa periä lukukausimaksuja kahdeksasta maisteriohjelmasta. Ne ovat terveystieteiden, kasvatustieteiden, yhteiskuntatieteiden sekä tietojenkäsittelytieteiden aloilta.

Lukukausimaksut EU- ja Eta-maiden ulkopuolisille opiskelijoille on otettu käyttöön Tanskassa ja Ruotsissa. Euroopan ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden hakemuksien määrä ruotsalaisiin korkeakouluihin on romahtanut opiskelumaksujen käyttöönoton jälkeen, kun taas Norjaan, missä opetus on vielä kaikille maksutonta, hakemuksia tulee entistä enemmän.

Suomen lukukausimaksukokeilu on toistaiseksi kirjattu olemaan voimassa vuosina 2011-2014.


Verna Leinonen, teksti
Maija Ahtiluoto, grafiikka

Menevätkö maksavat ulkkarit suomalaisten ohi?: Anttia huolettaa tasavertaisuus


Nyt kannattaa hakea, sillä jo ensi vuonna ohjelma voi olla maksullinen.

Näin hakijoita neuvottiin International Relations -maisteriohjelman infotilaisuudessa, kertoo journalistiikan opiskelija Antti. Hän ei halua esiintyä omalla nimellään, sillä haku maisteriohjelmaan on kesken.

Vaikka lukukausimaksut tulisivat, ne eivät koskisi suomalaisia opiskelijoita. Anttia kuitenkin ihmetyttää, että isosta asiasta ei ole tiedotettu avoimesti.

"Kaikki puhuvat virallisesti vain optiosta, mutta ilmiselvästi näyttää siltä, että oppiaineiden sisällä suunnitelmia on jo tehty. Tuleeko suomalaisten opiskelijoiden oikeuksiin muutoksia kokeilun myötä?", hän kysyy.


Anttia huolettaa myös tasavertaisuus. Jos toinen opiskelija on valmis maksamaan tuhansia euroja samasta koulutuksesta, miten voidaan taata, että pennitön suomalainen opiskelija tulee valituksi samoin kriteerein kuin maksava asiakas?

Kansainvälisten asioiden osastopäällikkö Mikko Markkola rauhoittelee. Tasavertaisuusnäkökulma on tiivisti mukana keskusteluissa, eikä lukukausimaksuilla voi rikastua, koska perusopetuksen ja maksullisen koulutuksen tilit ovat erilliset.

"Maksullisen koulutuksen pitää olla kannattavaa toimintaa", Markkola sanoo.

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto