|
Minun sci-fissäni pitää olla mittakaavaa. Tarinoiden pitää sijoittua reippaasti tulevaisuuteen, avaruusalusten pitää olla tuhdin kokoisia ja yleisen maailmanjärjestyksen selkeästi omastamme poikkeava. Skottikirjailija Ian M. Banksin Kulttuuri-sarja on kaikkea tätä ja enemmän.
Kulttuuri on anarkososialistinen utopia. Se on käsittämättömän valtava, monimuotoinen kansa, joka on levittäytynyt miljooniin aurinkokuntiin. Kulttuurilla ei ole lakeja, kansalaiset vain yksinkertaisesti noudattavat hyviä käytöstapoja. Näennäisten hallitsijoiden titteliä pitävät hallussaan mielet, lähes rajattoman kapasiteetin omaavat valtavien avaruusalusten tekoälyt. Ne eivät ole osa kansan elämää hallitsijan perinteisessä merkityksessä, vaan ainoastaan ohjailevat ja auttavat. Kulttuurin kansalaiset eivät tarvitse todellista hallitsijaa, koska mistään ei ole puutetta. Kaikenlainen työn tekeminen on painunut kauas historiaan, palkkatyöstä puhumattakaan.
Kulttuurin maailmassa kiehtovaa on sen äärimmäinen kaukaisuus nykyisestä maailmanmenosta. Kulttuurilaiset on pakattu täyteen nanoteknologiaa. He harrastavat ruumiinmuokkausta asentamalla itseensä vaikkapa lentokykyiset siivet ja vaihtavat sukupuoltaan muutamassa vuodessa vain ajattelemalla asiaa. Raskaana olevat naiset saattavat hautoa sikiötä kohdussaan loputtomiin odottaen hyvää hetkeä saada lapsi. Ihmiset totta kai elävät käytännössä ikuisesti.
Sarjan tarinat keskittyvät ainoan toimintaansa työksi mieltävän organisaation, erikoisolosuhteiden jäsenten seikkailuihin. Utopia vaikuttaa pysyvän utopiana kaikille muille, kun erikoisolosuhteiden jäsenet pelastelevat universumia, kirja kerrallaan.
Ville Ilkkala
Ian M. Banksin Kulttuuri-sarjan kirjoista on suomennettu viisi: Muista Flebasta, Pelaaja, Aseiden käyttö, Tähystä tuulenpuolta ja Algebraisti (Loki-kirjat)
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen