|
Markus Merkle, 22, tiedotusoppi
Meille tuli yksi naapuruston ensimmäisistä tietokoneista ja internetyhteyksistä, kun olin ehkä 12-vuotias. Se toimi hitaalla 28 kilobitin modeemilla. Lähettelimme kavereiden kanssa sähköposteja ja pelasimme pieniä pelejä. Nykypäivänä ei voisi opiskella tai elää ilman internetiä.
Tuomas Koskinen, 36, yleinen historiatiede
Käytin internetiä ensimmäistä kertaa muistaakseni opiskellessani Englannissa vuonna 1995. Vietin siellä useamman vuoden opiskellen yliopistossa. Muistan kyllä lukeneeni joitakin suomalaisia lehtiä netin kautta, mutta pääasiassa käyttö keskittyi sähköpostiin. Internetin käyttö oli silloin todella erilaista.
Kirsi Kivioja, 21, kansantaloustiede
Ensimmäisen kerran käytin internetiä varmaan joskus ala-asteella, eli siitä on todella kauan aikaa. Meillä oli kyllä ollut pitkään tietokone, jolla pelasin joitakin pelejä, mutta internetissä en kotona ollut.
Markus Lehtonen, 23, tietotekniikka
Muistan elävästi vain vanhan modeemin piipittävän äänen. Vanhempani hankkivat internetin vuonna 1998, mutta en lainkaan muista, mihin sitä aluksi käytin.
Lauri Myllymäki, 24, yleinen kirjallisuustiede
Kyllä se oli KissFM:n chat, missä olin ensi kerran internetissä joskus ala-asteella. Vuosi oli ehkä 1996. Meille kotiin internet tuli aika myöhään. Se oli samassa linjassa puhelimen kanssa, ja käyttäminen oli todella kallista. Internetiä sai käyttää vain kymmenen minuuttia kerrallaan.
Emelina Osir, 22, politiikantutkimus
Meille tuli kotiin internet kun olin 12-vuotias. Monet ystävistäni käyttivät netissä erilaisia sosiaalisia palveluja. Meillä oli kauhea taistelu vanhempien kanssa internetin hankkimisesta, mutta loppujen lopuksi onnistuimme veljeni kanssa taivuttelemaan heidät.
Tiina Kärki, 20,venäjän kieli ja kulttuuri
Voi niitä aikoja. Meille ei tullut internetiä kotiin, mutta menin kirjastoon joskus alle kymmenvuotiaana juttelemaan Suomi24-chatissa vanhempien miesten kanssa.
Nadia Osipova, 25, venäjän kieli ja kulttuuri
Olin 14-vuotias, kun meille tuli internet. Käytin sitä muistaakseni ainakin tiedonhakuun, jos kouluun tarvitsi tehdä jokin esitelmä.
Pietari Pehonen, 27, informaatiotutkimus
Ensimmäisen kerran on täytynyt olla kirjaston internet jossain vuoden 1998 tienoilla. Etsin ohjeita Nethack-nimiseen peliin, koska olin lukenut siitä jostain pelilehdestä. Etsimiseen taisin käyttää hakukone Altavistaa.
Jukka Puolkallio, 22, englantilainen filologia
Ensimmäinen kosketus internetiin oli vuonna 1995, kun kaverin isä toi meille näytille tietokoneen, jolla pääsi myös internetiin. Käytin internetiä alkuaikoina lähinnä tiedonhakuun ja chattailuun.
Joni Engman, 23, valtio-oppi
Ensimmäinen internet-kokemukseni oli joskus yläasteella, ehkä vuonna 2002. Se oli kaoottista. Silloin tuntui, että kaikki mihin koskee, hajoaa. Aloitin internetin käytön melko myöhään, koska meillä kotona ei ollut varaa, emmekä olleet valveutuneita teknologiasta. Ensimmäisen tietokoneeni sain vasta kahdeksannella luokalla.
Niina Kovalainen, 32, kasvatustieteet
Luin sähköpostia ensimmäistä kertaa vuonna 1996 Jyväskylän yliopistossa, noin kuukausi sähköpostiosoitteen saamisen jälkeen. Poikay stäväni laittoi tekstiviestin, että hän on lähettänyt minulle sähköpostia. Ruutu oli musta, kirjaimet vihreitä, eikä ääkkösiä ollut.
Pauliina Saarman, 25, medianomi AMK
Valitettavasti on pakko tunnustaa, että en muista lainkaan mitä ihan alussa internetillä tein, mutta se oli joskus ala-asteella. Internet toimi hitaalla puhelinmodeemilla.
Meri Holmela, 22, saksan käännöstiede
Taisin olla seitsemännellä luokalla, kun kävin kirjastossa, jossa oli nuorille tarkoitettuja tietokoneita internet-yhteydellä. En oikein tiennyt, mitä intenetissä tehdään tai miten siellä ollaan, ja kaikki tuntui tosi jännältä. Oman internetin sain lukion toisella luokalla.
Mikko Laanniemi, 26, markkinointi
Ensimmäinen kerta netissä oli varmaan ala-asteella vuonna 1997. Silloin oli jo muita kavereita, joilla oli kotona netti. He tiesivät, mitä sieltä löytyy ja minne kannattaa mennä. Meni hetken, ennen kuin sain internetin omaksi, ja silloin pystyi jo esimerkiksi käyttämään pankkia netin välityksellä.
Satu Puolakka, 23, suomen kieli
Muistan elävästi ensimmäisen internet-sivuni. Se oli spicegirls.com vuonna 1997. Silloin olin ala-asteella, ja menimme kirjastoon vanhempieni kanssa. Se tuntui tosi hienolta jutulta. Kotiin netti tuli ehkä vuonna 1999.
Ville Ilkkala, teksti & kuvat
60-luku
Internetin alkutaival alkoi ARPAnet-tietoverkosta, joka oli Yhdysvaltojen teknologinen vastaveto sen jälkeen, kun Neuvostoliitto oli laukaissut Sputnikin onnistuneesti. Tarkoituksena oli luoda ydiniskun kestävä tietoverkko. ARPAnetissä ei ollut keskustietokonetta, jolloin sitä ei myöskään voitu tuhota. Verkon ensimmäisiä käyttäjiä olivat puolustusvoimat ja yliopistot.
70- ja 80-luvut
ARPAnetin rinnalle perustettiin useita vastaavanlaisia verkkoja eri käyttötarkoituksiin. Järjestelmän akateeminen käyttö laajeni. Puolustusvoimat eriyttivät oman verkkonsa MilNetiksi. Verkkoa ryhdyttiin ensimmäistä kertaa kutsumaan nimellä internet, joka kuvasi yhdistyneiden tietoverkkojen kokonaisuutta.
1973
Erilaisten toteutustekniikoiden takia useiden verkkojen yhdistäminen yhdeksi suureksi internetiksi oli vaikeaa. Tarkoitukseen luotiin Internet Protocol Suite, eli TCP/IP. Se on kokoelma erilaisia protokollia internetin tietoliikenteen välitykseen.
1980
Yhdysvaltalaisesta Duken yliopistosta valmistuneet Tom Truscott ja Jim Ellis loivat internetin välityksellä toimivan keskustelujärjestelmän Usenetin. Erittäin laaja-alaisen suosion saanut järjestelmä piti sisällään uutisryhmiä, kuten news.* uutisille ja sci.* tieteelliselle keskustelulle.
Usenet on eräs vanhimmista internetin alkuaikoina syntyneistä, edelleen käytössä olevista järjestelmistä.
1984
Opetushallitus käynnisti FUNET-projektin kehittämään Suomen korkeakoulujen välistä yhteistyötä. Perustamisvuonna tietoverkkoon oli kytketty jo 12 tietokonetta. Verkko liittyi internetiin vuonna 1988. 25 vuoden aikana Funetin ja ulkomaailman välisen yhteyden nopeus on kasvanut miljoonakertaiseksi.
1993
Monen käänteen kautta nykyisin Elisana tunnettu EUnet FInland aloitti internet-yhteyksien markkinoinnin Suomessa. Tämä johti suomalaisten internet-yhteyksien räjähdysmäiseen kasvuun.
2000
IT-kuplaksi kutsuttu talouskriisi syntyi, kun 90-luvun aikana paisunut tietotekniikan ja tietoliikenteen taloudellinen arvostus nousi yli sen todellisen arvon. Yritykset liioittelivat uusien innovaatioiden todellista toimivuutta ja arvoa. Usein ne myivät tuotteitaan jo ennen, kuin niiden valmistusta oli edes aloitettu.
2011
Nykyiset tietokoneita yksilöivät IP-osoitteet loppuvat tämän vuoden aikana. Nykyisessä IPv4-protokollassa osoitteita voi olla vain neljä miljardia. IPv4:n seuraajaksi suunniteltu IPv6 laajentaa osoitemäärää reippaasti, yli 340 sekstiljoonaan.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen