Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Asioiden oikea laita: Myytävänä: (Erasmus)sika säkissä

Haluatko ulkomaille töihin? Mikäpä olisi parempi tapa aloittaa kansainvälinen ura kuin suorittaa kansainvälinen työharjoittelu yliopiston kautta!

Kannattaa kuitenkin muistaa, että perillä harjoittelupaikassa voi odottaa suurista lupauksista huolimatta ihan mikä tahansa. Enkä nyt tarkoita sitä, että työ on vähän kuivaa.

Aloitin oman harjoitteluni helmikuussa. Alku oli jäätävä. Esimieheni ei tiennyt, kuka minä olen. Harjoittelupaikan toimistossa oli pöytä, yksi tulostin eikä juuri muuta. Meitä harjoittelijoita kehotettiin ottamaan omat tietokoneet töihin mukaan. Kysyin, mitä tapahtuu, jos käytössä ei ole omaa läppäriä.

"Sitten tätä harjoittelua ei voi suorittaa", vastasi mies.

Hieman myöhemmin kävi ilmi, että esimies ja hänen yhtiökumppaninsa olivat riitaantuneet päivää ennen minun ja kolmen muun uuden harjoittelijan saapumista. Yhtiökumppani - joka oli hoitanut kanssani kaikki käytännön asiat - oli lähtenyt nostelemaan ja vienyt mukanaan firman tietokoneet, taulutelevision ja kaikki suunnitelmat harjoittelijoita varten.

Kahden miehen firmasta oli tullut yhden miehen ja kuuden Erasmus-harjoittelijan nyrkkipaja.


Luvassa oli sekasortoa ja loputtomalta tuntuvia palavereja, jotka eivät koskaan johtaneet mihinkään. Ensimmäisen viikon työtehtäviin kuului muun muassa saksalaisen sisäoppilaitoksen ohjesäännöstön kääntämistä saksasta englanniksi. Sitä, miksi uutistoimistoksi itseään nimittävä yritys tällaisia palveluita tarjoaa, en ole vielä saanut tietää.

Viikon kitkuttelun jälkeen oli lopulta pakko kysyä pomolta, tuleeko touhuun jotain järkeä, vai olisiko kuitenkin parempi vaikka hakea toista harjoittelupaikkaa tai alkaa silmäillä neljännen periodin opetusohjelmaa Tampereelta. En odottanut toimittajaharjoittelijan paikalta kuuta taivaalta, mutta työkokemusta on jo sen verran, että ihan mitä tahansa riemuidiootin hommaa en jaksaisi jäädä painamaan.

Äijä oli niin pihalla, että tajusi vasta nyt kysyä minulta cv:täni ja työhistoriaani. Pitkien keskustelujen jälkeen päätin lopulta jäädä katsomaan, miten aloitteleva "uutistoimisto" saataisiin pidettyä edes jotenkin jaloillaan.

Nyt harjoittelun puolessavälissä koko juttu jo naurattaa. Työtehtävät ovat hieman selkiytyneet ja sekasortoisen yrityksen mukana luoviessa oppii siinäkin yhtä jos toista. Suosittelen silti tarkistamaan potentiaalisen harjoittelupaikan taustat juurta jaksain - mielellään jo ennen matkaan lähtöä!


Niku Hooli
Kirjoittaja on Erasmus-työharjoittelussa Saksassa

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto