Tm on arkistosivu.
Voit siirty Aviisin uudelle sivustolle tst.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Mies voitti siivousrobotin – vielä

Ensin robotit miehittivät tuotantolaitokset. Sitten ne ilmestyivät kotipihoille puhdistamaan uima-altaita. Nyt robotit ovat hiipimässä kotien lattioille.

110 kiloa ihmislihaa otti yhteen viisikiloisen siivousrobotin kanssa. Taistelussa siivouskenttien herruudesta ihminen vei vielä voiton.
110 kiloa ihmislihaa otti yhteen viisikiloisen siivousrobotin kanssa. Taistelussa siivouskenttien herruudesta ihminen vei vielä voiton.

Robottien vallankumous ei kuulu enää tieteisfantasian piiriin. Se on käynnissä tällä hetkellä. Ensin mekaaniset maihinnousujoukot miehittivät tuotantolaitokset. Ihmiset saivat tuotantolinjoilla väistyä tarkempien ja väsymättömien robottikäsien tieltä. Sitten ne ilmestyivät kotipihoille kilkuttamaan ruohonleikkureita ja puhdistamaan uima-altaita.

Nyt ne ovat viimein tunkeutuneet kaikkein pyhimpään, omaan kotiin, ja keräävät roskat, pesevät lattiat ja imuroivat. Ne puuskuttavat toimessaan päättäväisesti eteenpäin, kunnes kohtaavat ylittämättömän esteen. Tällöin ne kääntyvät, ja yrittävät uudestaan. Miehinen itsetuntoni ja paikkani kodin siivojana oli uhattuna. Niinpä tartuin moppiin ja lähdin sotaan robotteja vastaan. Tämä selvitettäisiin kaksintaistelulla aamun koittaessa.


Taisteluparikseni sain iRobot Roomba 531 -pölynimurirobotin. Ottelu alkoi siirtymisellä kotipesään. Roomban homebase sijoitetaan seinän viereen avoimelle paikalle. Taisteltuaan aikansa pölypalloja vastaan Roomba palaa automaattisesti kotipesälle latautumaan tulevia otteluita varten. Minun kotipesäni löytyi vastapäätä sohvalta. Sieltä loin julmia silmäyksiä vastustaajaani. Kokoero oli puolellani. Tasaveroisesta ottelusta ei voitu puhua, kun toisessa pesässä oli noin 5 kiloa muovia ja elektroniikkaa, toisessa 110 kiloa luuta ja lihaa. Raukka ei tajunnut edes pelätä.


Pian Roomba ilmoitti lataavansa akkujaan tulevaa koitosta varten vilkuttamalla oranssia valoa. Kun se oli valmis, muuttui valo vihreäksi. Tunnelma sähköistyi, tartuin sohvalla tiukemmin moppiin ja sysäsin olutpulloa syrjemmälle. Kehätyttö kävi käynnistämässä vastustajani painamalla kerran robotin päällä olevaa selkeää "clean" -nappia. Roomba pakitti pois pesästä, kääntyi ympäri ja käynnisti pelottavan aseistuksensa. Laitteen alta löytyy vinhasti pyörivä harja, joka siivoaa roskat imurin ulottuville. Lisäksi sivulla on vaakatasossa toimiva apuharja.

Roomba paljasti valttikorttinsa heti alussa. Sen siilimäisen päättäväistä menoa oli lähes hypnoottista katsella. Roomba voittikin söpöyspisteet heittämällä. Se teki myös varsin siistiä jälkeä niissä kohdissa, joista tuli ajaneeksi. Minut se peittosi täysin sujahtamalla varsin vikkelästi sohvien alle paikkoihin, joissa yksikään imuri ei ole käynyt ennen. Muuten Roomban toiminnassa ei näyttänyt olevan suunnitelmaa. Toisinaan se osasi hetken seurata kaapin muotoja, mutta yleensä törmäyksestä seurasi suunnan vaihto. Huoneesta tuli lopulta puhdas, mutta se vaati puolen tunnin ajelun.

Sain siis pitää siivoojan paikkani, toistaiseksi. Kotikenttäetu oli tosin puolellani. Roomba ei varmasti ole parhaimmillaan pienehkössä opiskelijakaksiossa, joka on sisustettu varsin tiiviisti. Sohvapöytä varsinkin tuntui aina sekoittavan robottiparan pään. Avarampi tila ja vähemmän kalustusta, ja robotti-imuri voisi olla varteenotettava kilpailija.


Juho-Matti Paavola, teksti
& Seppo Honkanen, kuva

iRobot Roomba
369 euroa
www.robokeskus.fi1818

Mary Shelleyn kirja Frankenstein luo myytin konehirviöistä.


1921

Tšekkikirjailija Karel Capek käyttää näytelmässä R.U.R. ensi kertaa sanaa robot.


1950

Alan Turing esittelee Turingin testin: kone on älykäs, jos et huomaa keskusteltaessa, että se on kone.


1956

Tutkijat perustavat uuden tieteenalan, tekoälyn tutkimuksen, Dartmouthissa Yhdysvalloissa.


1968

Tekoäly HAL ohjaa ja valvoo avaruusalusta tieteiselokuvassa Avaruusseikkailu 2001. HAL osaa myös seurustella.


1997

Shakkitietokone Deep Blue voittaa ottelussa maailmanmestari Garri Kasparovin.


2000

Japanilainen robotti Asimo osaa juosta ja tanssia.


2011

Visailukone Watson tuntuu ymmärtävän lauseita. Se osaa ratkoa älyllisiä sanaleikkejä.


Lähde: Helsingin sanomat

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitteriss
Tampereen yliopisto