Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Nuorille tutkijoille on taattava oikeudenmukainen asema

Yliopistoissa tehtävä väitöskirjatutkimus muuttuu maailmalla yhä ammattimaisempaan suuntaan ja yliopistojen on kehitettävä jatko-opintojaan, jos ne haluavat edelleen tuottaa laadukasta ja kansainvälisestikin arvostettua tutkimusta. Tampereen yliopisto on päättänyt uudessa strategiassaan uudistaa jatkokoulutuksen sisällöt, toimintamallit ja rahoituksen. Yliopistoon on perustettu tutkijakoulu, joka jakautuu tohtoriohjelmiin, joiden opiskelijoille pitäisi turvata hyvä ohjaus ja rahoitus. Uudistus toisi onnistuessaan huomattavia parannuksia nykyiseen tilanteeseen.

Jatkotutkinnon suorittamisen pitäisi siis olla vetovoimainen vaihtoehto. Toistaiseksi jatko-opiskelijoiden asema yliopistossa on kuitenkin ollut varsin epäselvä, eikä uudistus tällaisenaan sitä selkiytä. Vaikka nuoret tutkijat tuottavat huomattavan osan yliopiston tuloksesta eli julkaisuista, yliopisto ei täysin rinnasta heitä muihin tutkijoihin. Toisaalta he eivät saa perustutkinto-opiskelijan etuuksia tai riittävää ohjausta.

Myöskään yliopistolle uudistuksen yhteydessä perustettu stipendijärjestelmä ei nähdäksemme turvaa nuorten tutkijoiden asemaa yliopistoyhteisössä. Päinvastoin sen puitteissa jatko-opintoja suorittavat henkilöt luokitellaan opiskelijoiksi yliopiston sisällä, vaikka yliopiston ulkopuolella maisterintutkinnon suorittaneet voivat toimia tutkijana ja asiantuntijan tehtävissä. Stipendijärjestelmä, toisin kuin työsuhde, ei takaa nuorille tutkijoille riittävää toimeentuloa, ja jättää heidät edelleen vaille työtiloja, työterveyspalveluita, lomarahoja ja muita työsuhteeseen kuuluvia etuja. Se myös lyhentää tutkijoiden palkkatyöuraa. Onkin kyseenalaista, noudattaako tämankaltainen stipendijärjestelmä Euroopan komission laatimaa Tutkijoiden eurooppalaista peruskirjaa, jota Tampereen yliopisto on sitoutunut seuraamaan. Peruskirja esittää yleisenä periaatteena, että "kaikki tutkimusuralla olevat tutkijat olisi tunnustettava ammattilaisiksi ja heitä olisi kohdeltava sen mukaisesti".


Tällä hetkellä jatkotutkinnon suorittaminen ei näyttäydy perustutkinto-opiskelijalle kiinnostavana vaihtoehtona. Nuorten tutkijoiden arvostus yliopiston sisällä vaikuttaa heikommalta kuin muualle työelämään suuntaavalla maisterilla, ja heidän toimeentulonsa on heikon rahoitustilanteen vuoksi epävarmalla pohjalla. Lisäksi tällä hetkellä helposti saatavaa tietoa ja ohjausta jatko-opintoihin on tarjolla hyvin vaihtelevasti. Tieto tohtoriopintoihin suuntautumisesta liikkuu perustutkinto-opiskelijoille lähinnä satunnaisia epävirallisia kanavia pitkin.

Yliopiston tulisi strategiansa ja Euroopan komission laatiman peruskirjan mukaisesti myöntää jatko-opiskelijoille heille perustellusti kuuluva tutkijan status ja työskentelymahdollisuudet sekä riittävä ohjaus jo jatko-opintoihin hakeutumisvaiheessa. Vain tällä tavalla tutkijan ura Tampereen yliopistossa on sekä omille että muualta tuleville maistereille aidosti houkutteleva vaihtoehto.


Tampereen yliopiston ylioppilaskunta
Utajatkot-aktiivit

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto