Tm on arkistosivu.
Voit siirty Aviisin uudelle sivustolle tst.
Hae Aviisin arkistosta.
 

Älä usko omiin ajatuksiisi

Psykologian opiskelija Joni Martikaisen tietokirja kannattaa lukea

Joni Martikainen: älä usko kaikkea, mitä ajattelet (Talouspsykologia JKM, 2012)
Sivuja: 208
Sorrumme jatkuvasti
samoihin, ennustettaviin ajatusvirheisiin. Voimme luulla tuntevamme itsemme, mutta käsityksemme päätöksiemme syistä ovat ristiriidassa eri tieteenalojen tutkimustulosten kanssa.

Aiheesta on kirjoitettu paljon, mutta Älä usko kaikkea mitä ajattelet kokoaa uusimman tietämyksen yhteen. Lukija pääsee kahlaamaan hengästyttävän määrän psykologian, sosiaalipsykologian, neurotieteen, kognitiotieteen, lääketieteen ja taloustieteen viimeisimpiä käyttäytymistä käsitteleviä tutkimuksia. Ne on paketoitu johdonmukaiseksi kokonaisuudeksi.
Hämmästyttävää on, että tietokirjailija Joni Martikainen on vuonna 2009 opintonsa aloittanut Helsingin yliopiston psykologian opiskelija. Verkkosivuillaan Martikainen kuvailee kahlanneensa läpi kaiken mahdollisen aihepiiriä sivuavan tutkimuksen.

"Kaksi ja puoli vuotta myöhemmin työpöydälleni oli kasautunut noin 3,5 metrin pino luettuja kirjoja ja tietokoneelleni yli tuhat sivua muistiinpanoja." Jotain kertoo se, että teoksen lähdeluettelo on kirjoitettu pienellä fontilla. Silti se on 22 sivua pitkä.

Esikoiskirjailija on pakannut intohimonsa aiheen pariin sataan sivuun tavalla, joka oikeasti ylittää kaikki odotukset. Kovin monesta omakustanteesta ei voi todeta, että se ansaitsisi paikan yliopistoissa peruskurssien oppikirjana. Harmi, että ulkoisesti kirja on vaatimaton.

Älä usko kaikkea mitä ajattelet on kiinnostavampi tapaus kuin samoilla apajilla liikkuva, Helsingin Sanomien kovaan ääneen suitsuttama Rolf Dobellin kansainvälinen menestysteos Selkeän ajattelun taito. Kannattaa uskoa.


Sanna-Kaisa Lähdeaho

*****

| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Tyt kaikki lomakkeen kohdat.Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitteriss
Tampereen yliopisto