|
Särkeekö? Ota Burana. Tai ota varmuuden vuoksi jo ennen kuin alkaa särkeä.
Tiedän valitettavan paljon ihmisiä, jotka ottavat särkylääkkeen aina ennen nukkumaanmenoa, pitkäksi venähtäneen baari-illan jälkeen, harmaalla ja sateisella säällä tai kesällä hellerajan paukkuessa. Kun ranteeseeni tuli hiusmurtuma, lääkäri kirjoitti kiireesti 800 milligramman särkylääkereseptin ja käski ottaa lääkettä aamuin illoin. Tarkensin vielä, että siis silloin, kun kättä särkee? Ei, kun vähintään kaksi kertaa päivässä ennaltaehkäisemään mahdollista särkyä, lääkäri totesi kuivasti ja katsoi minua kuin rasittavaa kakaraa.
Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa todetaan, että väärinkäyttöön soveltuvan lääkkeen määräämisessä on noudatettava erityistä varovaisuutta. THL:n mukaan toistuvasti lääkkeitä väärinkäyttäviä on Suomessa 50 000-100 000. Tähän tuskin lasketaan mukaan ihmisiä, jotka syövät särkylääkkeitä jokapäiväisenä leipänään vaivaan kuin vaivaan.
Särkylääkkeiden turhasta käytöstä on mahdotonta saada tarkkoja tilastoja, koska niitä myydään ilman reseptiä. Länsi-Pohjan keskussairaalan lääkärin Ari Matilan mukaan lääkkeet ovat 2000-luvun huumeita. Hän arvelee niiden yleistymisen johtuvan osin ihmisten henkisen pahoinvoinnin lisääntymisestä. Matila sanoo Suomen olevan maailmanennätyskansaa tulehduskipulääkkeiden käytössä. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lääkäri saa määrätä lääkkeitä vain henkilölle, jonka lääkityksen tarpeesta hän on varmistunut tutkimuksellaan tai muulla luotettavalla tavalla. Käytännössä asetuksen noudattamista on mahdotonta valvoa.
Turhien lääkkeiden käyttö on maailmanlaajuinen ongelma. Tanskalaisen Scenario-lehden (1/2013) mukaan lääkärit ympäri maailmaa kirjoittavat vuosittain yli 133 miljoonaa antibioottimääräystä. Arviolta puolet ovat tarpeettomia. Koska antibiootteja käytetään liikaa, antibiooteille vastustuskykyiset bakteerikannat kehittyvät huimaa vauhtia. Maailman terveysjärjestö WHO pitää bakteerikantojen laajenevaa vastustuskykyä antibiooteille yhtenä suurimmista terveysongelmista. Jos kehitys jatkuu, pian ihmiskunta on samassa pisteessä kuin ennen antibioottien kehittämistä, mikä tarkoittaa lisää kuolemia.
Ihmiskunnan piittaamattomuus saattaa siis koitua tuhansien kohtaloksi. Alkoiko ahdistaa? Ota Burana.
Kommentointi on suljettu arkistosivulla.
Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen