Tämä on arkistosivu.
Voit siirtyä Aviisin uudelle sivustolle tästä.
Hae Aviisin arkistosta.
 
Aviisi 05/2005
kansi

Hauskan ammattilaiset ja amatöörit

Stand up -komiikka tekee uutta tulemista hitaaseen Hämeeseen

Ensimmäinen Seisomapaikka-klubi ei ollut aivan nimensä veroinen, sillä kaikki mahtuivat juuri ja juuri istumaan. Lavalla Riku Sottinen.
Ensimmäinen Seisomapaikka-klubi ei ollut aivan nimensä veroinen, sillä kaikki mahtuivat juuri ja juuri istumaan. Lavalla Riku Sottinen.

"Hyvät naiset ja herrat, tervetuloa Tampereen Seisomapaikka-klubiin!"

Koomikko Mika Eirtovaara julistaa Yo-talon ensimmäisen klubi-illan avatuksi. Yleisö vastaa varovaisilla taputuksilla.

Varovaisuuden syy selviää pian. Illan isäntä, oululais-ranskalainen Jean-Eric Chaumentin kysyy yleisöltä, kuinka moni on ollut aiemmin stand up -illassa. Harva nostaa kätensä vastaukseksi.

Takahuoneessa Riku Sottinen tekee viimeisiä muistiinpanoja mustaan vihkoseen.

"On vielä vähän vaiheessa, mitä siellä selitän", hän sanoo ja nakertaa kynäänsä.

Sottinen on illan open mic -esiintyjä, eli hän esittää lyhyemmän setin amatööripohjalta. Muista esiintyjistä kolme on ammattilaisia ja yksi puoliammattilainen. Oikeassa elämässä Sottinen on tamperelainen pölynimurikauppias.

Pölynimurikauppias?

"Niin. Ihmiset ei vaan usko sitä. Kirjoita siihen, että mulla on vitun hieno Mersu."

Sottinen on myös mukana Sub-tv:llä maaliskuussa aloittaneessa Get up, stand up -ohjelmassa. Hän on esiintynyt vasta kymmenisen kertaa, ja eka kerta on vielä tuoreessa muistissa.

"Teatterista minulla oli vähän kokemusta, mutta oli se ensimmäisellä kerralla ihan hirveää. Nytkin jännittää, ja pitäisi vielä tietää, mitä sanoo."

Urbaania huumoria
manselaisille

Stand up tekee tätä keväänä uutta tulemista hitaaseen Hämeeseen. Tampereen aiemmat hauskutusklubit on aina lopetettu, sillä manselaiset eivät ole stand upille syystä tai toisesta lämmenneet.

André Wickströmin tuore stand up -kirja tarjoaa yhden selityksen, jota voinee soveltaa Tampereeseenkin: stand up on urbaani huumorinlaji. Maaseudulle sopii paremminkin puskafarssi.

Seisomapaikka-klubin järjestäjä Mika Eirtovaara ei toisaalta usko, että syy on tamperelaisyleisössä. Kun iltoja on järjestetty vain vähän, ei uusiakaan kykyjä ole ilmaantunut.

Eirtovaara on toiveikas Seisomapaikka-klubin menestymisen suhteen, sillä Yo-talo on hyvä paikka pitää stand up -iltoja. Ja miksei klubi menestyisi, onhan Jyväskylän alkuperäinen Seisomapaikka-klubi jatkuvasti loppuunmyyty.

Tampereella aloittaa maaliskuussa myös toinen klubi, Teerenpelissä toimiva Radio City Comedy Club. Sen tarkoitus on tuoda lavalle kokeneempien koomikkojen lisäksi myös uusia kykyjä.

Nauru
tarttuu

Tänä iltana ammattilaisten ja amatöörien eroa ei huomaa. Sottinen kiipeää lavalle puoliajan jälkeen, eikä hän juuri hermoile.

Yleisö antaa Sottisen pölynimurijutuille illan ensimmäiset spontaanit aplodit. Hekotus yltyy, kun hän kertoo...

Äh, antaa olla. Vitsin kirjoittaminen lehteen ei kuitenkaan tee sille oikeutta. Elävänä esitettynä, kymmenen hauskan jutun pohjustamana melkein mikä tahansa kuulostaa hauskalta. Ja yleisössä nauru tarttuu.

Illan päättää Eirtovaaran esiintyminen, joka venähtää puolituntiseksi. Ennalta valmistellun "biisilistan" sekaan mahtuu myös improvisaatiota.

Setin päätteeksi Eirtovaara vetäytyy tyytyväisenä ja hikeä valuvana takahuoneeseen.

"Koomikon työ on raskasta", hän toteaa ja lähtee ulkoiluttamaan koiraansa.

Myös Sottinen on tyytyväinen iltaan.

"Yleisö kuitenkin nauroi, enkä kuollut sinne lavalle. Aina voisi silti mennä paremmin."

Kuulostaapa suorastaan karulta. Kai tässä hommassa sentään jotain mukavia puolia on?

"Lavalta on mukava tulla pois", Sottinen sanoo. Ja hymyilee päälle.

Seisomapaikka-klubi Yo-talolla seuraavan kerran 26.3., liput 7 e. Radio City Comedy Club Ravintola Teerenpelissä seuraavan kerran 17.3., liput 6 e.

Juhani Saarinen
| More

LUKIJOIDEN KOMMENTIT (0)

Kommentointi on suljettu arkistosivulla.

Täytä kaikki lomakkeen kohdat.



Tampereen ylioppilaslehti Aviisi | Yliopistonkatu 60 A, 33100 Tampere | puh. 050-36 12 853
Sivujen ulkoasu: Seppo Honkanen


Aviisi Facebookissa
Aviisi Twitterissä
Tampereen yliopisto